‘İkili ötanazi’ Hollanda’da giderek büyüyen bir olgu haline mi geliyor?

Hollanda’da Eski Başbakan ve eşi, ötanazi hakkını kullanmıştı

Eski Hollanda Başbakanı Dries van Agt, eşi Eugenie ile birlikte (Telegram)
Eski Hollanda Başbakanı Dries van Agt, eşi Eugenie ile birlikte (Telegram)
TT

‘İkili ötanazi’ Hollanda’da giderek büyüyen bir olgu haline mi geliyor?

Eski Hollanda Başbakanı Dries van Agt, eşi Eugenie ile birlikte (Telegram)
Eski Hollanda Başbakanı Dries van Agt, eşi Eugenie ile birlikte (Telegram)

İkisi de 93 yaşında olan Eski Hollanda Başbakanı Dries van Agt’ın eşi Eugenie ile el ele ölmesinin ardından ‘ikili ötanazi’, Hollanda’da dikkat çeken bir olgu haline geldi.

Agt ve eşi Eugenie Krekelberg birlikte hayata veda etti. Çift 70 yıldan fazla bir süredir birlikteydi. Geçtiğimiz pazartesi günü gerçekleşen ötanazi, Hollanda’da çiftlere yönelik ‘ikili ötanaziye’ yönelik artan eğilimin bir parçası olarak görülüyor.

Van Agt’ın sağlık durumu 2019’da felç geçirmesinin ardından kötüydü. Hristiyan Demokrat Van Agt, birkaç yıl Adalet Bakanlığı görevini yürüttükten sonra 1977-1982 yılları arasında Hollanda Başbakanı olarak görev yapmıştı.

Eski Başbakan, birkaç yılını Filistinlilerin hakları için kampanya yürüterek geçirdi. Bu nedenle ‘Hak Forumu’nu kurdu ve 2021’de partiden ayrıldı. Son yıllarında partisinin İsrail politikasını şiddetle eleştirdi.

Ötanazi, Hollanda’da belirli koşullar altında yasa dışı sayılır. İngiliz gazetesi The Telegraph'ın haberine göre, çiftlere yönelik ötanazi, ilk kez 2020 yılında tüm vakaların incelenmesinin ardından 26 kişiye partnerleriyle aynı anda uygulandığında kaydedildi.

Toplam 9 bin ötenazi vakasında sayılar bir sonraki yıl 32’ye, 2022’de ise 58’e yükseldi.

Hollanda’da yılda yaklaşık bin kişinin ötenazi dileklerini yerine getiren Ötenazi Uzman Merkezi’nin sözcüsü Elke Swart, herhangi bir çiftin yardımlı ötenazi başvurularının birlikte değil, bireysel olarak katı şartlara göre incelendiğini söyledi.

Swart, “Bu konuya ilgi artıyor ancak hala nadir görülüyor” ifadelerini kullandı.

The Guardian gazetesinin araştırmasına göre, “İki kişinin aynı anda hiçbir kurtuluş umudu olmadan dayanılmaz acılar çekmesi sadece bir tesadüf... İkisi de ötanazi yapılmasını istiyor” ifadelerine yer verdi.

Ötanazi ve tıbbi yardımlı intihar, Hollanda’da 2002’den beri dayanılmaz acılar, kurtuluş umudunun olmaması ve bağımsız, uzun vadeli ölme arzusu da dahil olmak üzere 6 koşulun olması durumunda yasal sayılıyor.

Ülke yasaları, ötanazi isteğinin doğrulanması için ikinci bir uzmanın onayını gerektiriyor. Ötanazilerin çoğu, evde bir aile doktoru tarafından gerçekleştiriliyor.

Ötanaziye bağlı ölümlerin küçük bir yüzdesini çiftler oluştursa da uygulamayı destekleyen NVVE Vakfı'nın başkanı Fransien van ter Beek, birçok kişinin bu isteğini dile getirdiğini söyleyerek, “Fakat bu pek sık olmuyor çünkü bu kolay bir yol değil” ifadelerini kullandı.

Ötenazi Uzmanları Merkezi’nden Constance de Vries ise Hollanda gazetesi De Volkskrant’a verdiği röportajda, “Birçok insan, özellikle 80’li yaşlara ulaştıklarında ve artık yeterli esnekliğe sahip olmadıklarında, hayata tek başına devam etmek zorunda kalma olasılığından korkuyor” değerlendirmesinde bulundu.  



