Normal İnsanlar'ın yazarından yeni kitap: İlk satırları yayımlandı

Intermezzo, 24 Eylül 2024'te piyasaya sürülecek

Sally Rooney (AFP)
Sally Rooney (AFP)
TT

Normal İnsanlar'ın yazarından yeni kitap: İlk satırları yayımlandı

Sally Rooney (AFP)
Sally Rooney (AFP)

Faber and Faber yayınevi, bu sonbaharda piyasaya sürülmeden önce Sally Rooney'nin yeni kitabının açılış satırlarını paylaşarak tanıtım yaptı.

İlk üç romanının başarısının ardından Intermezzo, 24 Eylül'de raflarda yerini alacak. (Türkiye'deki yayın tarihi henüz belli değil -çn.) 

Çok satan yazar, gençler arasındaki karmaşık ilişkileri irdeleyen öyküleriyle ünlendi ancak yeni kitabı, baba kaybıyla baş etmeye çalışan Peter ve Ivan Koubek kardeşleri konu alacak.

İrlandalı yazarın önceki romanlarının hepsinin dünya çapında çok satanlar listesinde yer almasının yanı sıra Normal İnsanlar (Normal People) ve Arkadaşlarla Sohbetler (Conversations with Friends) televizyona uyarlandı.

Intermezzo'nun açılışındaki iki satırda şöyle yazıyor:

Cenazede giydiği o takım elbise. Genç delikanlı için adil görünmüyordu. Ergenliğin en büyük sıkıntısı olan dişlerindeki tellerle.

Faber and Faber yayınevi, romanı şöyle tanımlıyor:

Yas tutan iki kardeş ve sevdikleri için bu yeni ara dönem, (arzu, umutsuzluk ve olasılık dönemi), bir yaşamın kırılmadan içinde ne kadar çok şey barındırabileceğini keşfetme şansı sunuyor.

Kardeşlerden 30'lu yaşlarında bir avukat olan Peter; başarılı, kendinden emin ve görünüşte yenilmez biridir. Ancak, birbirinden çok farklı iki kadınla aynı anda ilişkisini yürütmeye çalışırken yasla mücadele eder ve kendi kendini tedavi eder.

Peter'ın ilk aşkı Sylvia'yla ilişkisi uzun soluklu olsa da üniversite öğrencisi Naomi için hayat bitmek bilmeyen bir şaka gibidir. 

Ivan, Peter'ın 22 yaşındaki erkek kardeşidir ve rekabetçi satranç oyuncusudur. Kendisini sosyal açıdan beceriksiz, yalnız ve ağabeyinin tam tersi olarak görür. Çalkantılı bir geçmişten gelen, Margaret adında kendinden yaşlı bir kadınla tanışır ve hayatları hızla ve yoğun bir şekilde iç içe geçer.

Intermezzo, son romanı Güzel Dünya Neredesin? (Beautiful World, Where Are You?) ve Normal İnsanlar'la Arkadaşlarla Sohbetler'in küresel başarısının ardından geliyor.

Paul Mescal ve Daisy-Edgar Jones, Normal İnsanlar'ın TV uyarlamasında (BBC/Element Pictures/Hulu)
Paul Mescal ve Daisy-Edgar Jones, Normal İnsanlar'ın TV uyarlamasında (BBC/Element Pictures/Hulu)

Yayıncı Alex Bowler, Wylie Agency'deki Tracy Bohan'dan Birleşik Krallık & İngiliz Milletler Topluluğu'na üye ülkelerde yayımlama ve sesli kitap haklarını satın aldı. Kanada'da Knopf, ABD'de ise Farrar, Straus and Giroux yayınevi kitabı yayımlayacak.

Bowler, "Intermezzo; kardeşler ve aşıklar, ailevi ve romantik yakınlıklar, alışılagelmiş yapılara pek de uymayan ilişkiler hakkında bir hikaye" dedi.

Üç mucizevi kitabın ardından, Sally Rooney'nin milyonlarca okuru bu yeni romandan yayılan güzelliği ve anlayışı, acıyı ve umudu tanıyacak. Ancak bu aynı zamanda hayatlarımıza, kalplerimize ve çağımıza böylesine uyumlu görünen bir yazarın eserinde mükemmel bir ilerlemeye de işaret ediyor.

Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances