İsrail Savunma Bakanı, Gazze'de, Batı Şeria gibi "askeri kontrolü" sağlayacaklarını söyledi

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, abluka altındaki Gazze Şeridi’ndeki saldırıları sona erdiğinde işgal altındaki Batı Şeria’da olduğu gibi “askeri kontrolü” ellerinde tutacaklarını belirtti

Yoav Gallant (AA)
Yoav Gallant (AA)
TT

İsrail Savunma Bakanı, Gazze'de, Batı Şeria gibi "askeri kontrolü" sağlayacaklarını söyledi

Yoav Gallant (AA)
Yoav Gallant (AA)

The Times of Israel gazetesinin haberine göre Gallant, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına ilişkin meclis dışişleri ve savunma komitesine bilgi verdi.

İsrail’in Gazze’deki saldırıları bittiğinde “Hamas’ın bölgeyi kontrol etmeyeceğinin tamamen açık olduğunu” iddia eden Gallant, “İsrail (Gazze’yi) askeri olarak kontrol edecek ama sivil anlamda kontrol etmeyecek.” ifadelerini kullandı.

Gazze’de işgal altındaki Batı Şeria’da olduğu gibi faaliyet göstermeyi amaçladıklarını belirten Gallant, İsrail güçlerinin Batı Şeria'da hastaneye baskın düzenleyerek 3 Filistinliyi öldürmesine atıfta bulunarak, "Askeri operasyon özgürlüğünden konuşurken, bu gece Cenin'de olanlara bakın." dedi.

Gallant, Batı Şeria’da “en üst düzeyde askeri operasyon özgürlükleri” olduğunu ancak bölgeyi sivil olarak kontrol etmediklerini, bunun zaman alsa da Gazze’de de “başarılabilir” olduğunu savundu.

Cenin'de bulunan İbni Sina Hastanesine 30 Ocak sabaha karşı sivil kıyafet, doktor ve hemşire önlüğü giyerek giren yaklaşık 10 İsrail özel harekat mensubu, 3 Filistinliyi susturucu silahlarla öldürmüştü.



Putin’in Ukrayna stratejisi: Sonuna dek savaşa hazırlanıyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Putin’in Ukrayna stratejisi: Sonuna dek savaşa hazırlanıyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin tehditlerini ciddiye almayarak savaşın şiddetini artırıp daha fazla Ukrayna toprağını ele geçirebilir.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters’a konuşan Kremlin’e yakın üç kaynak, Putin’in ekonomik yaptırımlara ve askeri baskılara rağmen savaşmaya devam edeceğini savunuyor.

Kaynaklardan biri, Putin’in bakış açısına ilişkin şunları paylaşıyor: 

Putin şu ana kadar barışın detayları hakkında kendisiyle kimsenin ciddi şekilde müzakere etmediğini düşünüyor, buna Amerikalılar da dahil. Bu yüzden hedeflerine ulaşana kadar devam edecek.

Putin’in savaşı sonlandırmak için öne sürdüğü koşullar arasında, Ukrayna’nın NATO’ya katılmaması ve ittifakın doğuya doğru genişlememesi, Kiev’in askeri açıdan tarafsız kalması ve Moskova’nun ilhak ettiği Kırım, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’un Rus toprağı olarak tanınması yer alıyor. 

Analizde, Rus ordusunun son üç ayda Ukrayna’da 1415 kilometrekarelik ilerleme kaydettiği belirtiliyor. Kremlin güçleri, halihazırda Ukrayna’nın beşte birini kontrol ediyor. 

Kaynaklar, Putin’in Ukrayna'nın savunması çökene kadar savaşmaya devam edebileceğini ve toprak taleplerini artırabileceğini savunuyor. Böyle bir durumda Kremlin’in Dnipro, Sumi ve Harkov şehirlerini de ele geçirmek isteyebileceği belirtiliyor. 

ABD Başkanı Donald Trump, dünkü açıklamasında, Patriot hava savunma sistemlerinin Almanya'dan Ukrayna’ya sevkıyatına başlandığını bildirmişti. Cumhuriyetçi lider ayrıca 14 Temmuz’daki açıklamasında, Moskova’nın 50 gün içinde Kiev’le anlaşmaya varmaması halinde Rusya’ya vergileri yüzde 100 artıracağını açıklamıştı.

Kaynaklar, Putin’in Trump’a yönelik stratejisi hakkında şunları söylüyor: 

Putin, Trump’ın hoş olmayan şeyler yapabilecek öngörülemez biri olduğunu anlıyor. Onu çok fazla kızdırmamak için manevralar yapıyor.

CNN’in analizinde de Putin’in, 50 günlük süreyi savaşı tırmandırıp daha fazla toprağı ele geçirmek için fırsat olarak kullanabileceği savunuluyor. 

Independent Türkçe, CNN, Reuters