İngiliz Bakan Ahmed: İki devletli çözümü hayata geçirecek siyasi bir ufuk olmalı

İngiltere'nin Orta Doğu'dan Sorumlu Devlet Bakanı Lord Tarık Ahmed, Gazze'yi yeniden ayağa kaldıracak büyük bir plana ihtiyaç olduğunu belirterek, "Daha da önemlisi, iki devletli çözümü hayata geçirecek siyasi bir ufuk olmalı" diye konuştu

(AA)
(AA)
TT

İngiliz Bakan Ahmed: İki devletli çözümü hayata geçirecek siyasi bir ufuk olmalı

(AA)
(AA)

Ahmed, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen üst düzey katılımlı Filistin oturumunda konuştu.

Gazze'deki insani krizin her gün daha da kötüye gittiğini söyleyen Ahmed, "İnsanlar ailelerini kaybetti, evlerini kaybetti, yüz binlerce insan şimdi de kıtlıkla karşı karşıya." dedi.

Geçen ay Refah Sınır Kapısı'nda uluslararası yardım kuruluşlarından temsilcilerle buluştuğunu hatırlatan Ahmed, "Tüm BM ve insani yardım çalışanları görevlerini çok zor koşullar altında yapıyor. Çoğu, bedelini canıyla ödüyor. İlk elden aldığımız raporlara göre küçük çocuklara kötü koşullar altında, anestezi dahi olmadan çok üzücü ve şok edici olarak tanımlanabilecek tıbbi müdahaleler yapılıyor." diye konuştu.

Cenazelerin topluca defnedildiğini ifade eden Ahmed, İngiltere'nin Gazze'ye yardımların girişi ve esirlerin serbest bırakılması için çatışmalara "insani ara" verilmesi çağrısını yineledi.

 

Ahmed, İsrail'e Gazze'ye insani yardımların girişini artırma, bu kapsamda da Usdud (Aşdod) Limanı ve Kerem Şalom Sınır Kapısı rotalarını açması çağrısı yaptı.

İngiltere'nin uluslararası insancıl hukuk sınırları içinde olduğu sürece İsrail'in kendini savunma hakkını desteklediğini kaydeden Ahmed, "Hepimiz yıkımı durduracak, çatışmayı bitirecek ve ölümlere son verecek sürdürülebilir bir ateşkes için çalışmalıyız." dedi.

Ahmed, bunun gerçekleşmesi için Hamas'ın esirleri serbest bırakması, Gazze yönetiminde söz sahibi olmaması ve İsrail için tehdit olmaktan çıkması şartlarını sıraladı.

Ayrıca Hamas'ın Gazze yönetimini Filistin yönetimine devretmesi gerektiğinin de altını çizen Ahmed, "Barış, İsrailli ve Filistinlileri saran acı ve trajediyi sonsuza dek bitirecek tek yoldur." değerlendirmesini yaptı.

Barışçıl bir çözüm için Gazze ve Batı Şeria'da bir Filistin yönetimi olması gerektiğini söyleyen Ahmed, "Filistin yönetimini canlandıracak ve destekleyecek güçlü bir plana ihtiyaç var. Gazze'yi yeniden ayağa kaldırmak için çok büyük bir plana ihtiyaç var. Daha da önemlisi, iki devletli çözümü hayata geçirecek siyasi bir ufuk olmalı." ifadelerini kullandı.



Katar’ın Trump’a 400 milyon dolarlık uçak hediyesi güvenlik krizi yarattı

Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
TT

Katar’ın Trump’a 400 milyon dolarlık uçak hediyesi güvenlik krizi yarattı

Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Katar'ın gönderdiği uçağı kullanmak istemesi güvenlik alarmına yol açtı. 

Trump, Katar yönetiminin hediye ettiği 400 milyon dolarlık Boeing747-8’i kendi makam uçağı olarak kullanmak istiyor. ABD Başkanı, Katar’ın gönderdiği uçağın mevcut Air Force One’dan daha yeni olduğunu belirtiyor. Trump’ın makam uçağı yaklaşık 40 yıllık, Katar’ın gönderdiği Boeing ise 13 yıllık.

Diğer yandan ABD Başkanı’nı taşıyan Air Force One uçakları, Amerikan ordusunun belirlediği standartlara göre tasarlanıyor. 

Washington Post’un (WP) iletişime geçtiği ABD’li yetkililer, Katar’ın gönderdiği uçağın bu standartlara göre yenilenmesinin milyarlarca dolara mal olacağını ve çok uzun süreceğini söylüyor. 

Uzmanlara göre uçağın Air Force One’a dönüştürülmesinin, Trump’ın yönetim süresi içinde tamamlanması mümkün değil. 

Air Force One’ın teknik özellikleri hakkında bilgi sahibi olan eski bir ABD'li yetkili, uçağı “nükleer saldırıya dayanıklı bir komuta merkezi” diye niteliyor. Adının paylaşılmasını istemeyen yetkili, Katar’ın gönderdiği Boeing’in bu seviyeye getirilebilmesi için ABD Hava Kuvvetleri’nin uçağı söküp baştan tasarlaması gerekeceğini belirtiyor. 

Eski ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall, karşı istihbarat meselesinin de önemli bir risk olduğuna dikkat çekiyor: 

Uçağa dinleme cihazı yerleştirilmediğinden emin olmamız gerekiyor.

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın ekibinde çalışmış emekli Gizli Servis ajanı Mac Plihcik de şu ifadeleri kullanıyor: 

Bu uçağı iskeletine kadar söküp tekrar toplamanız lazım. Her parçanın güvenliği büyük önem taşıyor.

Diğer yandan yetkililer, süreci hızlandırmak için Trump’ın bu güvenlik kontrollerinin bazılarını yaptırmayabileceğini belirtiyor. 

Katar’ın gönderdiği uçak, 15 Şubat’ta Doha’dan Florida’daki Palm Beach Havalimanı’na getirilmişti. Trump da golf oynamaya giderken uçağı en az bir saat gezmişti. 

Trump, ilk döneminde Air Force One’ın değiştirilmesi için Boeing’le sözleşme imzalamıştı ancak uçakların 2027’ye kadar teslim edilmesi mümkün görünmüyor.

Independent Türkçe, Washington Post, BBC