İsrail, Eurovision'dan çekilme tehdidi savurdu

Eurovision Şarkı Yarışması'nın siyasi mesajlarla ilgili kurallarına rağmen, Eden Golan'ın şarkısı Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıya gönderme yapıyor gibi görünüyor

Eden Golan (Reuters)
Eden Golan (Reuters)
TT

İsrail, Eurovision'dan çekilme tehdidi savurdu

Eden Golan (Reuters)
Eden Golan (Reuters)

İsrail, organizatörlerin 2024 yarışmasına katılacakları şarkıyı sansürlemeye çalışması halinde Eurovision Şarkı Yarışması'ndan çekilme tehdidinde bulundu.

Bu ay ülkenin temsilcisi olarak açıklanan Eden Golan'ın mayısta İsveç'in Malmö kentinde düzenlenecek yarışmada "October Rain" adlı şarkıyı seslendirmesi bekleniyordu.

Ancak Israel Hayom gazetesinin haberine göre, sızan şarkı sözlerinin Hamas'ın 7 Ekim saldırısına gönderme yaptığını göstermesi üzerine tartışma çıktı.

Her yıl yapılan organizasyonu düzenleyen Avrupa Yayın Birliği (EBU), şarkı yarışmasını siyasi olmayan bir etkinlik diye tanımlıyor ve bu kuralı çiğneyen yarışmacıları diskalifiye etme hakkını saklı tutuyor.

İsrail, şarkı sözlerinin onaylanmaması halinde bu yıl yarışmaya katılmayacağını açıkladı. Şarkı halihazırda EBU tarafından inceleniyor.

İsrail'in katılımına sponsor olan ulusal yayın kuruluşu KAN'dan bir kaynak Reuters'a yaptığı açıklamada sızdırılan şarkı sözlerinin doğru olduğunu teyit etti.

Bir sözcü, "EBU halihazırda şarkı sözlerini inceleme sürecinde ve bu süreç nihai bir karar alınana kadar EBU'yla yayıncı arasında gizli kalacak" dedi.

Bir şarkı herhangi bir nedenle kabul edilemez bulunursa, yayıncılara yeni bir şarkı ya da yeni sözler sunma fırsatı verilir.

İsrail'in yayın kuruluşu KAN, şarkılarını değiştirmeye yönelik her türlü girişimi reddedeceklerini söyledi.

KAN'dan yapılan açıklamada, "İsrail Yayın Kurumu'nun söz konusu şarkıyı değiştirmek gibi bir niyeti olmadığı unutulmamalı" dendi.

Bu, Avrupa Yayın Birliği tarafından onaylanmaması halinde İsrail'in gelecek mayısta İsveç'te düzenlenecek yarışmaya katılamayacağı anlamına geliyor.

İsrail'de doğan ancak Rusya'da büyüyen Golan'ın yarışmaya katılması halinde İsrail yarışmada 46'ıncı kez temsil edilmiş olacak. İsrail 1973'te katıldığı yarışmanın tarihindeki ilk Avrupa dışı katılımcı olmuştu.

Geçmiş yıllarda EBU, ülkeleri şarkı sözlerini değiştirmeye zorlamıştı. 2009'da Gürcistan, şarkısının dönemin Rusya Başbakanı Vladimir Putin'e gönderme yaptığı gerekçesiyle reddedilmesinin ardından yarışmadan çekilmişti.

Yarışma, İsrail'in Gazze'de süregelen askeri harekatı nedeniyle artan boykot çağrılarıyla karşı karşıya kalıyor.

Geçen ay İzlanda Besteciler ve Söz Yazarları Birliği yaptığı açıklamada İsrail'in "neşe ve iyimserlikle nitelenen" bir etkinliğe katılımının askeri eylemleriyle bağdaşmayacağını söyleyerek İsrail'in yarışmadan uzaklaştırılması çağrısında bulunmuştu.

Birlik, İsrail'in diskalifiye edilmemesi halinde İzlanda'nın yarışmaya katılmasına karşı çıkacağını belirtmişti. Aynı yönde çağrıda bulunan bir dilekçe 10 binden fazla imza toplamıştı.

