Eski İran Cumhurbaşkanı Ruhani'den seçimlerde mevcut şartlara itiraz edenlere oy verilmesi çağrısı

AA
AA
TT

Eski İran Cumhurbaşkanı Ruhani'den seçimlerde mevcut şartlara itiraz edenlere oy verilmesi çağrısı

AA
AA

İran'da seçimlere katılacak adayların yeterliliğini denetleyen Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından Uzmanlar Meclisi seçimlerine katılma talebi reddedilen eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, seçimlerde ülkedeki mevcut şartlara açıkça itiraz eden kişilere oy verilmesi çağrısında bulundu.

Ruhani kendisine ait internet sitesinde yer alan görüntülü açıklamasında, 1 Mart'ta eş zamanlı yapılacak Meclis ve Uzmanlar Meclisi seçimlerini ve kendisi dahil bazı adaylara adaylık izni verilmemesini değerlendirdi.

Buna karşın seçimlere katılımın önemli olduğunu belirten Ruhani, "Seçilmeye layık gördükleri küçük bir azınlık var. Seçimler ve sandıklar bizim için her zaman önemlidir. İnsanların çoğunluğunun bu seçim koşullarından memnun olmadığını biliyorum." ifadelerini kullandı.

Ülkede birçok sorun bulunduğunu ve sorunların çözümünün parlamento ve hükümetin değişmesiyle mümkün olacağını dile getiren Ruhani, "Bu şartlarda halk, mevcut durumdan memnun olmayan, mevcut şartlara itiraz eden ve bugün toplumda değişim ve dönüşüm aradığına inanılan kişilere oy vermelidir. Lütfen mevcut şartlarda itirazı olduğundan emin olduğumuz ve bu itirazı dile getiren herkese oy verin. Bu, ülke işlerinde reform yapılmasına yönelik bir adımdır." değerlendirmesinde bulundu.

Halkın arzu ettiği reformlara ulaşmasının daha uzun bir yolu olduğunu söyleyen Ruhani, Anayasayı Koruyucular Konseyinin (AKK) bazı adayları veto etmesine işaret ederek, halkın seçimlere yüksek katılımı ve seçim rekabeti için gerekli adımların atılmadığını belirtti.

İran'da Meclis ve Uzmanlar Meclisi seçimleri

İran'da 1 Mart'ta milletvekili seçimleri ile ülke liderini (Ayetullah Ali Hamaney) seçme ve azletme yetkisini elinde bulunduran Uzmanlar Meclisi'nin seçimleri eş zamanlı olarak yapılacak.

Seçimlere katılmak isteyen adayları devletin değerlerine bağlılıkları yönünden değerlendiren AKK birçok adayı veto etmişti. Ülkedeki bazı reformistler, aday gösterdikleri kişilerin Konsey tarafından adaylıklarının reddedilmesine tepki göstermiş ve 1 Mart'ta düzenlenecek genel seçimlere katılmayacaklarını açıklamıştı.

Uzmanlar Meclisi seçimleri için aday adaylığını açıklayan eski Cumhurbaşkanı Ruhani'nin başvurusu da Konsey tarafından reddedilmişti.



Kaliforniya yılın en büyük yangınlarıyla karşı karşıya ve tehlikeli bir yazdan korkuyor

San Luis Obispo İlçesi'ndeki Madre Yangını'ndan yükselen dumanlar (AP)
San Luis Obispo İlçesi'ndeki Madre Yangını'ndan yükselen dumanlar (AP)
TT

Kaliforniya yılın en büyük yangınlarıyla karşı karşıya ve tehlikeli bir yazdan korkuyor

San Luis Obispo İlçesi'ndeki Madre Yangını'ndan yükselen dumanlar (AP)
San Luis Obispo İlçesi'ndeki Madre Yangını'ndan yükselen dumanlar (AP)

ABD yetkilileri dün yaptıkları açıklamada,300'den fazla itfaiyecinin Kaliforniya'da bu yılki en büyük orman yangınıyla mücadele ettiğini duyurdu. Bu açıklama, Başkan Donald Trump'ın iklim felaketleriyle mücadele etmekle görevli federal kurumlara karşı kampanya yürütürken, eyalette son derece tehlikeli bir yaz yaşanacağı endişesi dile getirildi.

Madre Yangını çarşamba günü eyaletin merkezindeki kırsal bir bölge olan San Luis Obispo County'de çıktı. Yetkililer, onlarca binanın yangın tehdidi altında olduğu bölgede, yaklaşık 200 kişi için tahliye emri çıkardı.

Ancak potansiyel hasardan daha tehlikeli olan yangının yayılma hızı. Eyaletin yangın yetkilileri tarafından yayınlanan son bültene göre yangın 24 saat içinde yaklaşık 213 kilometrekarelik bir alanı kül etti. Yayınlanan görüntüler, bu geniş bölgenin tepeleri üzerinde yükselen kalın siyah duman bulutlarını gösteriyor.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom'un ofisi X platformunda yaptığı açıklamada, “Yangın nerede başlarsa başlasın, devlet her zaman tüm toplulukları korumak için orada olacaktır” ifadeleri yer aldı. Ofis, yangının söndürülmesine yardımcı olmak üzere San Luis Obispo'ya takviye ekipler gönderildiğini duyurdu.

Yangın, son günlerde Kaliforniya'da tahliyelere neden olan ve eyaleti zor bir yazın beklediği korkusunu arttıran diğer yangınları takip ediyor. Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nden (UCLA) meteoroloji uzmanı Daniel Swain'e göre, Güney Kaliforniya alışılmadık derecede kurak bir kış ve ilkbahar geçirdi ve bitki örtüsü yaz mevsimindeymiş gibi kurudu.

Bu artan risk, Trump'ın Orman Hizmetleri, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ile Federal Afet Yönetim Ajansı (FEMA) dahil olmak üzere iklim değişikliğiyle mücadele eden federal kurumlara önemli bütçe kesintileri uyguladığı bir dönemde ortaya çıktı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre 2028'de Demokratların potansiyel başkan adayı olan Vali Newsom çarşamba günü, Trump'ı orman yangınlarını önlemek için ağaçların kaldırılması ve kontrollü yakma için yeterli finansman sağlamamakla suçladı. Newsom “bu eyaletin topraklarının yüzde 57'sinin federal yetki altında olduğunu” ifade etti.