Hindistan’dan İsrail’de iş arayışı: Tehlike açlıktan daha iyi

İş bulma büroları, maaşları bin 550 euroya kadar olacak 10 bin inşaat işçisi talep ediyor

Hint işçiler İsrail'de iş aramak için kayıt formları dolduruyorlar (AFP)
Hint işçiler İsrail'de iş aramak için kayıt formları dolduruyorlar (AFP)
TT

Hindistan’dan İsrail’de iş arayışı: Tehlike açlıktan daha iyi

Hint işçiler İsrail'de iş aramak için kayıt formları dolduruyorlar (AFP)
Hint işçiler İsrail'de iş aramak için kayıt formları dolduruyorlar (AFP)

Binlerce Hint, İsrail ile Hamas arasındaki şiddetli savaşa rağmen, güvenliklerine yönelik tehdidin kendi ülkelerindeki açlıktan daha iyi olduğunu ifade ederek İsrail’e iş başvurusunda bulunmak için uzun kuyruklar oluşturuyor.

Şarku’l Avsat’ın Fransız haber ajansı AFP’den aktardığı habere göre Dipak Kumar, Yeni Delhi’nin 500 kilometre doğusundaki Lucknow'daki bir eğitim ve istihdam merkezinde İsrail'de çalışmak isteyenlerin oluşturduğu başvuru kuyruğunda beklerken, "Gülümseyeceğim ve kurşun yiyeceğim, ama 150 bin rupi yaklaşık bin 700 euro karşılığında” dedi. Fayans mermer işçisi Dipak Kumar, Hindistan'da "dört gün çalışıp iki gün yemek yiyorsunuz" diyerek Hamas hareketiyle yaklaşık dört aydır devam savaşa rağmen İsrail'e gitmenin tehlikelerini bildiğini ifade etti.

Hindistan dünyanın beşinci büyük ekonomisi ve en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olmasına rağmen ülkede milyonlarca kişi sürekli iş bulamıyor. Hükümet verileri, Hintli çalışanların yaklaşık yüzde 22'sinin ortalama aylık geliri 7.899 rupi yaklaşık 88 avro olan "geçici işçi" olduğunu gösteriyor. Bu sebeple İsrail'de inşaat sektöründe iş bulma umudu, 18 kat maaş artışı ihtimaliyle riskten daha güçlü.

Motosiklet tamircisi Gabbar Singh, "Öleceksek orada öleceğiz. En azından çocuklarımız bir şeyler alacak. Burada aç kalmaktan daha iyi" dedi.

Hindistan’ın Tel Aviv Büyükelçiliği, İsrail'de özellikle yaşlı bakımı, elmas ve yapay zekâ sektörlerinde çalışan yaklaşık 18 bin Hintlinin yanı sıra öğrencilerin de bulunduğunu bildirdi.

Lucknow Endüstriyel Eğitim Enstitüsü'nde işçi alımından sorumlu olan Ma Han'a göre savaş, binlerce Asyalı işçinin ülkeden ayrılmasına neden olarak kartları yeniden karıştırdı. Çok sayıda İsrailli yedek askerin seferber edilmesi ve Filistinli işçilerin çalışma izinlerinin iptal edilmesi ile inşaat gibi yeni sektörlerde işçi arayışı başladı.

Enstitü başkanı Raj Kumar Yadav, İsrail iş bulma bürolarının şu anda maaşları 140 bin rupi yaklaşık bin 550 euroya kadar olan en az 10 bin inşaat işçisi aradığına dikkat çekiyor. Bu programın Hintli yetkililerden destek aldığını belirterek, "Onlara vize verecek ve onları götürecekler. 10 bin aile beslenecek" dedi.

İş arayanlar Lucknow'da sıraya girerken İsrail, 7 Ekim'de AFP’nin resmi İsrail rakamlarına göre İsrail'de çoğu sivil olmak üzere 1.140'tan fazla kişinin ölümüne yol açan benzeri görülmemiş bir saldırı gerçekleştiren Hamas'ı "ortadan kaldırma" sözü verdiği güney Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus’a yönelik saldırısını 4 bin 500 kilometrelik bir alanda yoğunlaştırıyor. Hamas saldırısında 250'ye yakın kişi kaçırıldı ve bunlardan 100'ü Kasım ayı sonunda ateşkes sırasında Filistinli tutukluların serbest bırakılması karşılığında serbest bırakıldı. Hamas Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonunda büyük çoğunluğu kadın, çocuk ve genç olmak üzere 26.257 kişi hayatını kaybetti.