İsveç, Finlandiya ve Danimarka gibi diğer ülkeler de İsrai'in yarışmaya alınmaması çağrısında bulundu.

Boykot çağrılarına yanıt veren EBU geçen ay şu açıklamayı yapmıştı: 

Eurovision Şarkı Yarışması hâlâ dünya çapındaki izleyicileri müzik aracılığıyla birleştiren, siyasi olmayan bir etkinlik.

The Independent yorum için Eden Golan'ın ekibine ulaştı ancak henüz yanıt alamadı.

Independent Türkçe



Ünlü aktörün bilimkurgu dizisine onay çıktı

48 yaşındaki İsveçli aktör Alexander Skarsgård, Robert Eggers imzalı Kuzeyli'yle (The Northman) de tanınıyor (Focus Features)
48 yaşındaki İsveçli aktör Alexander Skarsgård, Robert Eggers imzalı Kuzeyli'yle (The Northman) de tanınıyor (Focus Features)
TT

Ünlü aktörün bilimkurgu dizisine onay çıktı

48 yaşındaki İsveçli aktör Alexander Skarsgård, Robert Eggers imzalı Kuzeyli'yle (The Northman) de tanınıyor (Focus Features)
48 yaşındaki İsveçli aktör Alexander Skarsgård, Robert Eggers imzalı Kuzeyli'yle (The Northman) de tanınıyor (Focus Features)

Yılın en popüler bilimkurgu dizilerinden biri, final yapmadan bir gün önce ikinci sezon onayını aldı.

Apple TV+, robot temalı hit dizisi Murderbot'un ikinci sezonu için onay verdi. Platform, haberi X hesabından paylaştığı bir mesajla duyurdu:

Murderbot istese de istemese de ikinci sezonla geri dönecek.

Açıklama, dizinin ilk sezonunun 10. ve final bölümünün yayımlanmasından yalnızca birkaç saat önce geldi.

Son dönemde giderek daha fazla dizinin iptal edildiği bir ortamda, Murderbot'un geleceğinin garanti altına alınması hayranları sevince boğdu. 

Bir kullanıcı, "Harika dizi! Böyle içerikler üretmeye devam edin!" diye yorum yaparken, bir diğeri "Bu diziyi çok sevdim. Umarım yeni bölümlerde ilk sezondaki ekibi tekrar görürüz" dedi.

Murderbot'un ilk sezonu 16 Mayıs'ta izleyiciyle buluştu ve bölümler haftalık olarak ekrana geldi. Televizyon yazarlarından olumlu yorumlar alan dizi, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da yüzde 96'lık beğeni oranına ulaştı.

Dizi, Amerikalı yazar Martha Wells'in çok satan roman serisinden uyarlandı. Murderbot'ta yıldızı True Blood'la parlayan Alexander Skarsgård, insanlara hizmet etmek üzere programlanmış ama zamanla kendi iradesini geliştiren bir robotu canlandırıyor.

Apple TV+ dizinin konusunu şöyle özetliyor:

Murderbot, kendini hack'lemiş bir güvenlik robotudur. İnsan duyguları karşısında dehşete düşer ama savunmasız müşterilerine karşı bir yakınlık hisseder. Aslında tek istediği şey yalnız kalıp fütüristik pembe diziler izlemek ve evrendeki yerini sorgulamak olsa da özgür iradesini gizleyerek tehlikeli bir görevi yerine getirmek zorundadır.

Yapımcılığını Chris ve Paul Weitz kardeşlerin üstlendiği dizide ayrıca geçen yılın ses getiren dizilerinden Presumed Innocent'la tanınan Noma Dumezweni ve korku filmi Şeytanla Bir Gece (Late Night With the Devil) oyuncularından David Dastmalchian da rol alıyor.

Murderbot'un ikinci sezonu için henüz bir yayın tarihi açıklanmadı. 

Independent Türkçe, GamesRadar, Apple