İzlenme oranları düşse de yüksek bütçeli dizi üçüncü kez zirvede

Film kategorisindeyse gerçek suç belgeseli gösterime girer girmez fırtına gibi

Dizinin 8 bölümden oluşan ilk sezonu için 160 milyon dolarlık bütçe ayrıldı (Netflix)
Dizinin 8 bölümden oluşan ilk sezonu için 160 milyon dolarlık bütçe ayrıldı (Netflix)
TT

İzlenme oranları düşse de yüksek bütçeli dizi üçüncü kez zirvede

Dizinin 8 bölümden oluşan ilk sezonu için 160 milyon dolarlık bütçe ayrıldı (Netflix)
Dizinin 8 bölümden oluşan ilk sezonu için 160 milyon dolarlık bütçe ayrıldı (Netflix)

3 Cisim Problemi (3 Body Problem) Netflix'in en çok izlenen dizileri listesinde zirvedeki yerini bir hafta daha korumayı başardı. Ancak yayın devinin dizisi eski popülaritesini yitirmeye başlamış gibi görünüyor.

40 milyon kez izlendi

Game of Thrones'un yaratıcıları David Benioff ve D. B. Weiss'la Alexander Woo'nun bilimkurgu dizisi, bir numarada geçirdiği üçüncü haftasında 4,8 milyon kez izlendi. 

Dizi, Netflix'teki ilk hafta sonunda 11 milyon izlenme sayısına ulaşmış ancak ikinci sırada yer alabilmişti. Bilimkurgu, gösterime girdiği günden bu yana toplamda yaklaşık 40 milyon kez izlendi. 

3 Cisim Problemi, bu izlenme oranlarıyla Netflix'in en popüler yapımları listesinin ortalarında yer alabiliyor.

Guy Ritchie'nin sevilen suç filminden uyarlanan The Gentlemen, geçen hafta olduğu gibi üçüncü sıradaki yerini korudu ancak izlenme oranı 3,7 milyona geriledi. 

Patricia Highsmith'in çok satan romanından uyarlanan mini dizi Ripley ise 2,5 milyon izlenmeyle 6. sırada yer alabildi.

Kilitler Açılıyor: Bir Hapishane Deneyi (Unlocked: A Jail Experiment) 3,9 milyon izlenmeyle ikinci, mini dizi Baby Reindeer da 2,6 milyon izlenmeyle 5. sırada yer aldı. İki dizi de listeye bu hafta giriş yaptı.

Gerçek suç belgeseli zirveye çıktı

Bu hafta dizilerden çok filmler izlendi ve gerçek suç belgeseli Jennifer Pan Ne Yaptı? (What Jennifer Did) 18 milyon izlenmeyle İngilizce filmler listesinde ilk sırada yer aldı.

10 Nisan'da gösterime giren çarpıcı belgesel, 8 Kasım 2010'da düzenlenen bir ev istilası sırasında yaşanan korkunç olayları anlatıyor. 

Canlı aksiyon ve animasyonu buluşturan Ağaçkakan Woody Yaz Kampında (Woody the Woodpecker Goes to Camp) ise 11,8 milyon izlenmeyle listeye iki numaradan giriş yaptı. 

Gillian Anderson, Billie Piper ve Rufus Sewell'ın başrollerde yer aldığı, gerçek olaylardan esinlenen Atlatma (Scoop) 8,5 milyon izlenmeyle üçüncü sıraya tırmandı.

Emekli bir suikastçının hikayesine odaklanan aksiyon filmi Avcının Kalbi (Heart of the Hunter), 3,1 milyon izlenmeyle listeyi 10 numarada tamamladı.

Independent Türkçe, Deadline, Variety



Laboratuvarda yumurta geliştirme yöntemiyle ilk bebek dünyaya geldi

Fertilo yöntemiyle doğan ilk canlı bebek, Peru'da dünyaya geldi (Gameto)
Fertilo yöntemiyle doğan ilk canlı bebek, Peru'da dünyaya geldi (Gameto)
TT

Laboratuvarda yumurta geliştirme yöntemiyle ilk bebek dünyaya geldi

Fertilo yöntemiyle doğan ilk canlı bebek, Peru'da dünyaya geldi (Gameto)
Fertilo yöntemiyle doğan ilk canlı bebek, Peru'da dünyaya geldi (Gameto)

Yumurtaları annenin vücudunun dışında geliştiren yeni yöntemin kullanıldığı ilk doğum gerçekleşti. Tekniğin arkasındaki şirket, tüp bebek tedavisine daha rahat ve ucuz bir alternatif sunduklarını söylüyor.

