WHO: Dünya ülkelerinin yarısından fazlası kızamık salgınına karşı yüksek risk altında

Sudanlı bir hemşire kızamık aşısı kampanyası sırasında aşı dozu hazırlıyor (AFP)
Sudanlı bir hemşire kızamık aşısı kampanyası sırasında aşı dozu hazırlıyor (AFP)
TT

WHO: Dünya ülkelerinin yarısından fazlası kızamık salgınına karşı yüksek risk altında

Sudanlı bir hemşire kızamık aşısı kampanyası sırasında aşı dozu hazırlıyor (AFP)
Sudanlı bir hemşire kızamık aşısı kampanyası sırasında aşı dozu hazırlıyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), acil önleyici tedbirler alınmadığı takdirde, dünya ülkelerinin yarısından fazlasının yıl sonuna kadar kızamık salgını açısından yüksek risk altında olacağı konusunda uyardı.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre, kızamık vakaları, sağlık sistemlerinin aşırı yük aldığı ve önlenebilir hastalıklara yönelik rutin aşıların geride kaldığı yeni tip koronavirüs salgını yıllarında aşı yapılmaması nedeniyle çoğu bölgede artıyor.

WHO’nun kızamık konusundaki teknik danışmanı Natasha Crowcroft, dün Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

“Bu yıl, yani 2024’te, aşılama programlarımızda büyük boşluklar var ve bunları gerçekten hızlı bir şekilde dolduramazsak, bu boşluğu kızamık dolduracak diye endişeleniyoruz. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin yanı sıra WHO verilerinden, dünyadaki ülkelerin yarısından fazlasının bu yılın sonuna kadar salgın açısından yüksek veya çok yüksek risk altında olacağını görebiliyoruz.”

Crowcroft, ekonomik krizler ve çatışmalar gibi birbiriyle çelişen sorunlar göz önüne alındığında, hükümetlerin ‘taahhüt eksikliği’ olduğunu söyleyerek, çocukları korumak için acil eylem çağrısında bulundu.

Kızamık, çoğunlukla beş yaşın altındaki çocukları etkileyen, oldukça bulaşıcı ve hava yoluyla bulaşan bir virüstür. 

WHO’ya göre, kızamık iki doz aşıyla önlenebiliyor ve 2000 yılından bu yana 50 milyondan fazla ölüm bu sayede önlendi.

FOTO: Kızamık aşısı yapılan bir çocuk (AFP)
 Kızamık aşısı yapılan bir çocuk (AFP)

Geçen yıl bildirilen kızamık vaka sayısı 2022’ye göre yüzde 79 artış gösterdi ve dünya çapında 300 binden fazla vaka rapor edildi.

Bu sayının, toplam vakaların küçük bir bölümünü temsil ettiğine inanılıyor.

Amerika kıtası dışındaki tüm WHO bölgelerinde salgınlar bildirilirken, Crowcroft orada da salgınların meydana geleceği konusunda uyardı.

Crowcroft, yoksul ülkelerde sağlık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu belirterek, salgın ve ölümlerin orta ve yüksek gelirli ülkeler için de risk oluşturduğunu ifade etti.

Ayrıca, “Dünya çapında çok sayıda kızamık salgını yaşadık ve orta gelirli ülkeler büyük sıkıntı çekti. 2024’ün 2019 gibi görüneceğinden endişe duyuyoruz” diye ekledi.



YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

YouTube artık kullanıcılarına videolar "kamerayla çekildiğinde" söyleyecek çünkü videoların birçoğu öyle değil.

Etiketler, videonun altında "bu içerik nasıl yapıldı" yazan bir mesajla birlikte yer alacak. Etikette "Bu içerik, kamera veya başka bir kayıt cihazı kullanılarak çekildi" yazacak.

Etiketler, yapay zekanın yükselişine ve onunla üretilen videoların yaratabileceği risklere bir yanıt. Birçok uzman, videoları gerçek olup olmadığına göre etiketlemenin insanların sahte görüntüler yüzünden yanlış yönlendirilmesini engellemeye yardımcı olacağını ileri sürüyor.

Videolar, çeşitli platformların videonun montaj veya gerçek olup olmadığını netleştirmek için kullanabileceği bir standart olan C2PA (İçerik Güvenirliği ve Özgünlüğü Koalisyonu) standardını kullanıyor. Örneğin bazı kamera şirketleri, YouTube'un videonun gerçekten bir cihazda kaydedilip kaydedilmediğini otomatik olarak görebilmesi için bu teknolojiyi kameralarına eklemişti.

Videolar montaj edilse de bu etiketi alabiliyor. Ancak, videonun "temel doğasında veya içeriğinde" "önemli değişiklikler" yaratacak veya videonun nereden geldiğinin tespit edilmesini imkansız kılacak şekilde montajlanmaması gerekiyor.

Google halihazırda kendi yapay zeka üretimlerini işaretleyebilmeleri için YouTube kullanıcılarının videolarında "değiştirilmiş veya sentetik içerik" bulundurduğunu belirtmek için bir düğme kullanmasına izin veriyordu. Ancak yeni sistem, kullanıcıların gerçek videoları işaretlemesine izin vererek tam tersi şekilde çalışıyor ve yalan söylemeyi zorlaştıracak teknik sistemlere de başvuruluyor.

Independent Türkçe