Eski Twitter yöneticileri, Elon Musk'a 128 milyon dolarlık dava açtı

Dava, borçların ödenmemesinin Musk'ın davranış örüntüsünün bir parçası olduğunu iddia ediyor

Milyarder Elon Musk (Reuters)
Milyarder Elon Musk (Reuters)
TT

Eski Twitter yöneticileri, Elon Musk'a 128 milyon dolarlık dava açtı

Milyarder Elon Musk (Reuters)
Milyarder Elon Musk (Reuters)

X olarak yeniden markalaşan sosyal medya devi Twitter'ın eski yöneticileri, şirketin sahibi Elon Musk'a 128 milyon dolar tutarında ödenmemiş kıdem tazminatı borcu olduğu gerekçesiyle dava açıyor.

Aralarında şirketin eski patronu Parag Agrawal, mali işler müdürü Ned Segal, baş hukuk müşaviri Vijaya Gadde ve genel danışmanı Sean Edgett'in de bulunduğu Twitter'ın eski yöneticileri, Musk'ın sosyal medya şirketinin başına geçmesiyle birlikte "sebepsiz yere kovulduklarını" iddia etti.

4 eski yönetici, Musk'ın 44 milyar dolarlık anlaşmayı tamamlayıp 2022'de Twitter'ı devralmasının ardından şirkette yaşanan toplu işten çıkarmalar sırasında kovulmuştu.

Davacılar, istifa edip tazminatlarını almadan önce Musk'ın sahte "sebep" üreterek işten çıkarmak ve kıdem tazminatlarını ödememek için plan yaptığını ileri sürdü.

X'e karşı açılan en az 30'uncu dava olan bu son davada, eski yöneticilere "ağır ihmal ve kasıtlı suiistimal" nedeniyle işten çıkarıldıklarının söylendiğini ancak "bu iddiayı destekleyecek tek bir maddi unsurun bile örnek gösterilmediğini" iddia ediliyor.

Eski yöneticiler, pazartesi günü ABD'nin Kaliforniya eyaletinde açtıkları davada, "Musk davacıların kıdem tazminatlarını ödemek istemediğine karar verdiği için onları sebepsiz yere öylece işten çıkardı ardından sahte bir sebep uydurdu ve kararını onaylaması için çeşitli şirketlerindeki çalışanları görevlendirdi" iddiasını ileri sürdü.

Davada, "Musk'ın kontrolü altında Twitter; çalışanlarını, ev sahiplerini, satıcıları ve diğerlerini zor durumda bırakan bir kanun kaçağı haline geldi" diye iddiada bulundu.

Musk borçlarını ödemiyor, kuralların kendisi için geçerli olmadığına inanıyor ve servetiyle gücünü kendisiyle aynı fikirde olmayan herkesi ezmek için kullanıyor.

Twitter'ın eski yöneticilerine göre Musk'ın ödeme yapmayı reddetmesi, "Twitter'ın eski çalışanlarına hakları olan sosyal hakları ve diğer tazminatları ödemeyi reddetme konusundaki daha geniş bir davranış örüntüsünün bir parçası".

Musk dava hakkında hâlâ bir açıklama yapmadı ve X, The Independent'ın yorum talebine henüz yanıt vermedi.



30 yıldır gözlemlenen "başarısız yıldızın" ikiz olduğu keşfedildi

İkili birbirine çok yakın olduğu için bugüne kadar tek bir cisim sanılıyordu (K. Miller/R. Hurt/Caltech/IPAC)
İkili birbirine çok yakın olduğu için bugüne kadar tek bir cisim sanılıyordu (K. Miller/R. Hurt/Caltech/IPAC)
TT

30 yıldır gözlemlenen "başarısız yıldızın" ikiz olduğu keşfedildi

İkili birbirine çok yakın olduğu için bugüne kadar tek bir cisim sanılıyordu (K. Miller/R. Hurt/Caltech/IPAC)
İkili birbirine çok yakın olduğu için bugüne kadar tek bir cisim sanılıyordu (K. Miller/R. Hurt/Caltech/IPAC)

Gökbilimcilerin yıllardır aşina olduğu kahverengi cücenin aslında iki cisim olduğu ortaya çıktı. Türünün ilk örneği olan ikili sistemin tespiti, yıllardır çözülmeyi bekleyen bir gizemi de aydınlattı.

