Satanist Tapınağı, Florida'daki okullara din görevlilerini göndermeye hazırlanıyor

Grup, örgütlü dine bir alternatif sunmak istediğini söyledi

Reuters
Reuters
TT

Satanist Tapınağı, Florida'daki okullara din görevlilerini göndermeye hazırlanıyor

Reuters
Reuters

Satanist Tapınak diye bilinen örgüt, okullarda gönüllü din görevlilerine izin veren bir yasa tasarısının kabul edilmeye yaklaşmasıyla birlikte ABD'nin Florida eyaletindeki okullara din görevlilerini göndermeye hazırlanıyor.

Aslında Şeytan'a inanmayan dini grup, internet sitesine göre "etkili ve sanatsal protestoyu" teşvik ediyor.

Kurulduğu günden bu yana geçen 10 yılda grup, ABD genelinde Anayasanın Birinci Değişikliği'ndeki hakların yanı sıra dini özgürlükleri de savundu.

Satanist Tapınak aynı zamanda, diğer dinlerin tekliflerine alternatif olduklarını söyleyerek okul sonrası faaliyet gösteren bir dizi kulüp de yönetiyor. Bu kulüpler sadece kampusta başka dini gruplar olduğunda kuruluyor.

Artık Florida Eyalet Parlamentosu, grubun din görevlilerinin diğer dini liderlerle birlikte okullara girmesine izin verecek bir tasarıyı kabul etmek üzere.

931 sayılı Kanun Teklifi veya 7044 sayılı Senato Tasarısı diye bilinen yasa tasarısı, önceki günlerde son komite oturumundan geçti. Senato'da nihai oylamanın yapılması ve yasanın 1 Temmuz'da yürürlüğe girerek bir sonraki eğitim öğretim yılına hazır hale gelmesi yakın görünüyor.

Satanist Tapınak, The Independent'ın yorum talebine henüz yanıt vermedi ancak liderlerinden biri Tallahassee Democrat'a grubun çocuklara yardım etmeye hazır olduğunu söyledi.

Satanist Tapınak'ın din hizmetleri müdürü Penemue Grigori, yayın organına verdiği röportajda, "Rahipler ya da din görevlileri için kamu sektöründe var olan herhangi bir fırsatta, dini inançlara göre ayrımcılık yapılmamalıdır" dedi.

Din görevlilerimiz, bu yasa tasarısıyla sağlanan fırsatlar da dahil diğer dinlerin görevlileriyle birlikte toplumda iyilik yapma fırsatlarına katılmayı dört gözle bekliyor.

Grup, okuldaki çocuklara bu alternatifi sunmayı amaçlamasının yanı sıra üreme hakları, akıl sağlığı hastalarının güvenliği ve bağımlılıktan kurtulmak için alternatif yöntemlerini de savunuyor.

Savunduğu bu konular, öğrencilerin ruh sağlığına yönelik ihtiyaçlarını karşılamanın bir yolu olarak sunulan Florida'daki yasa tasarının arkasındaki fikirlerle örtüşüyor gibi görünüyor.

Ancak çocukların, bir din görevlisiyle görüşebilmesi için velilerinin onayı gerekecek. Bir gönüllünün okulda çalışabilmesi için geçmişinin araştırılması zorunlu. Ayrıca yeni politikanın uygulanma şekline okul yönetim kurulları ya da bağımsız okul yöneticisi karar verecek.

Benzer bir yasa tasarısı kısa bir süre önce Utah'ta kabul edilmiş ve din görevlilerinin "mezhep farkı gözetmeden herkese karşı adil" davranacağına söz verilmişti. Teksas da geçen yıl kendi versiyonunu kabul etmişti.

Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances