Namibyalılar, soykırımına uğradıkları Almanya'nın soykırım davasında İsrail'e verdiği desteği eleştirdi

Almanların soykırımına uğrayan Namibya, Berlin hükümetinin Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'i savunmasını eleştirerek, "Almanya'nın, ahlaki olarak Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi'ne bağlılığını ifade edemeyeceğini" bildirdi

(AA)
(AA)
TT

Namibyalılar, soykırımına uğradıkları Almanya'nın soykırım davasında İsrail'e verdiği desteği eleştirdi

(AA)
(AA)

Namibya Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Almanya'nın 20. yüzyılın ilk soykırımını Namibya topraklarında yaptığı, halen bu suçun sorumluluğunu tam olarak üstlenmediği belirtildi.

"Namibya, Almanya'nın ırkçı İsrail devletinin Gazze'deki masum sivillere yönelik soykırım niyetini desteklemesini reddediyor." denilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Hage Geingob'un Almanya'nın İsrail'e karşı açılan soykırım davasını reddetmesinden ötürü derin bir endişe duyduğu, Alman hükümetinin İsrail'in Gazze'de işlediği soykırımcı eylemlerini savunduğu kaydedildi.

"Almanya, ahlaki olarak Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi'ne bağlılığını ifade edemez." ifadeleri kullanılan açıklamada, İsrail'in Gazze'de işlediği suçların soykırıma eş olduğu ve savaş suçlarının uluslararası insan hakları örgütleri tarafından da ortaya konduğu vurgulandı.

Açıklamada, Geingob'un, 31 Aralık 2023'te yaptığı çağrı yinelenerek, şunlar kaydedildi:

Barışsever hiçbir insan, Gazze'de Filistinlilere karşı yürütülen katliamı görmezden gelemez. Bu bağlamda Geingob, Alman hükümetine, Uluslararası Adalet Divanı önünde İsrail'in soykırım eylemlerini savunmak ve desteklemek üzere üçüncü taraf olarak müdahil olma yönündeki zamansız kararını yeniden gözden geçirme çağrısında bulunuyor.

Almanya, dün Uluslararası Adalet Divanının çalışmalarını desteklediğini ve ana davada üçüncü taraf olarak İsrail lehine müdahil olma niyeti taşıdığını açıklamıştı.

Namibya soykırımı

Namibya soykırımı, sömürgeci Alman güçleri tarafından 1904-1908 yılları arasında yerli Herero ve Nama halklarına karşı gerçekleştirildi.

Sömürgecilere karşı direnen halkların hedef alındığı soykırımda, en az 65 bin Heroro ve 10 bin Nama hayatını kaybetti.

Soykırım neticesinde, Herorolar nüfuslarının en az yüzde 70'ini, Namalar ise nüfuslarının en az yüzde 50'sini yitirdi.

Almanya, 2021'de Namibya’da işlenen suçları soykırım olarak kabul etse de tazminat ödemeyi kabul etmedi.



Washington İsrail'e 510 milyon dolarlık mühimmat güdüm ekipmanı satışını onayladı

Amerikan uçak gemisindeki ağır bombalar (Arşiv)
Amerikan uçak gemisindeki ağır bombalar (Arşiv)
TT

Washington İsrail'e 510 milyon dolarlık mühimmat güdüm ekipmanı satışını onayladı

Amerikan uçak gemisindeki ağır bombalar (Arşiv)
Amerikan uçak gemisindeki ağır bombalar (Arşiv)

ABD dün, Yahudi devletinin İran'la savaşında büyük miktarda mühimmat kullanmasının ardından İsrail'e 510 milyon dolar değerinde mühimmat güdüm ekipmanı ve ilgili desteğin satışını onayladı.

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı tarafından yapılan açıklamada, “Önerilen işlem, İsrail'in sınırlarını, kritik altyapısını ve nüfus merkezlerini savunma kabiliyetini geliştirerek, İsrail'in mevcut ve gelecekteki tehditlere karşı koyma yeteneğini artıracaktır” denildi.

“ABD İsrail'in güvenliğine bağlıdır ve İsrail'in güçlü ve hazır bir savunma kabiliyeti geliştirmesine ve sürdürmesine yardımcı olmak ABD'nin ulusal çıkarları için hayati önem taşımaktadır.” Dışişleri Bakanlığı da olası satışı onayladı ve Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, anlaşmayı onaylaması gereken Kongre'ye gerekli bildirimi sundu.

İsrail, Tahran'ın sivil amaçlı olduğunu söylediği, ancak Washington ve diğer güçlerin atom silahı geliştirmeyi amaçladığında ısrar ettiği nükleer programını sona erdirmek amacıyla 13 Haziran'da İran'daki nükleer tesisleri, bilim adamlarını ve komutanları hedef alan benzeri görülmemiş bir hava harekatı başlattı.

Trump haftalarca İran'la nükleer programı konusunda bir anlaşmaya varmak için diplomatik yollara başvurdu ama sonunda askeri harekata karar vererek, İran'ın üç nükleer tesisinin vurulması emrini verdi.

Ateşkes anlaşması geçen hafta savaşı durdurdu, ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Tahran'ın nükleer tesislerini yeniden inşa etmesini engelleme sözü vererek gelecekte yeni bir çatışma ihtimalini arttırdı.