İsrail, Gazze Şeridi’ndeki aşiretlerin sivil yönetimi devralma planını test ediyor

ABD’nin Gazze’ye havadan yardım sürecinden bir kesit (ABD Savunma Bakanlığı-AFP)
ABD’nin Gazze’ye havadan yardım sürecinden bir kesit (ABD Savunma Bakanlığı-AFP)
TT

İsrail, Gazze Şeridi’ndeki aşiretlerin sivil yönetimi devralma planını test ediyor

ABD’nin Gazze’ye havadan yardım sürecinden bir kesit (ABD Savunma Bakanlığı-AFP)
ABD’nin Gazze’ye havadan yardım sürecinden bir kesit (ABD Savunma Bakanlığı-AFP)

ABD dün Gazze’ye havadan yardım yapan ülkeler listesine katılırken, İsrail, Hamas hükümetine alternatif bir yönetim kurmak amacıyla Gazze Şeridi’ndeki aşiretlerin sivil yönetimi devralma planını test etmek üzere sahada adımlar atmaya başladı.

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklara göre, Arapçayı akıcı bir şekilde konuşabilen Dürzi İsrailli subay Ghassan Alyan’ın başkanlık ettiği İsrail Hükümeti’nin (işgal altındaki) Filistin Topraklarındaki Faaliyetleri Koordinatörlüğü Ofisi, Gazze Şeridi’nde Hamas ile anlaşmazlık içerisinde olan aşiretlerden bazı kişilerle iletişim kurdu.

Kaynaklar konuya ilişkin açıklamalarında şunları söyledi;

Birçok aşiret, güvenliği sağlama, durumu kontrol etme ve hatta Hamas unsurlarının geri kalan kesimleriyle yüzleşme bahanesi altında, belirli bölgeleri korumak için İsrail’in silahlı gruplar oluşturma önerisini reddetti. Ancak büyük bir aşiret kabul etti ve bir diğer aşiret de hala müzakerelerde bulunuyor.

Westobserver sitesine göre, Şarku’l Avsat’a konuşan bu kaynaklar ayrıca şunları ekledi;

“İletişim artık Gazze’nin güneybatısı ve doğusunda yoğunlaşan büyük bir aşiret üzerinde yoğunlaşıyor. Silahlı bir aşiret olan bu aşiret, savaş sırasında Hamas hareketinin silahlı kanadı olan İzzeddin El Kassam Tugayları’nın birçok üyesinin El Sabra mahallesinde öldürülmesi de dahil olmak üzere ciddi olaylara neden oldu. Bu aşiretin üyeleri, Hamas’ın ortadan kaldırılması halinde, bu işbirliğinin devam etmesi ve aşiretin bulunduğu bölgedeki Gazzelilere hizmet sağlanması koşuluyla işbirliğine hazır olduklarını İsrail’e bildirdi.”

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu, İsrail’deki güvenlik yetkililerinin, Gazze Şeridi’ne giren insani yardım tırlarına yönelik yağma ve soygunu önlemek amacıyla Gazze’de yerel halk ve Hamas dışındaki aşiretlerde silahlı grupların olması fikrini dayatmaya çalıştığını bildirdi.

Hamas’taki kaynaklar ise Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, hareketin aşiretlerle gerçekleşen temaslar hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu, aynı zamanda silahlı kişiler tarafından kaos ve sabotaj amacıyla gerçekleştirilen tüm ihlalleri dikkatle izlediğini açıkladı.

Kaynaklar, Hamas liderliğinin bu olaylardan söz konusu aşiretleri sorumlu tutma kararı aldığını ve eylemlerinin bedelini daha sonra ödeyeceklerini dile getirdi.

Hamas’tan kaynaklar ayrıca, “İşgalcilerle iş birliği yapanlar ve direnişçilerin öldürülmesine sebep olanlar hesap vermekten kurtulamayacaklardır” diye konuştu.

Hamas’ın Gazze Şeridi’ni kontrol altına aldıktan sonra bazı aşiretlere saldırıp silahlarına el koyduğu büyük bir operasyon başlatmasının ardından, Hamas ile bazı aşiretler arasında bir ‘intikam’ olarak tanımlanabilecek bir durum söz konusu.

