Abbas, Refah’a saldırıların katliamlara yol açacağı konusunda uyardı

Filistin Devlet Başkanı Abbas Katar Emiri Temim ile bir araya geldi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani (Filistin Yönetimi)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani (Filistin Yönetimi)
TT

Abbas, Refah’a saldırıların katliamlara yol açacağı konusunda uyardı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani (Filistin Yönetimi)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani (Filistin Yönetimi)

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, uluslararası toplumun, özellikle de ABD yönetiminin, İsrail'i Filistin halkına yönelik savaşını durdurmaya ve Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrine yönelik saldırısını durdurmaya zorlamak için müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

Abbas Doha’da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Âl Sânî ile yaptığı görüşmede,  İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyinden ve merkezinden kaçarak sığınan 1,5 milyondan fazla Filistinli sivilin yaşadığı Refah şehrine yönelik saldırısından kaynaklanan ciddi riskler konusunda uyardı.

Filistin Devlet Başkanı Facebook hesabından yayınladığı açıklamasında, Refah’a yönelik saldırının, “Uygulanması durumunda, ne olursa olsun tekrarına izin vermeyeceğimiz 1948 ve 1967 Nakba'nın tekrarı olarak, Filistin halkını topraklarından ve vatanlarından uzaklaştırmayı amaçlayan korkunç katliamlara ve insani bir felakete yol açacaktır” ifadelerini kullandı.

Abbas, İsrail ordusunu ve yerleşimcileri, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria'daki Filistin halkına karşı kendi deyimiyle "cinayet, etnik temizlik ve ırk ayrımcılığı" yapmakla suçladı.

Ayrıca, “Filistin hükümetinin, özellikle Gazze Şeridi'nde Filistin halkımıza karşı görevlerini yerine getirmesini engellemek amacıyla, İsrail işgal yetkilileri tarafından gözaltına alınan Filistin fonlarının serbest bırakılmasının gerekliliğine" dikkat çekti.

Açıklamasında Katar Devleti'nin saldırıyı durdurmaya ve Filistin halkına insani yardım sağlayarak destek olmaya yönelik çabalarına değinen Abbas, derhal ateşkes sağlanması, uluslararası meşruiyet ve uluslararası hukuk kararlarına uygun olarak işgali sona erdirmeye çalışan Filistin'in resmi pozisyonunu desteklemek amacıyla iki ülke arasında ortak koordinasyonun vurgulandığı belirtti.

Şarku’l Avsat’ın DPA’dan aktardığı habere göre, Filistin Devlet Başkanı ve Katar Emiri, "Arapların, saldırganlığı durdurmaya ve uluslararası meşruiyet kararlarına ve Arap Barış Girişimi'ne dayalı siyasi bir çözümün önünü açmaya yönelik yorulmak bilmeyen çabalarına" değinerek, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'nin kurulması ve tanınması gerekliliğini vurguladı.



Hamas: Gazze yeniden kıtlıkla karşı karşıya kalacak

Ürdünlü bir sivil toplum kuruluşunun düzenlediği iftar için hazırlık yapan gönüllüler (Reuters)
Ürdünlü bir sivil toplum kuruluşunun düzenlediği iftar için hazırlık yapan gönüllüler (Reuters)
TT

Hamas: Gazze yeniden kıtlıkla karşı karşıya kalacak

Ürdünlü bir sivil toplum kuruluşunun düzenlediği iftar için hazırlık yapan gönüllüler (Reuters)
Ürdünlü bir sivil toplum kuruluşunun düzenlediği iftar için hazırlık yapan gönüllüler (Reuters)

Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu bugün yaptığı açıklamada, önümüzdeki birkaç gün içinde Gazze Şeridi'nde bir dizi temel malzeme ve gıda maddesinin tükeneceğini, bunun da halkın acılarını arttıracağını ve krizlerini daha da derinleştireceğini söyledi.

El-Kanu, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin iki haftadır ağır bir abluka altında olduğunu ve İsrail'in gıda, ilaç, yakıt ve temel ihtiyaç maddelerinin girişini engellediğini belirtti.

“Uluslararası toplum Gazze konusunda sorumluluğunu yerine getirmezse, Gazze Şeridi sakinleri Ramazan Ayı’nda tekrar kıtlıkla karşı karşıya kalacak” diyen el-Kanu, arabuluculara ‘sınır kapılarını açması ve insani yardımların girişine izin vermesi için İsrail’e daha fazla baskı yapmaları’ çağrısında bulundu.

Bir hafta önce İsrail, ateşkes devam etmesine rağmen yıkıma uğrayan Gazze Şeridi'ne insani yardım girişini durdurdu.

İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen, geçtiğimiz pazar günü Gazze Şeridi'ne elektrik ve su tedarikinin durdurulması için talimat verdiğini açıkladı.

Bu durum, 7 Ekim 2023'te patlak veren kanlı savaşın üzerinden 15 aydan fazla bir süre geçmesine rağmen Gazze Şeridi'ndeki insani krizin daha da kötüleşmesine yol açıyor.

Bir dizi uluslararası kuruluş, 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasına rağmen İsrail tarafının yardım tırlarının Gazze Şeridi’ne girişine birçok engel koyduğunu doğruladı.

Filistinli kaynaklara göre ateşkesin başlamasından bu yana şubat sonu itibariyle Gazze Şeridi'ne toplam 7 bin 926 tır giriş yaptı.

Ancak bölgede çalışan Arap ve uluslararası yardım kuruluşlarının tahminlerine göre bu sayı, Filistin nüfusunun ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamıyor.