Scholz’dan Netanyahu'ya: Tek kalıcı çözüm iki devlet

Almanya Başbakanı Olaf Scholz (DPA)
Almanya Başbakanı Olaf Scholz (DPA)
TT

Scholz’dan Netanyahu'ya: Tek kalıcı çözüm iki devlet

Almanya Başbakanı Olaf Scholz (DPA)
Almanya Başbakanı Olaf Scholz (DPA)

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile dün yaptığı telefon görüşmesinde, Ortadoğu'da kalıcı barışın tek yolunun iki devletli çözüm olduğunu söyledi. Almanya Başbakanı, “Sadece müzakere yoluyla iki devletli bir çözüm, Ortadoğu'daki çatışmaya kalıcı bir çözüme ulaşmanın ufkunu açar. Bu Gazze ve Batı Şeria için geçerli olmalı. Filistin Yönetimi'ne reform yapıldıktan sonra merkezi bir rol verilmeli" dedi.

Geçen ay İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria üzerinde "İsrail'in güvenlik kontrolünü sürdürmesi gerektiğini" vurgulayarak "Filistin devletine" karşı olduğunu bir kez daha ifade etmişti.

Batılı diplomatlar, Gazze'deki savaş nedeniyle umutları azalmış bir proje olsa da İsraillilerin ve Filistinlilerin ayrı egemen devletlerde yaşamalarına izin verecek bir çözümü teşvik etmeye çalışıyorlar.

AFP'nin resmi rakamlara dayanarak hazırladığı bilançoya göre savaş, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği benzeri görülmemiş saldırıdan sonra başladı. Saldırılarda çoğu sivil olmak üzere bin 160'tan fazla İsrailli öldü, yaklaşık 250 kişi de rehin alındı. İsrail, bunlardan 132'sinin halen Gazze'de olduğunu belirtirken, İsrail Başbakanlık Ofisi'nin açıkladığı rakamlara göre en az 28 kişinin öldürüldüğüne inanılıyor.

İsrail, Hamas'ı yok etme sözü verdi ve büyük bir askeri saldırı başlattı. Hamas Sağlık Bakanlığı'nın son verilerine göre çoğunluğu kadın ve çocuk 27 bin 478 kişi İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybetti.

Olaf Scholz, Netanyahu ile görüşmesinde, "Gazze Şeridi sakinlerine insani yardım ulaşımının büyük oranda iyileştirilmesine acil ihtiyaç olduğunu" vurgulayarak durumu "çok kaygı verici" olarak nitelendirdi.



Karınca kaçakçılığı Kenya'da bir suç

Yaklaşık 5 bin karınca, aylarca hayatta kalmaları için pamukla doldurulmuş 2.244 test tüpüne yerleştirildi (Reuters)
Yaklaşık 5 bin karınca, aylarca hayatta kalmaları için pamukla doldurulmuş 2.244 test tüpüne yerleştirildi (Reuters)
TT

Karınca kaçakçılığı Kenya'da bir suç

Yaklaşık 5 bin karınca, aylarca hayatta kalmaları için pamukla doldurulmuş 2.244 test tüpüne yerleştirildi (Reuters)
Yaklaşık 5 bin karınca, aylarca hayatta kalmaları için pamukla doldurulmuş 2.244 test tüpüne yerleştirildi (Reuters)

Kenya makamlarının daha küçük ve az bilinen türlerin kaçakçılığını yapma eğiliminin bir parçası olduğunu söylediği binlerce test tüpü dolusu karıncanın bulunmasının ardından, dün iki Belçikalı genç “yaban hayatı korsanlığı” ile suçlandı.

5 Nisan'da bir misafirhanede yaklaşık 5 bin karınca ile yakalanan 19 yaşındaki Belçikalı Lornoy David ve Seppe Ludevics, Nairobi'de hâkim karşısına çıktıkları ilk duruşmada duygusal göründüler ve mahkeme salonunda yakınları tarafından sakinleştirildiler, hâkime test tüplerinde karınca topladıklarını söylediler. Yargıca karıncaları eğlenmek için topladıklarını ve bunun yasadışı olduğunu bilmediklerini söylediler.

Ayrı bir ceza davasında, Kenyalı Dennis Njanga ve Vietnamlı Do Hung Nguyen de 400 karınca bulundururken yakalanmalarının ardından aynı mahkemede yasadışı kaçakçılıkla suçlandılar.

Kenya Yaban Hayatı Servisi, dört kişinin karıncaları Avrupa ve Asya'daki pazarlara kaçırmakla görevli olduklarını belirtti. Yetkililer, “Karıncaların yasadışı ihracatı sadece Kenya'nın biyolojik çeşitliliği üzerindeki egemenlik haklarını baltalamakla kalmıyor, aynı zamanda yerel toplulukları ve araştırma kurumlarını potansiyel çevresel ve ekonomik faydalardan mahrum bırakıyor” ifadelerini kullandı.

Kenya geçmişte filler, gergedanlar ve karıncayiyen dişleri gibi büyük vahşi hayvanların parçalarının kaçakçılığıyla karşı karşıya kalmıştı, ancak dört kişiye karşı açılan davalar “kaçakçılık eğilimlerinde, ünlü büyük memelilerden daha az bilinen ancak çevresel açıdan kritik türlere doğru bir değişimi” temsil ediyor.

Belçikalılar, birçok milli parka ev sahipliği yapan Kenya'nın Nakuru ilçesinde tutuklandı. Kaldıkları misafirhanede, karıncaları aylarca canlı tutmak için pamukla doldurulmuş 2 bin 244 test tüpü içinde paketlenmiş yaklaşık 5 bin karınca bulundu. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre diğer iki kişi ise Nairobi'de tutuklanmış ve evlerinde yaklaşık 400 karınca bulunmuştur.

Kenyalı yetkililer karıncaların değerinin bir milyon Kenya şilini (7 bin 700 $) olduğunu tahmin ediyor. Karıncaların fiyatı türe ve pazara göre büyük farklılıklar göstermektedir.