Dünyada savaşlar neden durmuyor?

Dini radikalizm ve ideolojik aşırılık, bazı grupları daha fazla şiddete ve çatışmaya itebilir

İsrail tankları Gazze Şeridi sınırındaki bölgede (AFP)
İsrail tankları Gazze Şeridi sınırındaki bölgede (AFP)
TT

Dünyada savaşlar neden durmuyor?

İsrail tankları Gazze Şeridi sınırındaki bölgede (AFP)
İsrail tankları Gazze Şeridi sınırındaki bölgede (AFP)

Zeki bin Muderdiş

Uluslararası ittifaklar ve dış müdahaleler, çatışmaları daha karmaşık hale getirebilir ve sürelerini uzatabilirler, zira bazıları savaşın insani etkisini dikkate almadan, müdahale eden ülkelerin siyasi veya ekonomik çıkarlarını gerçekleştirmeye yönelik bir girişimdir.

Başlıktaki soru, özellikle dünyanın farklı yerlerini etkileyen devam eden anlaşmazlıklar ve çatışmalar gölgesinde, çoğumuzun aklını ve düşüncelerini meşgul ediyor. Zira sanki savaşların sonu yokmuş ve barış ulaşılmazmış gibi görünürken, savaşların devam etmesinin nedenleri çok çeşitli ve karmaşık. Şiddet döngüsünün devam etmesinde önemli rol oynayan birçok faktör var.

Kültürel ve politik nedenler

Öncelikle savaşların nedenleri zamanla biriken tarihi, kültürel ve politik faktörlerde yatar. Halklar ve kültürler arasındaki eski çatışmalar, eski intikamlar ve siyasi hırslar, savaşların alevlenmesinde ve körüklenmesinde rol oynarlar. Örnek olarak, tarihi, dini ve siyasi meselelerin iç içe geçtiği Ortadoğu'da dönen ve süregelen çatışmaların karmaşık bir resmini oluşturan çatışmalara bakabiliriz.

Yoksulluk ve adaletsizlik

İkincisi, savaşların devamında yoksulluk ve adaletsizlik büyük rol oynar. İnsanların yoksulluk sınırının altında yaşadığı ve insana yakışır bir yaşam fırsatından yoksun olduğu ülkelerde, silahlı gruplara katılmak bazen hayatta kalmanın tek yolu haline gelir. Dolayısıyla yoksullar ve savunmasızlar siyasi veya dini ajandaları gerçekleştirmek için sömürülür, bu da süregelen şiddet ve çatışma döngüsünü güçlendirir.

Üçüncüsü, savaşların devamında ekonomik rol göz ardı edilemez. Savaşlar, trajedilerine rağmen, gerek silah ticareti gerekse tartışmalı bölgelerdeki doğal kaynakların sömürülmesi yoluyla bazı taraflar için kârlı olabilir. Bu da barışçıl çözümlere ulaşmak yerine çatışmaların devamını teşvik edebilir

Uluslararası çıkarlar

Dördüncüsü, savaşların devamında küresel bölünme ve uluslararası çıkarların örtüşmesi de büyük rol oynar. Uluslararası ittifaklar ve dış müdahaleler çatışmaları daha karmaşık hale getirir ve süresini uzatırlar, zira bu müdahaleler savaşın insani etkisini dikkate almadan, müdahale eden ülkelerin siyasi veya ekonomik çıkarlarını gerçekleştirmeye yönelik bir girişim olabilirler.

Savaşların devamında bahsedilen faktörlere din ve ideolojinin rolünü de ekleyebiliriz. Din veya ideoloji saldırıları ve şiddetli gösterileri meşrulaştırmak için bahane olarak kullanıldığından, dini radikalizm ve ideolojik aşırılık bazı grupları daha fazla şiddete ve çatışmaya itebilir.

Kökleri anlamak

Bu bağlamda barışa ulaşmak, farklı dinler ve kültürler arasında uzlaşma ve anlayışın yanı sıra, dini veya ideolojik gerilim ve çatışmaların derin kökenlerini anlamaya ve bunları kapsamlı ve kalıcı bir şekilde çözmeye çalışmayı gerektirdiğinden daha zor ve kompleks hale geliyor. Sonuçta savaşları devam ettiren neden ve etkilerin karmaşıklığına rağmen dünyada kalıcı barış ve istikrara ulaşma fırsatı her zaman var. Bunun için, yoksulluk ve adaletsizlikle mücadele etmek, adaleti ve insan haklarını güçlendirmek için uluslararası ortak çabalarda bulunmanın yanı sıra, çatışmaların tırmanmasını önlemek, çatışmalara barışçıl çözümler bulmak için uluslararası anlayış ve diyalog gerekiyor. Barış, ulaşılamaz bir hayal değil, aksine ortak eylem ve ülkelerin ve uluslararası toplulukların bunu başarma kararlılığıyla ulaşılabilecek bir hedeftir.

*Bu makale Şarku’l Avsat tarafından Independent Arabia’dan çevrilmiştir.



