İran yanlısı en-Nuceba milisleri ‘ABD güçlerine karşı fırtına öncesi sessizlik’ aşamasında: “Savaş taktiklerini değiştirmemiz gerekiyor”

“Kardeşlerimizi korumak için operasyonları durdurmamız ve savaş taktiklerini değiştirmemiz gerekiyor”

TT

İran yanlısı en-Nuceba milisleri ‘ABD güçlerine karşı fırtına öncesi sessizlik’ aşamasında: “Savaş taktiklerini değiştirmemiz gerekiyor”

İran yanlısı en-Nuceba milisleri ‘ABD güçlerine karşı fırtına öncesi sessizlik’ aşamasında: “Savaş taktiklerini değiştirmemiz gerekiyor”

Irak’taki Hizbullah en-Nuceba Hareketi Genel Sekreteri Şeyh Ekrem el-Kaabi, dün ( Pazar) hareketin ABD üslerine yönelik saldırıların durdurulmasını ‘fırtına öncesi sessizlik’ olarak nitelendirdi.

Arap Dünyası Haber Ajansı’nın (AWP) aktardığına göre Kaabi, Şaban ayı vesilesiyle yaptığı açıklamada, “Mevcut sakinlik, yeniden mevzilendirme ve konuşlandırma için yalnızca geçici bir taktiktir ve daha ziyade fırtına öncesi sessizliktir” dedi.

İran destekli silahlı bir hareket olan en-Nuceba Hareketi’nin Genel Sekreteri, ismini belirtmediği tarafları ‘ABD kuvvetlerine, direniş hakkında bilgi servis etmekle’ suçladı. Genel Sekreter, “Bu, kardeşlerimizi yeniden konumlandırıp korumayı, savaşın yöntem ve taktiklerini değiştirmeyi ve hazırlığı tamamlamayı gerektiriyor” dedi.

cfvd
İran’a sadık Irak Haşdi Şabi milisleri, Irak- Suriye sınırındaki el-Kaim’de düzenlenen ABD saldırısının enkazını kaldırıyor (Arşiv- AP)

En-Nuceba Hareketi, Hizbullah Tugayları ve Haşdi Şabi liderleri, ABD insansız hava araçları (İHA) ile gerçekleştirilen saldırılara maruz kaldı. Bu saldırılar sonucu liderlerin birçoğu öldü.

Kaabi, “Sürprizler geliyor ve askeri tecrübesi veya kültürü olan herkes ne söylediğimizi, ne yaptığımızı anlıyor. Haşdi Şabi güçlerini, işgalcilerin aptallığını ve kafa karışıklığını gösteren ABD saldırılarından korumak ve uzaklaştırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

xdv df
Irak Haşdi Şabi milisleri, Irak’ın batısındaki son ABD saldırılarında öldürülenlerin fotoğraflarını taşıyor (EPA)

Irak silahlı gruplarından bir kaynak, bu ayın başında AWP’ye yaptığı açıklamada Kaabi’nin silahlı hareketin Irak ve Suriye’deki ABD kuvvetlerine yönelik saldırılarını durdurmak için siyasi ve diplomatik liderlerin arabuluculuğunu kabul etmediğini, ayrıca saldırıların durdurulması karşılığında bu güçlerin Irak’tan fiili olarak çekilmesi ve Gazze’deki savaşın durdurulması için bir takvim ilan edilmesini şart koştuğunu vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Irak’taki silahlı hareketler 17 Ekim’de, Gazze’deki savaş devam ettiği sürece Irak ve Suriye’deki ABD güçlerini hedef alacaklarını duyurdular ve İsrail ordusunun Gazze’de yaptıklarında ABD’yi ortak olarak olarak gördüklerini belirttiler.

Kaabi, Irak hükümeti ile ABD güçlerinin ülkeden çıkarılmasına yönelik devam eden müzakerelere ilişkin tutumunu açıklarken, “İslami Direniş, her ne kadar hükümetin ABD’nin Irak’tan çekilmesine ilişkin bir program duyurma yönündeki müzakerelerini reddetmese de ancak biz, işgalci ABD’nin yalancı, düzenbaz ve kibirli olduğunu tasdik ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaabi mesajında ayrıca, “Bir cephede sakinleşme, diğer tarafta ise alevlenme kasıtlı, amaçlı ve koordineli bir stratejidir” değerlendirmesinde bulundu.

devre
Haşdi Şabi güçlerine ait bir araç, ABD’liler tarafından hedef alınan Hizbullah Tugayları liderinin aracını kaldırıyor (AFP)

5 Ocak 2020’de Irak Parlamentosu, uluslararası koalisyon güçlerinin ülkeden çekilmesini talep eden ve hükümet açısından ‘bağlayıcı’ olarak nitelendirdiği bir karar yayınladı. Bu karardan iki gün önce ise Haşdi Şabi Güçleri Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis ve İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, Bağdat Uluslararası Havaalanı yakınında suikasta uğradı.

