Uyumak ve gülmek de dahil olmak üzere kalori yakmanın beklenmedik yolları

Uyumak ve gülmek de dahil olmak üzere kalori yakmanın beklenmedik yolları
TT

Uyumak ve gülmek de dahil olmak üzere kalori yakmanın beklenmedik yolları

Uyumak ve gülmek de dahil olmak üzere kalori yakmanın beklenmedik yolları

Birçok insan kilo vermek ve günlük tükettiği kalorileri yakmak için mücadele ediyor.

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli egzersizin kilo vermenin en iyi yolu olduğu biliniyor. Amerikan Fox News kanalı, bir dizi uzman ve fitness eğitmeni ile yaptığı haberden aktardığına göre, insanların günlük rutinine dahil etmeleri halinde önemli ölçüde kalori yakmalarına yardımcı olabilecek bazı beklenmedik yöntemler de bulunuyor.

Söz konusu yöntemler şunlar:

Gülün

Kanadalı fitness antrenörü Michael Harmelin, “Araştırmalar, günde sadece 10 ila 15 dakika gülmek, 40 kaloriye kadar yakılabileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Harmelin “Güldüğünüzde vücut kasları kasılır ve genişler, bu da kalp atış hızını ve oksijen tüketimini artırarak, kalori yakma oranını artırır” değerlendirmesinde bulundu.

Fotoğraf altı: Günde sadece 10 ila 15 dakika gülmek kalori yakmanıza yardımcı olabilir (Reuters)
Günde sadece 10 ila 15 dakika gülmek kalori yakmanıza yardımcı olabilir (Reuters)

Harmelin “Ayrıca gülmek, vücudunuzdaki yüksek seviyede olmaları kilo alımıyla bağlantılı olan kortizol (stres hormonu) seviyelerini de azaltabilir” diye açıkladı.

Derin nefes alın

Kanadalı bir beslenme uzmanı olan Priya Judd, vücudun kalori yakma yeteneğini arttırmak için insanlara yemekten önce 4 ila 5 kez yavaş ve derin nefes alınmasını tavsiye etti.

Fotoğraf altı: Yemekten önce derin nefes almak vücudun yağ yakımını artırır (AFP)
Yemekten önce derin nefes almak vücudun yağ yakımını artırır (AFP)

Judd “Derin nefes almak merkezi sinir sistemimizin stabilize olmasına yardımcı olur. Bu da bizi daha sakin ve rahat hale getirir ve vücudumuzun kalori depolamasını azaltır” ifadelerini kullandı.

İyi uyuyun

Austin’deki fitness eğitmeni Anne Murray, “Daha iyi uyku, daha iyi hormonal fonksiyon anlamına geliyor ve bu da aşırı yeme olasılığını azaltıyor” dedi.

İyi uyku aşırı yeme olasılığını azaltıyor (Reuters)
İyi uyku aşırı yeme olasılığını azaltıyor (Reuters)

Murray, “Ayrıca iyi uyumak, vücuttaki yağ yakımına yardımcı olan kortizol hormonunun seviyesini de azaltır” yorumunu yaptı.

Soğuk duş alın

Harmelin, insanlara eğer yapabilirlerse soğuk duş almalarını tavsiye ediyor.

Bununla ilgili olarak, “Soğuk suyla duş almak, vücuttaki kahverengi yağı harekete geçirir. Bu yağ, üşüdüğümüzde ısı üretmek için kalori yakan yağdır” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf altı: Soğuk suyla duş vücuttaki kahverengi yağları harekete geçiriyor (Reuters)
Soğuk suyla duş vücuttaki kahverengi yağları harekete geçiriyor (Reuters)

Harmelin, soğuk duş sebebiyle başlayan vücutta ısı üretme durumunun termojenez olarak bilindiğini ve vücudumuzun gün boyunca yaktığı kalori miktarının artmasına yardımcı olabileceğini belirtti.

Yemek pişirirken ayak parmaklarınızın üzerinde durun

Kanada’dan sertifikalı kişisel antrenör ve beslenme uzmanı Carissa Karmali, kalori yakmanın en basit yollarından birinin, yemek pişirirken ayak parmaklarınızın üzerinde arka arkaya birkaç kez kalkıp inmek olduğunu söyledi.

