Ukrayna ordusu, Dnipro Nehri üzerindeki köprübaşında kontrolü kaybettiklerine dair iddiayı yalanladı

Kiev’deki Trukhaniv Adası’ndaki Dnipro Nehri kıyısındaki insanlar (AFP)
Kiev’deki Trukhaniv Adası’ndaki Dnipro Nehri kıyısındaki insanlar (AFP)
TT

Ukrayna ordusu, Dnipro Nehri üzerindeki köprübaşında kontrolü kaybettiklerine dair iddiayı yalanladı

Kiev’deki Trukhaniv Adası’ndaki Dnipro Nehri kıyısındaki insanlar (AFP)
Kiev’deki Trukhaniv Adası’ndaki Dnipro Nehri kıyısındaki insanlar (AFP)

Ukrayna ordusu, ülkenin güneyindeki Dnipro Nehri’nin işgal altındaki kıyısında yer alan Krynky köprübaşında kontrolün kaybedildiğine dair iddiaları yalanladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün yaptığı açıklamada, ülkesinin Ukrayna’nın güneyindeki Herson bölgesinde bulunan Krynky köyünde kontrolü ele geçirdiğini söylemişti.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre, Ukrayna Ordusu Güney Komutanlığı tarafından sosyal medyada yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Saldırgan ülkenin askeri ve siyasi liderliği, Dnipro Nehri’nin sol yakasındaki köprübaşında kontrolün ele geçirildiğini iddia etti. Bu bilginin doğru olmadığını resmi olarak bildiriyoruz. Ukrayna’nın güneyindeki savunma güçleri mevzilerini kontrol etmeye ve düşmana ağır kayıplar vermeye devam ediyor.”

Putin ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, dün yaptıkları açıklamada, Ukrayna ordusunun 2023 yazında, özellikle bataklıkların varlığı ve nehri ateş altında geçmesi nedeniyle çok zor koşullar altında mevzi kurabildiği Krynky köyünde kontrol sağladıklarını ilan etti.

Her iki taraftan da düzenli olarak yayınlanan görüntülere göre, Ruslar bölgeyi yoğun bir şekilde vurdu ve Krynky bölgesi tamamen yok edildi.

Bu köprübaşı, Ukrayna’nın yaz aylarındaki karşı saldırılarının birkaç başarısından biriydi, ancak Kiev kuvvetlerinin güneye ilerlemesine asla izin verilmedi.

Rusya’nın Krynky üzerindeki kontrolünü ilan etmesi, Putin tarafından, birkaç gün önce Ukrayna’nın doğusundaki Avdiivka şehrinin ele geçirilmesinden sonra üst üste ikinci başarı olarak ilan edildi.

Ukrayna ordusu, doğu ve güney cephelerinde çok sayıda Rus saldırısıyla karşı karşıya.

Şiddetli bombardımana maruz kalan Ukrayna, aynı zamanda Batı yardımlarının, özellikle de Başkan Joe Biden’ın Cumhuriyetçi muhalifleri tarafından engellenen ABD yardımlarının azalması nedeniyle topçu mühimmatı sıkıntısı çekiyor.

Kiev’e göre, Rusya da büyük kayıplar yaşıyor, ancak ekonomisini savaşa yönlendirdikten sonra daha fazla personele ve silah üstünlüğüne sahip.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus işgalinin başlamasının ikinci yıldönümünde, savaş alanında çok zor bir durumda olduklarını itiraf etti.



YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

YouTube artık kullanıcılarına videolar "kamerayla çekildiğinde" söyleyecek çünkü videoların birçoğu öyle değil.

Etiketler, videonun altında "bu içerik nasıl yapıldı" yazan bir mesajla birlikte yer alacak. Etikette "Bu içerik, kamera veya başka bir kayıt cihazı kullanılarak çekildi" yazacak.

Etiketler, yapay zekanın yükselişine ve onunla üretilen videoların yaratabileceği risklere bir yanıt. Birçok uzman, videoları gerçek olup olmadığına göre etiketlemenin insanların sahte görüntüler yüzünden yanlış yönlendirilmesini engellemeye yardımcı olacağını ileri sürüyor.

Videolar, çeşitli platformların videonun montaj veya gerçek olup olmadığını netleştirmek için kullanabileceği bir standart olan C2PA (İçerik Güvenirliği ve Özgünlüğü Koalisyonu) standardını kullanıyor. Örneğin bazı kamera şirketleri, YouTube'un videonun gerçekten bir cihazda kaydedilip kaydedilmediğini otomatik olarak görebilmesi için bu teknolojiyi kameralarına eklemişti.

Videolar montaj edilse de bu etiketi alabiliyor. Ancak, videonun "temel doğasında veya içeriğinde" "önemli değişiklikler" yaratacak veya videonun nereden geldiğinin tespit edilmesini imkansız kılacak şekilde montajlanmaması gerekiyor.

Google halihazırda kendi yapay zeka üretimlerini işaretleyebilmeleri için YouTube kullanıcılarının videolarında "değiştirilmiş veya sentetik içerik" bulundurduğunu belirtmek için bir düğme kullanmasına izin veriyordu. Ancak yeni sistem, kullanıcıların gerçek videoları işaretlemesine izin vererek tam tersi şekilde çalışıyor ve yalan söylemeyi zorlaştıracak teknik sistemlere de başvuruluyor.

Independent Türkçe