Facebook'ta dolaşan tuhaf görseller endişe veriyor

Karides İsa, pastalı büyükanneler ve şüpheli derecede rahat ahşap kulübelerin hepsi endişe yaratıyor

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

Facebook'ta dolaşan tuhaf görseller endişe veriyor

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

Uzmanlar ve kullanıcılar, Facebook ve diğer sosyal ağlarda yayılan ve yapay zeka tarafından üretilmiş gibi görünen görsellerin giderek artması hakkında uyarıda bulundu.

Sorun, artık birçok grubun belirli bir duyguyu uyandırmayı amaçlayan görsellerle dolmasıyla alakalı: Örneğin, pastalı büyükannelerin veya rahat kulübelerin özellikle yürekleri ısıtan görüntüleri. Bazılarıysa daha sıradışı, örneğin kabuklu deniz canlılarından yapılmış bir İsa resmi gibi.

Problem öyle büyüdü ki Stanford İnternet Gözlemevi ve Georgetown Üniversitesi Güvenlik ve Gelişen Teknoloji Merkezi'nden bir grup araştırmacı, özellikle yüksek miktarda yapay zeka üretimi içeriğe sahip 100'den fazla Facebook sayfası üzerinde bir inceleme başlattı.

Henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş, "How Spammers and Scammers Leverage AI-Generated Images on Facebook for Audience Growth" (Spamcılar ve Dolandırıcılar Facebook'ta Kitle Büyütmek İçin Yapay Zeka Tarafından Oluşturulan Görsellerden Nasıl Yararlanıyor) başlıklı yeni makalelerinde, sorunun sosyal ağlarda takipçi sayılarını artırmak isteyen kişilerden kaynaklandığını savunuyorlar.

Yazarlar, "DALL-E ve Midjourney gibi yapay zeka görsel üreticilerinin riskleri hakkındaki araştırma ve söylemlerin çoğu, bunların siyasi söylemlere yanlış bilgi sıkıştırmak için kullanılıp kullanılamayacağına odaklanıyor" diye yazıyor. 

Görünüşe göre ideolojiyle değil, kâr veya nüfuzla motive olan spamcılar ve dolandırıcıların, Facebook'ta önemli ölçüde ilgi çekmek için yapay zeka üretimi görselleri halihazırda kullandığını ortaya koyuyoruz.

The Independent, bu ay düzenlenen bir yapay zeka etkinliğinde, orijinal haber akışını oluşturan ve Meta'nın baş ürün sorumlusu görevini yürüten Chris Cox'a bu tür sahte görsellerin artışını sormuştu.

Cox, "Etiketlemenin kesinlikle kritik olduğunu" söylemişti. Örneğin, bir akıştaki her gönderinin, ister Meta'nın kendi yapay zeka sistemlerinden biri ister Midjourney gibi diğer şirketlerin sistemleri kullanılmış olsun, yapay zeka tarafından oluşturulduğunu belirten bir mesaj içermesini gerektiren yeni kurallara dikkat çekmişti:

Buradaki hayati nokta: Her aşamada kullanıcı deneyimi. Kimsenin yaşadığı deneyime şaşırmadığından emin olmak ve gördüğümüzde yapay zekaları etiketleyen basit kullanıcı deneyimi araçlarına bel bağlamak. Ne olursa olsun, akışlardaki yapay zeka üretimi içerik miktarı hâlâ çok az.

Ancak yeni makale, şimdilik bu gruplardan en azından bazılarının etiketlenmemiş görseller paylaştığına işaret ediyor. Bu etiketsiz görseller, grupları takip etmeyen ya da yapay zeka tarafından üretildiklerinin farkında olmayanlara bile görünebiliyor, yani insanların bunları gerçek resimlerle karıştırmasına yol açabiliyor.

Böyle bir durumda, bu görseller genellikle bir dizi destekleyici yorum alıyor. Ancak bu yorumların ne kadarının kısmen ya da tamamen yapay zeka araçları kullanılarak yazıldığı belli değil.

Bu durum bazılarının "ölü internet" korkusu duymasına yol açıyor. Bu, internetin yakında hem içerik yaratan hem de içeriğe tepki veren otomatik sistemlerle dolacağı ve böylece birçok internet sitesini insan kullanıcılara karşı giderek daha düşmanca hale getireceği fikri.

Independent Türkçe



Çin ve Tayvan arasında Vatikan gerginliği

Başta sıvılaştırılmış doğalgazla (LNG) çalışması planlanan gemi, daha sonra batarya teknolojisiyle donatıldı (Incat)
Başta sıvılaştırılmış doğalgazla (LNG) çalışması planlanan gemi, daha sonra batarya teknolojisiyle donatıldı (Incat)
TT

Çin ve Tayvan arasında Vatikan gerginliği

Başta sıvılaştırılmış doğalgazla (LNG) çalışması planlanan gemi, daha sonra batarya teknolojisiyle donatıldı (Incat)
Başta sıvılaştırılmış doğalgazla (LNG) çalışması planlanan gemi, daha sonra batarya teknolojisiyle donatıldı (Incat)

Dünyanın bataryayla çalışan en büyük gemisi suya indirildi.

Avustralyalı gemi firması Incat’ın tasarladığı Hull 096, Güney Amerikalı feribot işletmecisi Buquebus’un Arjantin-Uruguay hattında çalışacak.

Bugün denize indirilen gemi, 2 bin 100 yolcu ve 255 araç taşıma kapasitesine sahip, tamamen batarya ve elektrik gücüyle çalışıyor.

Incat’ın yönetim kurulu başkanı Robert Clifford, şunları söylüyor:

Tazmanya'da 40 yılı aşkın bir süredir dünyada lider konumdaki gemileri inşa ediyoruz. Hull 096 bugüne kadar üzerinde çalıştığımız en iddialı, en sofistike ve en önemli proje.

Şirketin paylaştığı bilgilere göre 130 metre uzunluğundaki Hull 096, sadece dünyanın en büyük elektrikli gemisi değil, aynı zamanda "türünün şimdiye kadar yapılmış en büyük elektrikli aracı" olma özelliğine sahip.

Firmanın CEO’su Stephen Casey de 250 tondan fazla bataryaya sahip geminin, “büyük ölçekli, düşük emisyonlu taşımacılık çözümleri” alanında bir atılım olduğunu belirtiyor.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'na göre, dünyadaki yıllık emisyonların yaklaşık yüzde 3'ünü küresel denizcilik sektörü oluşturuyor.

Melbourne’deki RMIT Üniversitesi'nden Liam Davies, yeni geminin düzenli bir feribot rotasında hizmet vermesinin önemli olduğunu ifade ediyor.

Elektrikle çalışan gemilerde olası sorunların takip edilmesi için Hull 096’nın iyi bir örnek teşkil edeceğini söyleyen akademisyen, gelecekte batarya sistemlerinin konteynır gemilerinde de kullanılabileceğini belirtiyor.

Independent Türkçe, Guardian, RTE