Onlarca Taylandlı ve Nepalli tarım işçisi öldürüldü veya rehin alındı. Saldırının ardından birçok yabancı işçi ülkeden kaçtı ve tarım sektörü önemli bir istihdam kaynağından mahrum kaldı. Ayrıca İsrail, 130.000 Filistinli işçinin çalışma iznini iptal etti.

Lucknow'da yaşayan iki çocuk babası Kişaf Das, "Tehlikeli bir bölgeye gittiğimi biliyorum ama ailemi geçindirmek zorundayım. Aksi takdirde iki çocuğum açlıktan ölecek. Burada iş yok" dedi.



Suriye topraklarında FHKC-GK’ya ne kaldı?

Suriye’nin başkenti Şam'da bulunan Yermuk Filistin Mülteci Kampı’ndaki yıkımdan (Şarku’l Avsat)
Suriye’nin başkenti Şam'da bulunan Yermuk Filistin Mülteci Kampı’ndaki yıkımdan (Şarku’l Avsat)
TT

Suriye topraklarında FHKC-GK’ya ne kaldı?

Suriye’nin başkenti Şam'da bulunan Yermuk Filistin Mülteci Kampı’ndaki yıkımdan (Şarku’l Avsat)
Suriye’nin başkenti Şam'da bulunan Yermuk Filistin Mülteci Kampı’ndaki yıkımdan (Şarku’l Avsat)

Suriye makamlarının Filistin Halk Kurtuluş Cephesi- Genel Komutanlık (FHKC-GK) Genel Sekreteri Talal Naci'yi birkaç saat gözaltında tuttuktan sonra serbest bırakması, 8 Aralık 2024'te gerçekleşen Suriye devriminin ardından bu ‘cephenin’ (savaşçıları, silahları, mülkleri, ofisleri ve kampları) ve halen Suriye'de bulunan diğer Filistinli grupların akıbetinin ne olacağı sorusunu gündeme getirdi.

Beşşar Esed'in devrik rejimi döneminde Suriye'deki en büyük ve en aktif Filistinli gruplardan biri olan FHKC-GK, Suriye devrimi yıllarında, özellikle Şam'ın güneyindeki Yermuk Filistin Mülteci Kampı’nda, eski rejimin ordusu ve müttefikleriyle birlikte savaşmakla suçlanıyor.

Adının açıklanmasını istemeyen Filistinli bir kaynak, yeni Suriye yönetiminin ülkede iktidarı ele geçirdikten sonra Ebu Abdurrahman eş-Şami adlı bir kişiyi FHKC-GK da dahil olmak üzere Filistinli grupların dosyalarını yönetmekle görevlendirdiğini açıkladı.

op
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi- Genel Komutanlık (FHKC-GK) Genel Sekreteri Talal Naci, 2008 (Arşiv – AP)

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynak, eş-Şami'nin halen Suriye'de bulunan grupların liderleriyle birçok toplantı yaptığını ve FHKC-GK temsilcilerinin de bu toplantılara katıldığını, toplantılarda grupların durumu, faaliyetleri, silahları, mülkleri ve Suriye topraklarındaki kamplarının ele alındığını söyledi.

Şarku’l Avsat'ın edindiği bilgilere göre Naci ve FHKC-GK'nin ikinci ve üçüncü kademe liderlerinin çoğu Esed rejiminin devrilmesinden sonra Suriye'de kalırken, Filistinli kaynaklar Esed rejiminin yanında savaşan Filistinli grupların bir dizi liderinin rejimin devrilmesinden hemen sonra Suriye topraklarını terk ettiğini doğruladı.

dvfgthy
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile birlikte 18 Nisan'da Şam'da bir araya geldi. (AP)

Kaynak, Filistinli grupların temsilcileriyle yapılan toplantılarda eş-Şami'nin Suriyelilere karşı işlenen cinayetlere karışanlardan hesap sorulması, Filistinli grupların silahlarını ve askeri teçhizatlarını yeni Suriye yönetimine teslim etmeleri ve faaliyetlerini ‘insani yardım çalışmaları’ ile sınırlandırmaları gerektiğine odaklandığını belirtti.