Öte yandan ABD, Gazze Şeridi’ne havadan insani yardım gönderen ülkelere katıldı ve Ürdün Hava Kuvvetleri ile koordineli olarak üç askeri nakliye uçağı ile Gazze’ye 38 bin öğünlük gıda içeren yardım ulaştırdı.

Diplomatik olarak Kahire, bugün yeni bir ateşkes müzakerelerine ev sahipliği yapıyor.

Birkaç gün içinde Ramazan ayı başlamadan önce bir anlaşma beklendiğinden, bu müzakere turunun belirleyici olacağına inanılıyor.



Trump: Filistinlilerin Gazze'yi terk etmekten başka alternatifi yok

ABD Başkanı Donald Trump başkanlık ofisinde konuşuyor (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump başkanlık ofisinde konuşuyor (Reuters)
TT

Trump: Filistinlilerin Gazze'yi terk etmekten başka alternatifi yok

ABD Başkanı Donald Trump başkanlık ofisinde konuşuyor (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump başkanlık ofisinde konuşuyor (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump Salı günü yaptığı açıklamada Filistinlilerin Gazze Şeridi'ni terk etmekten başka alternatifleri olmadığını vurguladı. Trump, Mısır ve Ürdün'ün Gazze'den yerinden edilmiş Filistinlileri kabul etmesini istediğini de sözlerine ekledi.

Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Filistinlilerin fırsat bulmaları halinde kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ni terk ederek başka bir yerde yaşamayı  çok isteyeceklerini ifade eden Trump,"Bence bunu yaparlarsa çok mutlu olurlar" dedi.

Gazze çevresindeki İsrail yerleşimlerini desteklemediğini söyleyen Trump, Ürdün ve Mısır'ın Gazze'den gelenleri kabul edebileceğini yineledi.

Trump, “Ürdün ve Mısır, İsrail askeri saldırısının korkunç bir insani duruma neden olduğu ve on binlerce kişinin ölümüne yol açtığı Gazze'den daha fazla Filistinliyi kabul etmelidir” dedi. Bunun geçici mi yoksa uzun vadeli bir öneri mi olduğu sorulduğunda Trump şunları söyledi: “Biri ya da diğeri olabilir.”

Trump szölerini şöyle sürdürdü:  “Gazze kelimenin tam anlamıyla harap olmuş bir yer, neredeyse her şey yıkılmış durumda ve insanlar orada ölüyor, bu nedenle bazı Arap ülkeleriyle ortaklık kurmak ve bir değişiklik için barış içinde yaşayabilecekleri farklı bir yerde konut inşa etmek daha iyi.”

Filistinlilerin tepkili

Gazze'de yaşayan Filistinliler, Trump'ın kendilerini Gazze Şeridi'nden çıkarma fikrini reddetiklerini, savaşın yıkıma uğrattığı Gazze Şeridi'nin yeniden inşası gecikse bile topraklarında kalacaklarını vurguladı.

Yarım milyondan fazla Filistinli Gazze Şeridi'nin güneyinden kuzeyine geçti.

Birleşmiş Milletler Salı günü, geçtiğimiz hafta yarım milyondan fazla Filistinlinin Gazze Şeridi'nin güneyinden kuzeye geçtiğini bildirdi.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Tom Fletcher, bir hafta süren İsrail ve Filistin toprakları ziyareti kapsamında Ramallah'ta Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa ve bazı Filistinli bakanlarla bir araya geldi.

BM'den yapılan açıklamaya göre aynı zamanda Acil Yardım Koordinatörü olan Fletcher, Filistin Kızılay Derneği (PRCS) başkanı ile acil durum ekiplerinin karşılaştığı zorlukları görüştü.

Açıklamada, geçtiğimiz hafta yarım milyondan fazla Filistinlinin Gazze Şeridi'nin güneyinden kuzeyine geçtiği, 36 binden fazlasının ise kuzeyden güneye doğru hareket ettiği kaydedildi.