Uzmanlar "yarılanma" sonrası Bitcoin fiyatında tarihi değişim bekliyor

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Uzmanlar "yarılanma" sonrası Bitcoin fiyatında tarihi değişim bekliyor

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bitcoin'in temel ağındaki değişime çok az kaldı ve bu, kripto para biriminin işleyişini sonsuz dek değiştirecek. Bazı analistler, bunun gelecekteki fiyat gidişatı üzerinde de büyük bir etkisi olacağını tahmin ediyor.

Bilindiği gibi Bitcoin yarılanması, kripto madenciliği yoluyla ortaya çıkan yeni Bitcoin sayısını yarıya indirecek. Arzdaki bu azalma, 2009'daki başlangıcında Bitcoin'e doğrudan kodlanmıştı ve kabaca her 4 yılda bir gerçekleşiyor.

2020'deki son yarılanmanın ardından Bitcoin fiyatında 5 katlık artış gerçekleşmişti. Bu artış, önceki her yarılanmadan sonra rekor kıran ralliler görülen modele uymuştu.

Kripto platformu CoinCorner'ın CEO'su Danny Scott, The Independent'a, "Tarih tekerrür etmez, kafiye yakalar. Yani ayrıntılar, koşullar ve ortamlar değişse de yine de pek çok benzerlik gösterecek" dedi.

Bitcoin dünyasının dışındaki insanların çoğu yarılanmanın ne olduğunu ya da oynadığı rolü anlamıyor. Yarılanma, orta ve uzun vadeli bir görünümde arz ve talep nedeniyle doğal olarak fiyatı artırıyor ve bu da fiyatın önceki tüm zamanların en yüksek seviyelerini aşmasıyla yeni insanları getiriyor. Bu yüzden dolaylı olarak yatırımcı duyarlılığını ve piyasa spekülasyonunu şekillendirmede büyük bir rol oynuyor.

19 Nisan Cuma günü gerçekleşmesi planlanan en son Bitcoin yarılanması, martta tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan kripto piyasasının zaten canlı olduğu bir dönemde geliyor.

Ocakta ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ilk Bitcoin spot borsa yatırım fonlarını (ETF'ler) onaylayarak piyasaya ilk kez milyarlarca dolar değerinde kurumsal yatırım getirmişti. Talepteki bu artış, arzdaki yaklaşan azalmayla birleştiğinde, bazı analistlerin Bitcoin'in gelecek aylarda yeni zirvelere ulaşabileceğine inanmasına yol açtı.

Blok zinciri firması Komodo Platform'un baş teknoloji sorumlusu Kadan Stadelmann, The Independent'a, "Tarihsel olarak, her yarılanma olayından sonra Bitcoin'in değeri arttı. Yüksek kurumsal ilgi göz önüne alındığında, bu trendin mevcut piyasa döngüsü sırasında da devam etmesi muhtemel" dedi.

Router Protocol'ün CEO'su Ramani Ramachandran ise şunları ekledi: 

Kurumsal talep bu yarılanma sırasında gerçekten mevcut olacak ve şimdiden önceki her yarılanmadan sonra görülen büyük perakende talebini geride bırakabilecek gibi görünüyor. Bu iki gücün birleşimini izlemek son derece ilginç olacak.

Kurumsal yatırımcılar ve varlık yöneticileri arasında kısa süre önce yapılan bir ankete katılanların yüzde 69'u Bitcoin'in yarılanmasının kripto para birimine yatırımı artıracağını düşünüyor. Ankete katılanların yalnızca yüzde 2'si bunun yatırımlarda bir azalmaya yol açacağını düşündüklerini söyledi.

Dijital varlık yönetimi firması Nickel'in araştırması, diğer kripto para birimlerinin de yarılanmadan faydalanacağını ve kripto alanına yönelik ilginin artmasının Ethereum (ETH) gibilerini yükselteceğini ortaya koydu.

Independent Türkçe



İran'ın petrol 'imparatorluğunu' Şemhani'nin oğlu yönetiyor

Hüseyin Şemhani (İran haber ajansları)
Hüseyin Şemhani (İran haber ajansları)
TT

İran'ın petrol 'imparatorluğunu' Şemhani'nin oğlu yönetiyor

Hüseyin Şemhani (İran haber ajansları)
Hüseyin Şemhani (İran haber ajansları)

Bloomberg Haber Ajansı, ‘Gizli tüccar Hektor’ lakaplı 'İran'ın petrol ticaretinin küresel liderinin’ kimliğini açıkladı.

Bloomberg’in sitesinde yer alan habere göre bu kişi, İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney’in kıdemli danışmanlarından Ali Şamhani'nin oğlu Hüseyin Şemhani. Bloomberg, haberinde Hüseyin Şemhani’nin ‘İran ve Rusya'nın büyük miktarlardaki küresel ham petrol ihracatını yöneten bir imparatora’ dönüştüğünü öne sürdü.

Habere göre küresel enerji piyasalarında petrol ticaretiyle uğraşan çok az kişi bu adamın Ali Şemhani'nin oğlu olduğunu biliyor ve ona ‘Hektor’ diye sesleniyor.

Haberde ayrıca Hüseyin Şemhani’nin yönettiği şirketler grubunun, yaptırımlara tabi olmayan ülkeler üzerinden petrol ve petrokimyasallar sattığı, bazen de bunları alıcıların menşe ülkeyi öğrenmesini zorlaştırmak için farklı ülkelerden gelen ham petrolle karıştırdığı belirtildi.