Filistinli kaynaklar Şarku’l Avsat'a, eski FHKC Genel Sekreteri Ahmed Cibril'in (ölümü 2021) oğlu Ebu el-Omrin'in savaş yıllarında FHKC savaşçılarını denetlemek üzere birden fazla kez Yermuk Filistin Mülteci Kampı’ndaki cephede görüldüğünü doğruladı.

Filistinli kaynaklar ayrıca, eski rejimin yanında savaşırken Suriyelilere karşı suç işleyenlerin yargılanması kapsamında bir dizi FHKC-GK savaşçısının gözaltına alındığını ve yeni Suriye hükümetinin Genel Güvenlik Dairesi’ne teslim edilerek sorumlu tutulduklarını bildirdi.

dfgthy
Filistin İslami Cihad Hareketi’nin Suriye Temsilcisi Halid Halid (Arşiv)

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynağa göre Suriyeli yetkililer, Fetih el-İntifada ve Özgür Filistin Hareketi'nin ofislerinin yanı sıra, henüz Suriye topraklarını terk etmeyen Muhammed Kays liderliğindeki es-Saika Güçleri'nin Şam'ın merkezindeki askeri komutanlığının karargâhı da dahil olmak üzere, Esed rejiminin yanında savaşan Filistinli grupların bir dizi karargâh ve ofisine el koydu.

Kaynak, ‘Filistinli grupların kamu ve özel Suriye bankalarına yatırdıkları paraların da dondurulduğunu’ belirtirken, bu kararın FHKC-GK’yi etkileyip etkilemediğinin bilinmediğini kaydetti.

Filistinli kaynaklar FHKC-GK’nin Suriye topraklarında kurduğu ve başta Şam kırsalı, Dera, Halep ve Suveyda olmak üzere birçok vilayete yayılan eğitim kamplarını yeni Suriyeli yetkililere devrettiğini öne sürdü. Bir kaynak Şarku’l Avsat'a şunları söyledi: “Durum çok hassas ve herkes endişeli. Muhtemelen onları teslim ettiler.”

Şarku’l Avsat'a göre, eski rejimin yanında savaşan ve rejimin devrilmesinden sonra Suriye'yi terk eden Filistinli grupların liderleri arasında şunlar yer alıyor: Filistin Halk Mücadelesi Cephesi Genel Sekreteri Halid Abdulmecid, Fetih el-İntifada Genel Sekreteri Ziyad es-Sağir, Kudüs Tugayı lideri Muhammed es-Said ve Özgür Filistin Hareketi lideri Said Abdulal. Basında yer alan haberlere göre bu kişiler Lübnan da dahil olmak üzere farklı ülkelere kaçtı.

xsfgthy
Suriye’nin başkenti Şam'da bulunan Yermuk Filistin Mülteci Kampı’ndaki mezarlıkta yakınlarının mezarlarını ziyaret eden insanlar (Arşiv- AFP)

Suriye'de yaklaşık beş ay önce yeni yönetimin işbaşına gelmesinin ardından, Suriye'de bulunan Filistinli gruplar akıbetleri konusunda son derece endişeli ve temkinli. Suriyeli yetkililer cumartesi günü FHKC-GK Genel Sekreteri’ni birkaç saat gözaltında tuttuktan sonra serbest bırakırken, hem FHKC-GK hem de Şam gözaltının nedenleri konusunda bir açıklama yapmadı.

Talal Naci'nin gözaltına alınması, Filistin İslami Cihad Hareketi’nin Suriye Temsilcisi Halid Halid ve Suriye Organizasyon Komitesi Başkanı Ebu Ali Yaser'in Suriye makamları tarafından geçen ayın ortasından beri nedenleri açıklanmadan gözaltında tutulmaya devam edildiği bir dönemde oldu.

Bu grupların liderleri ve yetkililerinin Suriye'de faaliyet gösteren Arap ve yabancı medya kuruluşlarının muhabirlerine yaptıkları açıklamalarda isimlerinin zikredilmemesini istemeleri dikkat çekici.

Mart 2011'de Suriye devriminin patlak vermesinden önceki yıllarda, Suriye'de 13'ten fazla Filistinli grup vardı. Savaş yılları boyunca, Esed rejiminin yönlendirmesiyle onun saflarında savaşmak üzere çoğunluğu Filistinli mültecilerden oluşan yeni gruplar kuruldu.