Kremlin: Tamamlanmamış barış anlaşması Ukrayna görüşmelerinin temeli olabilir

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov (DPA)
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov (DPA)
TT

Kremlin: Tamamlanmamış barış anlaşması Ukrayna görüşmelerinin temeli olabilir

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov (DPA)
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov (DPA)

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov dün (Cuma), Rusya ve Ukrayna arasında 2022'de tamamlanamayan barış anlaşmasının yeni müzakereler için temel oluşturabileceğini, ancak Kiev'in görüşmelere hazır olduğuna dair bir işaret olmadığını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, defalarca Rusya ve Ukrayna'nın Nisan 2022'de İstanbul'da yapılan görüşmelerde çatışmaları sona erdirme konusunda anlaşmaya yakın olduklarını, ancak Rus birliklerinin Kiev yakınlarına çekilmesi üzerine Ukrayna'nın geri adım attığını söyledi.

Anlaşmanın, Ukrayna'nın jeopolitik olarak tarafsız bir statü benimsemesini, NATO'ya katılmamasını, silahlı kuvvetlerini küçültmesini ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin karşı çıktığını açıkça belirttiği doğu Ukrayna'ya özel statü verilmesini gerektiren maddeler içerdiği bildirildi.

Putin, Perşembe günü yaptığı açıklamalarda, olası barış görüşmeleri konusunu tekrar gündeme getirdi ve gerçekçi müzakereler olarak tanımladığı görüşmelere açık olduğunu söyledi. Ancak Ukrayna'nın isteği üzerine Haziran ayında İsviçre'nin ev sahipliği yapacağı iki günlük üst düzey konferansa, Rusya'nın katılmaması halinde bunun anlamsız olacağını söyleyerek karşı çıktı.

Putin'e göre söz konusu toplantı, Moskova'nın Ukrayna'da yeni topraklar ilhak etmesi de dahil olmak üzere son dönemdeki gerçekleri dikkate almıyor.

Donetsk bölgesinde gerçekleşen bombardıman sonucu yıkılan bir binanın enkazında eşyalarını arayan bir kadın (AFP)

Dün Ukrayna'nın batısında öğrencilerle bir araya gelen Zelenskiy, o dönemdeki görüşmelerin gerçek anlamda görüşmeler olmadığını söyleyerek 2022 görüşmelerinin daha ileri tartışmalar için temel olarak kullanılmasını reddediyor gibi göründü.

Zelenskiy, Belarus ve Türkiye'deki 2022 görüşmelerinin savaşı durdurma potansiyeline sahip olup olmadığı sorusuna “Hayır” cevabını verdi.

Kendi web sitesinde yayınlanan bir videoda, “Müzakereler her iki taraf da bir anlaşmaya varmak istediğinde gerçekleşir. Ancak taraflardan biri, hangi ülke ya da şehir olursa olsun, size ültimatom veriyorsa, bu müzakere değildir” ifadelerini kullandı.

Üst düzey bir Ukraynalı yetkili, iki tarafın 2022 yılında Türkiye'de bir anlaşmaya varmaya yakın olduğunu kabul etti, ancak Kiev'in Rus tarafının herhangi bir anlaşmayı uygulayacağına güvenmediği için teklifi daha ileri götürmediğini söyledi.

Peskov, Moskova'nın egemenlik iddia ettiği Ukrayna bölgelerine atıfta bulunarak, Rusya topraklarına dört yeni bölgenin eklenmesi de dahil olmak üzere 2022'den bu yana çok şeyin değiştiğini söyledi. Ancak Peskov, tamamlanmamış İstanbul anlaşmasının halen yeni görüşmeler için temel oluşturabileceğini ve Rusya'nın buna hazır olduğunu belirtti. Moskova'nın Ukrayna tarafının görüşmelere hazır olduğunu hissedip hissetmediği sorulduğunda ise “Hayır, biz öyle hissetmiyoruz” cevabını verdi.

Ukrayna, Moskova'nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım da dahil olmak üzere tüm topraklarının geri verilmesini ve Rus askerlerinin tamamının topraklarından ayrılmasını istiyor. Ayrıca Rusya'yı dışlayan pozisyonu konusunda uluslararası görüşmeleri zorlamaya çalışıyor.



Trump, Biden'ın oğlunu affetmesini yerden yere vurdu

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

Trump, Biden'ın oğlunu affetmesini yerden yere vurdu

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

Pazar gecesi Hunter Biden'ın başkanlık affı haberine tepki göstermekte gecikmeyen Donald Trump, kararı "Adaletin suiistimal edilmesi ve yanlış uygulanması" diye sertçe eleştirdi.

Resmi açıklamanın üzerinden bir saat geçmeden sosyal medya platformunda kısa bir paylaşımda bulunan Başkan, 6 Ocak 2021'deki şiddetli ayaklanmada hüküm giyenlere yönelik aflar üzerine düşündü.

"Joe'nun Hunter'a verdiği af, yıllardır hapiste olan J-6 (6 Ocak) rehinelerini de kapsıyor mu? Bu, adaletin son derece suiistimal edimesi ve yanlış uygulanması!" diye yazdı.

Pek çok yorumcu, Trump'ın ocakta göreve gelir gelmez 2021'de Kongre Binası'ndaki isyanda rol oynadıkları gerekçesiyle tutuklananların çoğunu affedeceğini öne sürüyor.

Yaklaşık 4 yıl önce Trump'ın bir grup destekçisini çılgınlığa ittiği olayla ilgili 1500'den fazla kişiye dava açılmıştı.

Trump marttaki genel seçim kampanyasını sadece bu isyanın tarihini yeniden yazmaya çalışarak değil, aynı zamanda şiddetli kuşatmayı ve 2020 seçimini tersine çevirmeye yönelik başarısız girişimi Beyaz Saray'a geri dönme uğraşının bir köşe taşı olarak konumlandırarak başlatmıştı.

Bunun bir parçası olarak isyancıları "inanılmaz yurtseverler" diye nitelemiş ve "göreve geldiği ilk gün" onlara yardım edeceğine söz vermişti.

Başkan olarak Trump, federal mahkemede, Columbia Bölgesi Yüksek Mahkemesi'nde ya da askeri mahkemede hüküm giyen herkesi affedebilir. Başsavcısına geri çekilmesini söyleyerek isyancıların yargılanmasını durdurabilir.

Trump martta sosyal medya platformunda bu vaadini açıklarken "Birçoğunu affetme eğilimindeyim" demişti.

Bunu her biri için diyemem çünkü birkaçı muhtemelen kontrolden çıktı.

sh
Joe Biden, oğlu Hunter'ı affedeceğini pazar günü duyurdu (AFP)

Biden'ın oğlunu resmen affettiği, Başkan'ın oğlunun davasının sonucunu kabul edeceğine dair uzun süredir devam eden inancına rağmen, pazar günü Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamayla duyuruldu.

Başkan yaptığı açıklamada oğlunun Adalet Bakanlığı tarafından "seçici ve haksız bir şekilde yargılandığını" ve Amerikan halkının bir baba olarak kararını anlayacağını umduğunu söyledi.

Af, Hunter'ın haziranda federal silah suçlamalarından dolayı 12 Aralık'ta hüküm giymesine iki haftadan az bir süre kala geldi. Hunter ayrıca eylülde federal vergi kaçakçılığı suçlamalarını kabul etmesinin ardından 16 Aralık'ta ayrı bir ceza davasında hüküm giyecekti.

Independent Türkçe