1995'te keşfedilen Gliese 229B, bulunan ilk kahverengi cüceydi. "Başarısız yıldız" da denen bu cisimler, yıldızlar gibi gaz ve toz bulutunun çökmesi sonucu oluşsa da çekirdeklerinde nükleer füzyonu tetikleyecek kütleye sahip değiller. 

Yaklaşık 19 ışık yılı uzaktaki bir yıldızın yörüngesinde dönen Gliese 229B'nin beklenenden çok daha sönük olması uzun zamandır gökbilimcilerin kafasını kurcalıyordu.

Gökcisminin aslında iki ayrı kahverengi cüce olduğu teorisi ortaya atılsa da bir türlü kanıtlanamamıştı.

Önde gelen hakemli dergi Nature'da dün (16 Ekim) yayımlanan çalışmayı yürüten ekip, Şili'deki Çok Büyük Teleskop'u kullanarak bu teoriyi doğruladı. 

Gliese 229B'den yayılan ışığı inceleyen araştırmacılar, zıt yönlerde dönen iki ayrı kahverengi cüce olduğunu gördü. 

Gliese 229Ba ve Gliese 229Bb adı verilen cisimler, yaklaşık 6 milyon kilometre gibi çok yakın bir mesafeden birbirinin etrafında dönüyordu. Bu mesafe kulağa epey uzak gelse de 19 ışık yılı uzaklıktan bakıldığında, aslında cisimlerin ayırt edilmesini engelleyecek kadar yakın.

Daha önce kahverengi cüce çiftleri saptanmıştı ama bu ikili, çok daha yakın bir şekilde dönüyor. Birbirlerinin yörüngesi etrafındaki dönüşlerini 12 günde tamamlayan cisimlerden biri Jüpiter'in 38, diğeri de 34 katı kütleye sahip.

ABD'deki Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde (Caltech) doktora öğrencisi ve makalenin başyazarı Jerry Xuan, "Gliese 229B, örnek bir kahverengi cüce olarak kabul ediliyordu" diyerek ekliyor:

Artık bu cismin doğası hakkında başından beri yanıldığımızı öğrendik. Bir değil iki taneler.

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nden çalışmanın ortak yazarı Rebecca Oppenheimer ise bulgular hakkında "Evrenin ne kadar tuhaf olduğunu ve yıldız sistemlerinin bizimkinden ne kadar farklı olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullanıyor.

Gliese 229B ikilisinin nasıl meydana geldiği henüz net değil. Bilim insanları, onları oluşturan toz ve gaz bulutunun ikiye ayrılarak iki tane kahverengi cüce "tohumu" üretmiş olabileceğini düşünüyor.

Aralarında kütleçekimsel bir bağ oluşan bu tohumlar, bugün görülen cisimleri meydana getirmiş olabilir.

İlk kahverengi cücenin aslında ikiz olması, bu türden daha fazla çift olabileceği düşüncesini de akla getiriyor. 

Araştırmacılar bundan sonra birbirine çok yakın mesafeden dönen kahverengi cüce çiftlerini aramayı planlıyor. 

Caltech'ten Prof. Shri Kulkarni, yeni çalışma hakkında "Neredeyse 30 yıl sonra yeni bir gelişme olduğunu görmek çok güzel" diyor. Son araştırma ekibinde yer almayan ancak Gliese 229B'yi ilk keşfedenler arasında olan Prof. Kulkarni ekliyor: 

Bu ikili sistem insanı yine hayrete düşürüyor.

Independent Türkçe, Space.com, Associated Press, Nature