Star Wars'un Anakin Skywalker'ı eleştirileri yanıtladı

42 yaşındaki aktörün serideki ilk filmi "Klonların Saldırısı"ydı

Reuters
Reuters
TT

Star Wars'un Anakin Skywalker'ı eleştirileri yanıtladı

Reuters
Reuters

Star Wars aktörü Hayden Christensen serinin prequel (orijinal yapımdaki olayların öncesini anlatan dizi ya da film -çn.) üçlemesindeki Anakin Skywalker performansını savundu.

Christensen ilk olarak Yıldız Savaşları: Bölüm II - Klonların Saldırısı'nda (Star Wars: Episode II - Attack of the Clones) Anakin'i canlandırmış, ikinci performansınıysa Yıldız Savaşları: Bölüm III - Sith'in İntikamı'nda (Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith) sergilemişti.

Bu iki performans da o dönemde çok eleştirilmişti ancak şimdi genel kanı, en iyi Star Wars filmlerinden bazıları oldukları yönünde.

42 yaşındaki aktör yıllar içinde Star Wars hayranları arasında popülerliğini artırsa da bu her zaman böyle değildi.

Empire Magazine'e verdiği röportajda Christensen şunları söyledi: 

Star Wars'un sahip olduğu kültürel etki nedeniyle bu karakterler neredeyse kamu malı haline geldi ve insanlar onlar üzerinde bir sahiplik duygusu hissediyor. Karakter eleştirildi, performansım eleştirildi ve bu kısım berbattı. Bence bu tür eleştiriler, kendi inançsızlıklarını askıya almadaki başarısızlıklarından kaynaklanıyor. Açılış metni "Uzun zaman önce, çok çok uzak bir galakside" diye başlıyor, bu da her şeyin mümkün olabileceğine dair bir zemin hazırlıyor. Bu insanlar bizim beklediğimiz gibi konuşup davranmak zorunda değil.

Christensen filmler boyunca Anakin'in diyaloglarına yöneltilen ve yanlış yönlendirildiğini düşündüğü eleştirilere atıfta bulundu.

Star Wars serisindeki 20 yıllık yolculuğunu "dikkat çekici" ve "iç açıcı" diye değerlendiren Christensen, bugünlerde hayranlarından gördüğü ilgiyi takdir ettiğini söyledi.

Christensen, Obi-Wan Kenobi ve Ahsoka da dahil daha yakın tarihli bazı Star Wars dizilerinde Anakin/Darth Vader rolüne geri döndü.

Ünlü oyuncu, seriye geri dönmek hakkındaysa "ölmeden önce yapılacaklar listemde bulunduğunu benim de bilmediğim bir maddeydi" dedi.

Röportajın başka bir yerinde Christensen, Leonardo DiCaprio'nun da yarışta olduğunu duyduğunda Anakin rolünü alacağını düşünmediğini açıkladı.

Leonardo ve bir grup başka aktörle görüştüklerini duymuştum. Bu da rolün başka bir aktöre gideceği yönündeki düşüncemi doğrulamıştı. Tüm seçme süreci boyunca, ilk günden itibaren rolü alamayacağımı kendime söylemiştim. Böyle bir ihtimal yoktu. Sanırım bu bana çok yardımcı olmuştu çünkü beni pek çok açıdan özgürleştirmişti. Bu yüzden rolü aldığımda benim için gerçekten sürpriz olmuştu.

Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances