Eski Fransız basketbolcu Gomis, Gazze'deki durum hakkında konuşmanın "bedelini ödediğini" söyledi

İsrail'i eleştirdiği paylaşımı nedeniyle Paris Olimpiyat Büyükelçiliği görevinden menedilen eski Fransız basketbolcu Emilie Gomis, Gazze'deki jeopolitik durum hakkında konuşmanın "bedelini ödediğini" belirtti

Emilie Gomis, Fransa Kadın Milli Takımı'nda forma giymişti (AA)
Emilie Gomis, Fransa Kadın Milli Takımı'nda forma giymişti (AA)
TT

Eski Fransız basketbolcu Gomis, Gazze'deki durum hakkında konuşmanın "bedelini ödediğini" söyledi

Emilie Gomis, Fransa Kadın Milli Takımı'nda forma giymişti (AA)
Emilie Gomis, Fransa Kadın Milli Takımı'nda forma giymişti (AA)

Gomis, İsrail'in işgalci politikasını eleştiren paylaşımı sebebiyle "terör propagandası" yaptığı suçlamasıyla ilgili Paris'te adli polise ifade verdikten sonra karakoldan ayrıldı.

Eski basketbolcu, "terör propagandası" suçlaması hakkında Paris Savcılığının nasıl bir yol izleyeceğine ilişkin bilgi bekliyor.

Yaklaşık iki saat ifade verdikten sonra karakol çıkışında AA'nın sorularını yanıtlayan Gomis, Gazze'deki jeopolitik durum hakkında konuşmanın "bedelini ödediğini" dile getirdi.

Gomis, "Hassas ve herkesi aşan bir konu. Bunun sonuçlarına katlanmaya hazır olmalıyız." dedi.

"Şiddet yanlısı değilim"

Instagram paylaşımının ne anlama geldiğini açıklamadığı için hata yaptığı değerlendirmesinde bulunan Gomis, sözlerine şöyle devam etti:

Kabul ediyorum, sosyal medya kullanıcılarının 7 Ekim'deki trajedi ve daha fazlası konusunda dikkatini çekmek için bir soruyu temel aldım. Soru şu: 'Bu neden oldu?' Anlamak için işin derinine inmek gerekiyor. Talihsizlik bu şekilde gelmez ve bunu haklı çıkarmaya çalışmıyorum, her türlü şiddet eylemini kınıyorum. Şiddet yanlısı değilim ama şiddetten başka bir yolun olduğunu açıklamak için bağlamı anlamak önemli.

Paylaşım yaptığı dönemde Paris Olimpiyat Büyükelçiliği görevini üstlendiği için "tarafsız kalma hakkını" kullanması gerektiğini ifade eden Gomis, paylaşımıyla ilgili tartışmanın, kendisini eleştirenlerin Paris Olimpiyat Oyunları organizasyonuna saldırmasına olanak sağlamasından pişmanlık duyduğunu dile getirdi.

"Müvekkilim, hiçbir zaman terör ve herhangi bir şiddet eylemine teşvik etmedi"

Gomis'in avukatı Vincent Brengarth, müvekkilinin ifade vermeye çağrılmamış olması gerektiğini savunarak, Gomis'e yönelik muamelede açık şekilde orantısızlık bulunduğuna işaret etti.

Brengarth, "Müvekkilim, hiçbir zaman terör ve herhangi bir şiddet eylemine teşvik etmedi. Kimse Emilie Gomis'in bir şiddet eylemine teşvik etme niyetinde olduğuna inanmıyor." dedi.

Gomis'in olimpiyat şampiyonu olmasından gurur duyulması gerektiğini söyleyen Brengarth, eski basketbolcunun orantısız adli prosedürün içine çekilmemesi gerektiğini kaydetti.

Bir dönem Fenerbahçe forması giyen Gomis'in Instagram hesabından 9 Ekim 2023'te yaptığı İsrail'in işgalci politikasını eleştiren paylaşımında 1947, 1967 ve 2023 olmak üzere 3 farklı tarihte Fransız topraklarının haritası bulunuyordu. Bu haritalarda zamanla İsrail bayrağının Fransa bayrağının yerini aldığı görülüyordu.

Paris Olimpiyat Komitesi, geçen ay paylaşımı sebebiyle "tarafsızlık yükümlülüğüne aykırı" hareket ettiği gerekçesiyle Gomis'i "Paris Olimpiyat Büyükelçiliği" görevinden menetmişti.



2026 Dünya Kupası kirlilikte zirve yapacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

2026 Dünya Kupası kirlilikte zirve yapacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Çevrecilerin yeni bir araştırmasında gelecek yıl Birleşik Devletler, Kanada ve Meksika'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın, turnuva tarihinde "iklime en fazla zarar veren" etkinlik olacağı öne sürülüyor.

FIFA'nın 2026 Dünya Kupası'ndaki takım sayısını 32'den 48'e çıkarmasıyla, Küresel Sorumluluk için Bilim İnsanları (SGR), turnuvanın yaratacağı sera gazı emisyonlarının, son 4 Dünya Kupası'nın ortalama karbondioksit eşdeğerini neredeyse iki katına çıkaracağını hesapladı.

Raporda bu durumun, "hava yolculuğuna duyulan yüksek bağımlılık ve maç sayısındaki kayda değer artıştan" kaynaklandığı iddia edilirken, 2026 için öngörülen toplam rakamın "tüm yıl boyunca ortalama 6,5 milyon Britanya arabasının kullanılmasına eşdeğer" olduğu ekleniyor.

Bu rakamlar etkinliği bugüne kadar en fazla kirliliğe yol açan turnuva haline getirirken, 9 milyon tonluk CO2 eşdeğeri, 2022’de Katar’da düzenlenen Dünya Kupası’nda kaydedilen 5,25 milyon tonu da ciddi şekilde aşıyor.

İlk kez bütün bir kıtaya yayılacak bu turnuvada oynanacak maç sayısı yüzde 60'tan fazla artarak 64'ten 104'e çıkacak. Bu maçlar mevcut stadyumlarda oynanacak olsa da bu CO2 eşdeğeri rakamları ilk tahminlerin çok üzerinde.

Rapor, Çevre Savunma Fonu (Environmental Defence Fund) ve İklim Eylemi için Spor Ağı'yla (Sport for Climate Action Network) işbirliği içinde hazırlandı.

FIFA daha önce 2030'a kadar emisyonları yüzde 50 azaltmayı ve 2040'ta net sıfıra ulaşmayı taahhüt etmişti. Kuruluş, "etkisinin farkına varmasını ve yeterli önlemleri almasını" sağlayan sürdürülebilirlik stratejileri geliştirdiğini ve uyguladığını ifade ediyor.

FIFA, "Sonuç olarak çevresel açıdan, sera gazı salımları incelenerek azaltıldı, atıklar önemli ölçüde düşürüldü, tonlarca malzeme geri dönüştürülerek çöp sahasından uzaklaştırıldı ve stadyum inşaatı ve operasyonları yeşil bina standartlarına göre sertifikalandırıldı" iddiasına bulunuyor.

Ancak İsviçreli bir düzenleyici kurum 2023'te idari organın, 2022 Katar Dünya Kupası'nın çevresel etkilerini azaltma yönündeki açıklamalarının "asılsız" olduğuna hükmetmişti.

Independent Türkçe