Trump: İranlı yetkililerle doğrudan görüştüm ve benden saldırıları durdurmamı istediler

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
TT

Trump: İranlı yetkililerle doğrudan görüştüm ve benden saldırıları durdurmamı istediler

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, Fox News'e yaptığı açıklamada, İranlı yetkililerle doğrudan görüştüğünü ve söz konusu yetkililerin kendisinden ülkelerine yönelik saldırıları durdurmasını istediğini söyledi.

Ancak İran resmî medyası, üst düzey bir İranlı yetkiliye dayandırdığı haberinde, ülke yetkililerinin Trump ile herhangi bir temas kurmadığını bildirdi.

Aynı yetkili, yerel basına yaptığı açıklamada, Trump'ın İranlı yetkililerle görüştüğü yönündeki iddiasını "gerçek dışı" olarak nitelendirerek, bunun "İran'a karşı bir savaştan kaçınmak için ortaya atılmış bir kamuflaj" olduğunu savundu.

Şarku’l Avsat’ın Fox News'ten aktardığına göre Trump, "İranlı yetkililerle doğrudan konuştum. Benden bombardımanı durdurmamı istediler" dedi. Trump ayrıca, ABD savaş uçaklarının İran hava sahası üzerinde uçuş yaptığını öne sürdü.

ABD Başkanı, İran'a yönelik söz konusu saldırılarda İsrail'in herhangi bir rol oynamadığını da ifade etti.


Trump: Son dönemde Hürmüz Boğazı'ndan 100 milyon varilden fazla petrol geçti

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Trump: Son dönemde Hürmüz Boğazı'ndan 100 milyon varilden fazla petrol geçti

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklamada, yürütülen operasyonlar sayesinde Hürmüz Boğazı'ndan 100 milyon varilden fazla petrolün güvenli şekilde taşındığını duyurdu.

Şarku’l Avsatın Reuters'ten aktardığına göre Trump, ayrıca 200'den fazla ticari geminin de boğazdan güvenli biçimde geçtiğini belirtti.

Trump, "Bu çabaların sonucunda 100 milyon varilden fazla petrolün doğrudan açık piyasaya ulaşmasını sağladığımızı duyurmaktan memnuniyet duyuyoruz" dedi.

ABD Başkanı dün yaptığı açıklamasında, "Geçen ay büyük Amerikan ordusuna, Hürmüz Boğazı'ndaki petrol tankerleri ve diğer ticari gemilere destek sağlamak amacıyla gizli bir görev yürütme talimatı verdim" ifadelerini kullandı.


ABD yaptırımları, İran Devrim Muhafızları ve ordusunun finansmanı ile silahlandırılmasıyla bağlantılı kuruluşları hedef aldı

Tahran'da sokakta yürüyen bir kadın (AFP)
Tahran'da sokakta yürüyen bir kadın (AFP)
TT

ABD yaptırımları, İran Devrim Muhafızları ve ordusunun finansmanı ile silahlandırılmasıyla bağlantılı kuruluşları hedef aldı

Tahran'da sokakta yürüyen bir kadın (AFP)
Tahran'da sokakta yürüyen bir kadın (AFP)

ABD Hazine Bakanlığı'nın internet sitesinde dün yayımlanan bir duyuruya göre, Başkan Donald Trump yönetimi İran ile bağlantılı yeni yaptırımlar uygulamaya koydu. Yaptırımlar kapsamında, bir kısmı Çin bağlantılı olmak üzere 6 kişi ve 4 kuruluş hedef alındı.

ABD yönetimi ayrıca, İran Devrim Muhafızları ve İran ordusunun silah tedarik faaliyetlerine destek verdikleri gerekçesiyle, Çin ve Hong Kong merkezli kişi ve şirketlerin de aralarında bulunduğu toplam 11 kişi ve kuruluşa yaptırım uygulandığını açıkladı.

ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), yaptığı açıklamada, yaptırım listesine alınanların dokuzunun Çin ve Hong Kong merkezli kişi ve şirketlerden oluştuğunu belirtti. Açıklamada, bu kişi ve kuruluşların İran ordusunun silah alımlarına yardımcı olduğu, Hong Kong merkezli bir şirketin ise İran'a ait gizli finans ağı içerisinde faaliyet gösterdiği ifade edildi.

Hazine Bakanlığı ayrıca, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın İran'ın konvansiyonel silah faaliyetleriyle bağlantıları nedeniyle İran ve Belarus'ta bulunan 2 şirket ile 2 kişiyi yaptırım listesine eklediğini duyurdu.

Öte yandan Trump, İran'ın bir anlaşmaya varılması için yürütülen müzakerelerde "çok fazla zaman kaybettiğini" belirterek, Tahran'ın bunun "bedelini ödeyeceğini" söyledi.

İran ise gece saatlerinde taraflar arasında yaşanan karşılıklı saldırıların ardından, Washington ile diplomatik sürecin geleceğini değerlendireceğini açıkladı.