İsrail'de ana muhalefet lideri Lapid, Hamas ile esir takası için “küçük bir fırsat olduğunu” söyledi

İsrail'de ana muhalefet lideri Yair Lapid, İsrail ve Hamas arasındaki esir takası için küçük bir fırsat olduğunu ancak hükümetin “en küçük şansı bile göz ardı edemeyeceğini” belirtti

Yair Lapid (AA)
Yair Lapid (AA)
TT

İsrail'de ana muhalefet lideri Lapid, Hamas ile esir takası için “küçük bir fırsat olduğunu” söyledi

Yair Lapid (AA)
Yair Lapid (AA)

Lapid, partisinin haftalık toplantısında İsrail’in Gazze’ye saldırıları ve esir takası hakkında açıklamada bulundu.

Esirler serbest bırakılmadan “bir zafer” olmayacağını vurgulayan Lapid, bu kişilerin hükümet ve güvenlik sistemi tarafından terk edildiğini dile getirdi.

Lapid, “(İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu, kaçırılanlar ile zaferden yana olanlar varmış gibi bizi bölmeye yönelik kötü, gülünç ve siyasi deneyine son vermeli.” ifadelerini kullandı.

Esir takası için küçük bir fırsat olduğunu kaydeden Lapid, “Amerikalılar, Fransızlar, Katarlılar ve Mısırlılar rehine anlaşması için şu an bir fırsat penceresi olduğunu düşünüyor ve bu uzun (bir fırsat) değil.” diye konuştu.

Muhalif lider, uzun olmayan bu sürenin tanımlanamayacağını ancak bu sürede esir takası anlaşmasının yapılabileceğinin düşünüldüğünü söyledi.

Lapid, İsrail hükümetinin esir takası anlaşması konusunda “en küçük şansı bile göz ardı edemeyeceğini” aktardı.

Filistinli kaynaklar, Hamas'ın Gazze Şeridi'nde her biri 45 gün sürecek, 3 aşamalı esir takası ve ateşkes öngören planı kabul ettiğini bildirmişti.

İsrail Başbakanlık Ofisi, müzakere edilen esir takası ve ateşkese ilişkin Hamas'ın yanıtının Katar aracılığıyla Mossad'a iletildiğini ve kapsamlı biçimde değerlendirildiğini duyurmuştu.



YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

YouTube artık kullanıcılarına videolar "kamerayla çekildiğinde" söyleyecek çünkü videoların birçoğu öyle değil.

Etiketler, videonun altında "bu içerik nasıl yapıldı" yazan bir mesajla birlikte yer alacak. Etikette "Bu içerik, kamera veya başka bir kayıt cihazı kullanılarak çekildi" yazacak.

Etiketler, yapay zekanın yükselişine ve onunla üretilen videoların yaratabileceği risklere bir yanıt. Birçok uzman, videoları gerçek olup olmadığına göre etiketlemenin insanların sahte görüntüler yüzünden yanlış yönlendirilmesini engellemeye yardımcı olacağını ileri sürüyor.

Videolar, çeşitli platformların videonun montaj veya gerçek olup olmadığını netleştirmek için kullanabileceği bir standart olan C2PA (İçerik Güvenirliği ve Özgünlüğü Koalisyonu) standardını kullanıyor. Örneğin bazı kamera şirketleri, YouTube'un videonun gerçekten bir cihazda kaydedilip kaydedilmediğini otomatik olarak görebilmesi için bu teknolojiyi kameralarına eklemişti.

Videolar montaj edilse de bu etiketi alabiliyor. Ancak, videonun "temel doğasında veya içeriğinde" "önemli değişiklikler" yaratacak veya videonun nereden geldiğinin tespit edilmesini imkansız kılacak şekilde montajlanmaması gerekiyor.

Google halihazırda kendi yapay zeka üretimlerini işaretleyebilmeleri için YouTube kullanıcılarının videolarında "değiştirilmiş veya sentetik içerik" bulundurduğunu belirtmek için bir düğme kullanmasına izin veriyordu. Ancak yeni sistem, kullanıcıların gerçek videoları işaretlemesine izin vererek tam tersi şekilde çalışıyor ve yalan söylemeyi zorlaştıracak teknik sistemlere de başvuruluyor.

Independent Türkçe