1978'de tüp bebek tedavisiyle ilk çocuk dünyaya geldiğinden beri bu teknik yaygın bir şekilde kullanılıyor. 

Tüp bebek tedavisinde anne adayları, 10-14 gün boyunca kendilerine hormon enjekte ediyor. Bu sayede gelişen yumurtalar daha sonra hastadan alınarak laboratuvarda dölleniyor ve rahme yerleştiriliyor. 

Başarı şansı yaklaşık yarı yarıya olan bu yöntem bugüne kadar çocuk sahibi olmakta zorlanan pek çok çifte yardım etti. 

Ancak hormon alınmasını gerektirdiği için birtakım sorunları da beraberinde getiriyor. Mide bulantısı ve şişkinlik gibi yan etkilerin yanı sıra yumurtalıklarda ağrılı şişmeye neden olan ovaryan hiperstimülasyon sendromuna da yol açabiliyor. 

Ayrıca başarılı sonuç elde edilmediğinde aynı süreçten tekrar geçmek fiziksel, duygusal ve ekonomik açıdan zorlayıcı olabiliyor. 

Üreme sağlığı alanında geçmişi olan doktor Dina Radenkovic ve araştırmacı Martin Varsavsky, bu sıkıntıların üstesinden gelecek bir yöntem geliştirmek üzere Gameto adlı biyoteknoloji şirketini kurdu.

ABD merkezli şirket, tüp bebeğe alternatif olarak Fertilo adını verdiği ve kök hücrelere dayanan yeni bir yöntem buldu. 

Fertilo'da yumurtaların vücut dışında geliştirilerek hormon alımının azaltılması amaçlanıyor. Hormon iğneleri iki-üç gün boyunca yapıldıktan sonra henüz olgunlaşmayan yumurtalar anne adayının vücudundan alınıyor.

Daha sonra olgunlaşmamış yumurtalar, kök hücrelerden türetilen "yumurtalık destek hücreleri"yle bir araya konarak laboratuvarda geliştiriliyor.

Şirket, yumurtaların doğal olgunlaşma sürecini taklit eden işlemin daha hızlı olduğunu savunuyor. Ayrıca yapılan iğne sayısının yüzde 80 azalmasıyla yan etkilerin hafiflediğini öne sürüyor. 

Gameto, 16 Aralık'ta yaptığı açıklamada Fertilo yoluyla döllenen ilk canlı bebeğin Peru'da doğduğunu duyurdu. 

İsmi açıklanmayan anne, "Fertilo yöntemi, geleneksel yaklaşımlar yerine tercih ettiğim bir seçenek oldu" diyerek ekliyor:

Daha az enjeksiyon ve daha nazik bir yumurta toplama süreciyle, son derece kişisel bir yolculukta bana umut ve güvence verdi.

Bu doğumdaki Fertilo işleminden sorumlu olan Dr. Luis Guzmán da "Yumurtaların minimum hormonal müdahaleyle vücut dışında olgunlaştırılabilmesi, ovaryan hiperstimülasyon sendromu gibi riskleri önemli ölçüde azaltıyor ve yüksek hormon dozlarının yol açtığı yan etkileri hafifletiyor" diyor. 

New York'taki bir üreme kliniğinde çalışan Dr. Brian Levine ise hormon tedavisinin birkaç gün sürmesinden dolayı yeni yöntemin masrafları da azaltacağını düşünüyor.

Fertilo'nun kullanımı halihazırda Peru, Avustralya, Japonya, Arjantin, Paraguay ve Meksika'da onaylanmış durumda. Yöntemin kullanıldığı 10 kişinin hamilelik süreci de devam ediyor.

Şirketin CEO'su Dr. Radenkovic, "Son üç yılda çok şey başardık" diyerek ekliyor: 

Harika bir bilimsel çalışmanın harika şirketlerde kurulabileceğine inanıyorum. Bu yüzden sağlık sektörüne girdim; büyük bir iş kurmanın yanı sıra olumlu bir etki de yaratabiliyoruz.

Independent Türkçe, Interesting Engineering, Forbes, Business Wire