Dünya Kadınlar Günü'nü bez değiştirme oyunuyla kutlayan okul tepki çekti

Veliler oyunun "tatsız" olduğunu söylüyor

(Stretton State College/Facebook)
(Stretton State College/Facebook)
TT

Dünya Kadınlar Günü'nü bez değiştirme oyunuyla kutlayan okul tepki çekti

(Stretton State College/Facebook)
(Stretton State College/Facebook)

Avustralya'nın Brisbane kentindeki bir okul, Dünya Kadınlar Günü'nü öğrencilerine bez değiştirme oyunu oynatarak kutladığı için büyük tepki çekti.

Queensland'deki Stretton Devlet Koleji bu günü, oyuncak bebeklerin bezlerini değiştirmeyi içeren bir oyun da dahil çeşitli etkinliklerle kutladı. Daha sonra etkinliklerin fotoğraflarını Facebook sayfasında paylaşan okul geniş çapta eleştiri aldı.

Personel gözetimindeki bir öğrenci grubu tarafından düzenlenen etkinlik öğrenci konseyi tarafından desteklendi. Queensland Eğitim Departmanı'nın sözcüsüne göre diğer kutlamalar arasında kurabiye satışı ve "Kapsayıcılığa ilham ver" sloganlı bir fotoğraf standı da vardı.

Facebook fotoğraflarının yer aldığı gönderide "Bugün Dünya Kadınlar Günü'nü kutladık ve önyargılardan, klişelerden ve ayrımcılıktan arınmış bir dünyaya duyulan ihtiyacı kutlayıp farkındalık yaratmaya zaman ayırdık. Küresel çapta başarıların, çeşitliliğin ve kapsayıcılığın kutlandığı bir dünyaya. #inspireinclusion (kapsayıcılığa ilham ver)" diye yazıyor.

Veliler, "tatsız" olduğunu söyledikleri bu etkinlik nedeniyle okulu eleştirdi.

Guardian'ın aktardığı üzere iki kızı bu okula giden bir veli olan Kara Williams şöyle konuştu:

Kızlardan biri [etkinlikten sonra] 'Bu biraz tuhaf' dedi. Küçük kızım da 'Ne? Bunun ne anlamı var ki?' dedi. Eminim ki bu sırf yaşadıkları şok ve inananama duygusundan geliyor, bence muhtemelen bana katılıyorlar ve bunun uygun olmadığını düşünüyorlar.

Williams bu etkinliğin kapsayıcılık ve güçlendirme mesajını yansıtmadığını söyledi.

Diğer bazı veliler de konuyu okul aile birliği toplantısında gündeme getirmeyi planlıyordu.

Endişelerini dile getiren bir başka veli de kızlarının anneliği düşünmenin yanı sıra FeTeMM (fen, teknoloji, mühendislik ve matematik) veya ticaret alanlarında kariyer yapmaya teşvik edilmesini umduğunu belirtti.

Okul, Dünya Kadınlar Günü için bir okul toplantısı, öğrenci ve personelden oluşan rock gruplarının performansları, öğrencilere yönelik çeşitli oyun ve etkinlikler ve son sınıftaki kızlar için bir yardım yemeği de dahil başka birkaç etkinlik daha düzenledi.

Queensland Eğitim Departmanı'nın sözcüsü toplantının "cinsiyetler arası ücret farkının kapatılması, topumsal cinsiyet kalıplarına meydan okuma ve cinsiyet eşitliğine ulaşmanın yolu gibi" konulara odaklandığını söyledi.

Açıklamada, "9. sınıf öğrenci grubu tarafından tasarlanan sözkonusu etkinliğe bütün öğrenciler katılmaya ve toplumsal cinsiyet kalıplarına meydan okumaya davet edildi" diye eklendi.

Okul, etkinlikle ilgili herhangi bir şikayet almadı ve toplumdaki tepkiler son derece olumlu. Öğrenci ve personel mahremiyeti nedeniyle daha fazla ayrıntı verilemiyor.

The Independent yorum için Stretton Devlet Koleji Müdürü'yle temasa geçse de henüz yanıt alamadı.

Independent Türkçe



Dehşete düşüren filmin sonu iki yıl sonra neden değiştirildi?

Dehşete düşüren filmin sonu iki yıl sonra neden değiştirildi?
TT

Dehşete düşüren filmin sonu iki yıl sonra neden değiştirildi?

Dehşete düşüren filmin sonu iki yıl sonra neden değiştirildi?

Danimarka yapımı gerilim filmi Sakın Ses Çıkarma'nın (Speak No Evil) başarısı, iki yıl içinde yeniden çekilip vizyona girmesini sağlarken yeni yapımın yönetmeni James Watkins, hikayenin sonunda yaptıkları değişikliklerin gerekçesini anlattı. 

13 Eylül'de dünyayla birlikte Türkiye'de vizyona giren film hakkında GamesRadar+'a konuşan Watkins, 2008 tarihli Kan Gölü (Eden Lake) filminin sonunda izleyicilere karanlık bir son sunduğunu ve Danimarkalı yönetmen Christian Tafdrup'un da orijinal filmde benzer bir yola saptığını hatırlattı: 

Uzun süre önce yaptığım Kan Gölü, pek çok açıdan Christian'ın filmine benziyor ve bu yüzden aynısını yapmak istemedim. Seyirciye yeniden aynı şeyi dayatmanın dürüstçe olmayacağını hissettim. Hikaye, temalar ve karakterleri takip ettim.

Birleşik Krallık yurttaşı yönetmen, filmi daha net bir finalle bitirseler de bunun "mutlu son" anlamına gelemeyeceğini söyledi. 

51 yaşındaki yönetmen, Entertainment Weekly'e verdiği röportajdaysa orijinal filmdeki Danimarkalı aileyi Amerikalı yapmalarının da değişikliğe neden olduğunu anlattı.

Christian Tafdrup'un yönettiği 2022 yapımı film, Danimarkalı bir ailenin İtalya'nın Toskana bölgesine tatile gidişini ve burada Hollandalı bir aileyle yakınlaşmasını anlatıyordu. 

Aylar sonra, Hollanda'daki yeni arkadaşlarından aldıkları daveti kabul eden ailenin ziyareti hızla kabusa dönüyordu.

Yeniden çevrimde Mackenzie Davis ve Scoot McNairy, konuk edildikleri evde korkunç bir hafta sonu geçiren Amerikalı çifti canlandırıyor.

Yeniden çevrimle ilgili yorumlar da epey olumlu. Sinema yazarlarının övgü dolu incelemeleri sayesinde Sakın Ses Çıkarma, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden 85 puan almayı başardı.

Yeni yapımın başrolündeki James McAvoy, Paddy karakterini canlandırırken tartışmalı fenomen Andrew Tate'den esinlendiğini önceki günlerde açıklamıştı.  

Eski kick boksçu Tate, sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla dikkat çekmişti. Tate, Aralık 2022'de Romanya'da insan kaçakçılığı, tecavüz ve organize suç çetesi soruşturması kapsamında tutuklanmıştı.

Independent Türkçe, Screen Rant, Games Radar