Trump ve Netanyahu olası İran anlaşmasını görüştü

TT

Trump ve Netanyahu olası İran anlaşmasını görüştü

Trump ve Netanyahu olası İran anlaşmasını görüştü

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştüğünü, görüşmede İran ile olası bir anlaşma, Gazze Şeridi'ndeki durum ve çarşamba akşamı Washington'daki Yahudi Müzesi önünde iki İsrail Büyükelçiliği çalışanının öldürülmesi konularını ele aldıklarını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Trump'ın dün Netanyahu ile yaptığı görüşmede, İran'la nükleer programı konusunda bir anlaşmaya varmak istediğini açıkça ifade ettiğini söyledi. İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Trump'ın ‘İran'ın nükleer silah elde etmemesinin sağlanması gerektiği konusunda Netanyahu ile hemfikir olduğu’ belirtildi.

Leavitt, ABD ve İran tarafları arasındaki görüşmelerin beşinci turu Umman arabuluculuğunda bugün İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleşirken, Trump'ın İran'la görüşmeler konusunda işlerin doğru yönde ilerlediğini belirttiğini söyledi.

Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi dün yaptığı açıklamada, Tahran'ın nükleer programına ilişkin dolaylı İran-ABD görüşmelerinin beşinci turunun bugün Roma'da yapılacağını duyurdu.

efrgty67u
ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz nisan ayında Beyaz Saray'da bir araya geldi. (Reuters)

Geçtiğimiz salı günü CNN'de yayınlanan ve ismi açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırılan bir haberde, diplomatik görüşmelerin devam etmesine rağmen İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini hedef almaya hazırlandığı belirtildi. Haberin ardından İran, nükleer tesislerine yönelik herhangi bir İsrail saldırısından ABD'yi sorumlu tutacağı uyarısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi dün, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine yönelik bir saldırı planladığına dair haberlerden duyduğu endişeyi dile getirerek, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (UAEA) bu haberleri derhal ve kesin bir dille kınama çağrısında bulundu.

Trump'ın koşulları

Başkan Trump defalarca İran'ın nükleer silah edinmesini engelleme sözü verdi; 2015 yılında Obama döneminde varılan ve Trump'ın ilk döneminde, 2018'de çekildiği anlaşmadan daha güçlü bir anlaşmaya varılması gerektiğini vurguladı. Trump, Körfez ziyareti sırasında İran'ın temel koşulları kabul ettiğine inandığını ve diplomatik yaklaşımının askeri çatışmayı önleyeceğini ima etti.

İki taraf, önemli bir anlaşmazlık noktası haline gelen uranyum zenginleştirme konusunda bir anlaşmaya varma ikilemiyle karşı karşıya. 2015 anlaşması sivil kullanım için yüzde 3,67 saflığa kadar düşük seviyede zenginleştirmeye ve 300 kilogramlık bir uranyum stokunun korunmasına izin verirken, İran şu anda uranyumu yüzde 60'a kadar zenginleştiriyor. Ancak bu oran nükleer silah için gereken yüzde 90 seviyesinin halen altında.

UAEA'nın İran'ın programına ilişkin son raporunda, ülkenin zenginleştirilmiş uranyum stokunun yaklaşık 830 kilogram olduğu tahmin ediliyor.

ABD istihbarat kurumları, İran'ın henüz bir nükleer silah programı başlatmadığını, ancak ‘eğer isterse nükleer silah üretmesini sağlayacak faaliyetler yürüttüğünü’ tahmin ediyor.

dfgthyu
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, dün Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde konuştu. (AP)

ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff geçen hafta sonunda ABD yönetiminin uranyum zenginleştirmenin tamamen durdurulmasını istediğini söylerken, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio salı günü Kongre'de yaptığı açıklamada, Trump yönetiminin İran'ın uranyum zenginleştirmeyi tamamen durdurması talebine bağlı olduğunu yineledi.

Rubio, “İran uranyum zenginleştirme kabiliyetine sahip olamaz, çünkü bu onu nihayetinde başarının eşiğinde bir nükleer güç haline getirir” dedi.

Bir temsilcinin sorusu üzerine Rubio, ABD'nin 2015 anlaşmasında açıkça ele alınmayan bir konu olan İran'ın balistik füze geliştirmesine yönelik yaptırımları sürdüreceğini belirtti.

Rubio, “Terörizmle ilgili yaptırımlar var, balistik füze programıyla ilgili yaptırımlar var. Bu yaptırımlar, eğer anlaşmanın bir parçası değilse yürürlükte kalacak” ifadelerini kullandı.

CNN'in İran'ın İsrail'in nükleer tesislerini vurmaya hazır olduğuna dair haberinden saatler önce konuşan Rubio, ‘İsrail'in askeri seçenekleri değerlendirdiğinin bir sır olmadığını’ ifade etti.