Birkaç tur müzakere yapıldı, ancak dönemin Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin istifasının ardından müzakereler durduruldu. Müzakere turları geçtiğimiz Ağustos ayında yeniden başladı. Bu amaçla DEAŞ’ın tehlikelerini, askeri operasyonların niteliğini ve Irak’taki güvenlik güçlerinin yeteneklerini incelemek üzere üç teknik komite oluşturuldu.



Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
TT

Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)

Filistinli yetkililere göre Gazze'de ateşkes görüşmeleri çıkmaza girdi. 

Kimliğinin açıklanmaması şartıyla BBC'ye konuşan kaynaklar, Tel Aviv yönetiminin Katar'ın başkenti Doha'daki müzakerelere, ihtilaflı konularda karar vermeye yanaşmayan bir heyet gönderdiğini savunuyor. 

Ayrıca yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD ziyaretiyle "zaman kazanmaya" çalıştığını ve süreci tıkadığını ileri sürüyor. 

Netanyahu, 7-10 Temmuz'da gerçekleştirdiği ziyarette ABD Başkanı Donald Trump'la bir araya gelmişti. Ancak beklenen 60 günlük ateşkesin sağlandığına dair bir açıklama yapılmamıştı.

Filistinli yetkililer, İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi ve bölgeye yardım girişleri gibi konularda uzlaşma sağlanamadığını belirtiyor. 

BBC, özellikle İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığını aktarıyor. İsrail ordusunun Gazze'nin 1 ila 1,5 kilometre içine giren bir alandaki "tampon bölgeleri" bırakmak istemediği ifade ediliyor.

Diğer yandan Hamas'ın tampon bölgelere ait haritaları istediği ve sözkonusu alanın söylenenden çok daha büyük olduğunun ortaya çıktığı aktarılıyor. Buna göre İsrail ordusu, bazı noktalarda Gazze'nin 3 kilometre kadar içine giren tampon bölgeler inşa etmeyi planlıyor. 

Filistinli örgütün ilk etapta bu konuda taviz vermeyi düşündüğü fakat haritaları görünce bundan vazgeçtiği ifade ediliyor. Tel Aviv yönetiminin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kentinin tamamında işgalini sürdürmeyi planladığı aktarılıyor.

Kaynaklardan biri, Netanyahu yönetiminin tutumuna dair şunları söylüyor: 

Bu görüşmeleri hiçbir zaman ciddiye almadılar. Bunları zaman kazanmak ve sahte bir ilerleme görüntüsü vermek için kullandılar.

Diğer yandan New York Times'ın (NYT) analizinde, Netanyahu'nun Gazze savaşını iktidarını sürdürmek için kullandığına dikkat çekiliyor. 

Netanyahu'nun, savaşın sürmesini isteyen Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir gibi radikal sağcı koalisyon ortaklarını memnun etmek için ateşkese yanaşmadığı ifade ediliyor. 

Analizde, Netanyahu'nun Nisan 2024'te ateşkes yapmayı düşündüğü fakat yine aynı baskılar nedeniyle geri adım attığı belirtiliyor. Bazı Amerikalı yetkililerin, Netanyahu'yla İsrail halkının yüzde 50'sinin savaş yerine rehine takası anlaşmasını istediğine dair anket sonuçları paylaştığı, İsrail liderininse şöyle yanıt verdiği aktarılıyor: 

Evet ama bu yüzde 50'lik kesim benim seçmenlerimden oluşmuyor.

Başbakanın yargı reformu paketinin 2023'te büyük protestolara yol açtığı, hatta yedek askerlerin greve gittiği anımsatılıyor. Bunlara ek olarak Netanyahu hakkında yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla açılan davaların sürdüğü hatırlatılıyor. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) de Gazze'de işlenen "savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar" nedeniyle Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Kasım 2024'te tutuklama emri çıkarmıştı. 

Analizde, Netanyahu'nun Gazze savaşını uzatarak bu davalardan kendini korumaya çalıştığı belirtiliyor. "İsrail hiç olmadığı kadar güvensiz bir konumda" denen analizde, başbakanın hamlelerinin ülke tarihinin en karanlık sayfalarından birini oluşturduğu ifade ediliyor: 

Netanyahu, 21. yüzyılın felaketlerinden birinin mimarı ve bu felaket, İsrail'in adını muhtemelen onlarca yıl lekeleyecek.

Independent Türkçe, BBC, Times of Israel, New York Times