Karmalı, “Mutfakta bir şey hazırlarken ayak parmaklarımın üzerinde kalkıp iniyorum. Bu basit egzersiz, evde işleri hallederken kalori yakmanıza yardımcı olur” dedi.



Golf sahası yakınında yaşamak, Parkinson riskini artırıyor

Araştırmacılar golf sahasından uzaklaştıkça Parkinson riskinin düştüğünü buldu (Unsplash)
Araştırmacılar golf sahasından uzaklaştıkça Parkinson riskinin düştüğünü buldu (Unsplash)
TT

Golf sahası yakınında yaşamak, Parkinson riskini artırıyor

Araştırmacılar golf sahasından uzaklaştıkça Parkinson riskinin düştüğünü buldu (Unsplash)
Araştırmacılar golf sahasından uzaklaştıkça Parkinson riskinin düştüğünü buldu (Unsplash)

Golf sahasına yakın yaşamakla Parkinson riski arasında bir korelasyon saptandı.

Parkinson hastalığı vücudun bazı bölümlerinde titreme, hareketlerde yavaşlama ve kaslarda sertleşmeyle kendini gösteren nörodejeneratif bir bozukluk. Uzmanlara göre hastalığın gelişiminde hem genetik hem de çevresel faktörler etkili. 

Daha önce yapılan araştırmalarda pestisitlere maruz kalmanın Parkinson riskini artırabileceğine dair sonuçlar elde edilmişti. 

Bilim insanları ABD'deki golf sahalarında yüksek seviyede pestisit kullanılmasından ve bu maddelerin suları kirletme ihtimalinden dolayı sahalara yakın yaşamanın Parkinson riskiyle bağlantısını araştırdı. 

Bulguları hakemli dergi JAMA Network Open'da 8 Mayıs Perşembe günü yayımlanan çalışmada ABD'nin 27 ilçesinde Parkinson tanısı alan 419 ve kontrol grubu görevi gören 5 bin 113 kişinin sağlık verileri incelendi. 

Araştırmacılar uydu görüntüleri ve katılımcıların adres bilgilerinden yararlanarak golf sahasına uzaklıklarını belirledi. 

Ekip ayrıca bölgedeki su hizmetlerinin etrafında golf sahası olup olmadığını da hesaba kattı. 

Bulgular, golf sahasına yaklaşık 1,6 kilometre mesafede yaşayanların, Parkinson'a yakalanma riskinin 10 kilometre veya daha uzakta yaşayanlara kıyasla yüzde 126 daha yüksek olduğunu gösteriyor. 

Golf sahasından 18 mile (yaklaşık 25 kilometre) kadar her 1 millik (yaklaşık 1,6 kilometre) mesafe artışında riskin yüzde 9 azaldığı kaydedildi. 

Araştırmacılar Parkinson'a yakalanma riskinin su kaynaklarının golf sahalarına yakınlığından da etkilendiğini buldu. İçme suyu kaynağı golf sahasına yakın olan kişilerin Parkinson'a yakalanma riski yüzde 92 daha fazla. 

Bulgular golf sahası yakınında yaşamakla Parkinson riskinin artması arasında bir neden-sonuç ilişkisi kurmuyor. Uzmanlar ayrıca Parkinson'a yol açan bütün risk faktörlerinin de hesaba katılmadığını ifade ediyor.

Ancak bilim insanları çalışmada bulunan güçlü bağlantı nedeniyle pestisit kullanımına dikkat çekiyor. Araştırmacılar, golf sahalarındaki pestisit kullanımının yanı sıra bölgedeki yeraltı sularının takip edilmesinin öneminin altını çiziyor.

ABD merkezli Parkinson Vakfı'ndan Dr. Michael Okun, yer almadığı çalışmanın bulguları hakkında şöyle diyor:

Bu golfle ilgili değil; pestisitler, çevre kaynaklı etkiler ve çoğu zaman fark edilmeyen önlenebilir risklerle ilgili. Eğer reaktif tedaviden proaktif önlemeye geçmezsek, bu yük yönetilemez hale gelecek.

Independent Türkçe, MedicalXpress, Newsweek, News Medical, JAMA Network Open