Bill Gates, yapay zekanın dünyayı nasıl değiştireceğini açıkladı

"5 yılı var"

Ünlü Amerikalı milyarder Bill Gates (Reuters)
Ünlü Amerikalı milyarder Bill Gates (Reuters)
TT

Bill Gates, yapay zekanın dünyayı nasıl değiştireceğini açıkladı

Ünlü Amerikalı milyarder Bill Gates (Reuters)
Ünlü Amerikalı milyarder Bill Gates (Reuters)

Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates, yapay zekanın 5 yıl içinde herkesin hayatını nasıl değiştireceğini açıkladı.

Gates, ABD'nin tanınmış medya kuruluşlarından CNN'e verdiği röpotajda, yapay zekanın gelişimiyle farklı sektörlerde yeni iş imkanları oluşacağını belirtti.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, pazartesi günkü açıklamasında, yapay zekanın "genel eşitsizliği daha da kötüleştireceğini" söylemiş, teknolojinin dünya çapındaki tüm işlerin yaklaşık yüzde 40'ını etkileyeceğini bildirmişti.

Gates, insanlık tarihinde her devrimci teknolojinin ilk başta korku yarattığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

1900'lerde tarımda yaşanan gelişmelerin ardından 'İnsanlar ne yapacak şimdi?' denmişti. Aslında birçok yeni iş kategorisi yaratıldı ve herkesin çiftçilikle uğraştığı zamanlardan çok daha iyi durumdayız. Yapay zekada da aynısı olacak.

Amerikalı milyarder, yapay zekanın çok fazla yeni donanımı gerektirmediğine işaret ederek, bu teknolojilere akıllı telefonlar ve internet üzerinden kolayca ulaşılacağını belirtti.

OpenAI'ın ünlü sohbet botu ChatGPT'de kaydedilen gelişmelerin de çok önemli olduğunu vurgulayan Gates, bu yapay zeka destekli yazılımın yakında öğretmenlik yapabileceğini ve sağlık sektörüne destek sağlayabileceğini söyledi. Microsoft'un OpenAI ile yaklaşık 10 milyar dolarlık ortaklığı var.

68 yaşındaki teknoloji milyarderi, Gates Vakfı'nın bu geçiş sürecinin yoksul ülkelere gecikmeden ulaşmasını sağlamayı hedeflediğini belirterek, "Ne de olsa doktor ve öğretmen açığı Afrika'da Batı'ya kıyasla çok daha ciddi boyutlarda" dedi.

140 milyar dolar servete sahip Gates, söyleşide bunu kaybetmekten korkmadığını ifade ederek, "Kendi harcayabileceğimden çok daha fazla param var" dedi. Gates, yılda 9 milyar doları farklı projelerle değerlendireceğini ve hayır kurumlarına vereceğini, 20 yıl içinde de tüm servetini dağıtmış olacağını söyledi.



Lübnan'daki çağrı cihazı patlamalarının ardından akıllardaki soru: Cep telefonlarımız güvenli mi?

Cep telefonları hacklenerek patlatılmaz (Sosyal medya)
Cep telefonları hacklenerek patlatılmaz (Sosyal medya)
TT

Lübnan'daki çağrı cihazı patlamalarının ardından akıllardaki soru: Cep telefonlarımız güvenli mi?

Cep telefonları hacklenerek patlatılmaz (Sosyal medya)
Cep telefonları hacklenerek patlatılmaz (Sosyal medya)

Abdullah es-Seb’a

Lübnan'da çağrı cihazı patlamaları akıllara “Bu bir hack mi, başka türlü bir saldırı mı, yoksa cihazlara hedeflerine ulaşmadan önce üretim aşamalarında yapılan bir müdahale mi?” sorusunu akıllara getirdi. Ancak konuyu teknik açıdan ele aldığımızda akıllı cihazlarda kullanılan pillerin lityum olması nedeniyle Lübnan’daki olayla ilgili görüntülerde görülen türden bir hasara yol açamayacağını bilmekte fayda var.

Cihazlarımızdaki piller lityum teknolojisini kullanıyor ve yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında şişebiliyor. Örneğin, bir güvenlik açığından sızarak bir kullanıcının cihazı aşırı ısıtılarak patlatılmaya çalışılsa bile -ki bu pek olası değil- en fazla cihazın alev alması ve alev almadan önce aşırı ısınması sağlanabilir. Böylece kullanıcı sorun ortaya çıkmadan uyarılmış olacak ve Lübnan'daki olayla ilgili görüntülerde olduğu gibi cihazda patlamalar olamayacak.

İngiltere merkezli Kraliyet Kimya Topluluğu’na (RSC) göre yumuşak, gümüş renkli bir metal olan lityumun adı Yunanca kaya anlamına gelen lithos kelimesinden türetilmiştir. Bu metal 1817 yılında Johann Augustus tarafından keşfedildi. Lityum, cep telefonlarında, dizüstü bilgisayarlarda, kameralarda, elektrikli araçlarda kullanılan şarj edilebilir pillerde ve örneğin çocuk oyuncaklarında kullanılan şarj edilemeyen pillerde yaygın olarak kullanılır. Ayrıca kurşun geçirmez yeleklerde kullanılan plaka, lityumun alüminyum ve magnezyum ile birlikte kullanıldığı kapmalarla kaplıdır.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre şu an piyasada silikon/karbon piller ve ısı ve şişmenin dikkate alındığı diğer teknolojiler gibi farklı malzemelerden üretilen başka pil teknolojileri de var. Pile kasıtlı olarak keskin bir cisimle vurulsa bile pil patlamaz yahut tutuşmaz.

Teknik açıdan bakıldığında Lübnan'da yaşanan olayda çağrı cihazlarının son kullanıcıya ulaşmadan önce manipüle edildiği ve kullanıcı cihazları aldıktan sonra bu tür patlamalara neden olan bazı kodların etkinleştirildiği ortada. Dolayısıyla elimizdeki cihazlar bu tür bir saldırı sonucu patlamaz. Çünkü şimdiye kadar bildiğimiz kadarıyla bu teknik olarak mümkün değil.