ABD'deki akvaryumda köpekbalığı, vatozu hamile bırakmış olabilir

Hendersonville'de bulunan, Team Ecco'ya ait Akvaryum ve Köpekbalığı Laboratuvarı, vatoz Charlotte'ın hamile olduğunu duyuran bir Facebook paylaşımı yaptı

Vatoz Charlotte hamile ve 4 yavrusu olacak (ABC 13 News)
Vatoz Charlotte hamile ve 4 yavrusu olacak (ABC 13 News)
TT

ABD'deki akvaryumda köpekbalığı, vatozu hamile bırakmış olabilir

Vatoz Charlotte hamile ve 4 yavrusu olacak (ABC 13 News)
Vatoz Charlotte hamile ve 4 yavrusu olacak (ABC 13 News)

ABD'nin Kuzey Carolina eyaletindeki bir akvaryum, dişi vatozunun gizemli hamileliğini araştırdıklarını duyurdu.

Hendersonville'de bulunan, Team Ecco'ya ait Akvaryum ve Köpekbalığı Laboratuvarı, geçen hafta Facebook'ta yaptığı paylaşımda vatoz Charlotte'ın hamile olduğunu duyurdu.

Akvaryum hamileliği "hayatta bir kez yaşanabilecek bilimsel bir gizem" diye nitelenirken, dişi vatozun hamile kaldığı sırada tankta hiç erkek vatoz bulunmadığını açıkladı.

Charlotte ve yavruların iki fotoğrafının da yer aldığı paylaşımda şöyle dendi:

Vatozumuz Charlotte bebek bekliyor! Bunu 3 aydan uzun süredir kimseyle paylaşmadık. Elimizde iki destekçimiz tarafından onaylanmış ultrason görüntüleri var: Avustralya'daki Zvet Akvaryumu'ndan Dr. Robert Jones ve Arizona Eyalet Üniversitesi'nde doktora adayı olan Becka Campbell. Gerçekten şaşırtıcı olan şey, hiç erkek vatozumuzun olmaması! Bu olay için birkaç muhtemel nedenimiz var.

Akvaryum, ABC 13 News'a yaptığı açıklamada Charlotte'ın iki şekilde hamile kalmış olabileceğini söyledi. Bunlardan biri partenogenez adı verilen ve yumurtaların döllenmeden kendi kendilerine gelişerek annenin klonunu oluşturdukları nadir bir süreç.

Team Ecco'nun yönetici direktörü Brenda Ramer'a göre hamileliğin ikinci muhtemel açıklamasıysa Charlotte'ın genç köpekbalıklarından biriyle çiftleşmiş olabileceği.

Ramer, yayın kuruluşuna şunları söyledi: 

Temmuz 2023'ün ortalarında, bir yaşındaki iki beyaz benekli bambu erkeğini (köpekbalıklarını) o tanka taşıdık. Olgunlaşma hızları hakkında kesin olarak bulabileceğimiz bir şey yoktu, dolayısıyla sorun çıkacağını düşünmedik. Charlotte'ta ısırık izleri fark etmeye başladık ancak diğer balıkların onu ısırdığını gördük, bu yüzden balıkları değiştirdik fakat ısırma devam etti.

Vatoz ve gelecekteki yavruları hakkında konuşan Ramer şunları ekledi: 

Ya partenogenez yavrularımız ya da bir tür potansiyel melezimiz olacak ve Jeff Goldblum'un ortaya çıkmasını bekliyoruz çünkü şu anda Jurassic Park'tayız!

Charlotte'ın hamile olduğu eylülde keşfedildi (ABC 13 News)
Charlotte'ın hamile olduğu eylülde keşfedildi (ABC 13 News)

Charlotte'ın hamileliği, hayvanda ilk başta kanser olduğunu düşündükleri "şişlik" fark edildikten sonra eylülde keşfedildi. Akvaryumun veterineri Dr. Robert Jones daha sonra vatozun üç veya dört yumurta büyüttüğünü doğruladı.

Ramer dişi vatozun 4 kadar yavru taşıdığını ve her an doğum yapabileceğini söyledi.

Charlotte doğum yaptıktan sonra DNA testi uygulanacak.

The Independent, yorum ve hamilelikle ilgili daha fazla ayrıntı için Team Ecco'ya ait Akvaryum ve Köpekbalığı Laboratuvarı'na ulaştı ancak henüz yanıt alamadı.

Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances