TV devi NBC, Premier Lig maçlarının ABD'de oynanmasını istiyor

İngiltere Premier Lig'in CEO'su Richard Masters, "kapının aralık göründüğünü" söyledi. Maçları yurtdışında oynama planlarından 2008'de vazgeçilmişti.

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

TV devi NBC, Premier Lig maçlarının ABD'de oynanmasını istiyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Amerikan televizyon devi NBC, Premier Lig'de sezonun açılış hafta sonundaki maçların Birleşik Devletler'de oynanmasını istiyor. Bu talep, üst düzey maçların İngiltere dışında oynanmasına yönelik teklif yeniden sunulurken geldi.

NBC, Premier Lig'in Amerika'daki yayın ortağı ve İngiltere'nin en üst ligiyle yaptığı 6 sezonluk 2 milyar sterlin (yaklaşık 81,2 milyar TL) değerindeki son TV anlaşması, Birleşik Krallık dışındaki en büyük anlaşma.

Premier Lig'in CEO'su Richard Masters geçen hafta yaptığı açıklamada maçların Amerika'da oynanması için "kapının aralık göründüğünü" ancak halihazırda böyle bir planın olmadığını söylemişti.

Bu açıklama, LaLiga'nın 2018'de Miami'de Barcelona ve Girona arasında bir maç düzenleme teklifi üzerine FIFA'nın İspanyol ligine açtığı davayı geri çekmesinin ardından geldi.

Premier Lig, "39'uncu maç" diye adlandırılan fikstürü 2008'de onaylamaya çalışmış ancak taraftarların sert tepkisi ve FIFA'nın muhalefeti üzerine planlar rafa kaldırılmıştı.

Ancak futbolun yönetim organının muhalefeti yumuşuyor gibi görünüyor ve 2013'te Premier Lig'in yayın haklarını ilk kez satın alan NBC Sports'un üst düzey bir yöneticisi, maçların ABD'de oynanması  için yeniden "baskı" yapılacağını söyledi.

NBC Sports'un satın alma ve ortaklıklar başkanı Jon Miller, The Athletic'e, "Gelecekte bir noktada, açılış hafta sonunda birkaç Premier Lig maçının sezonu buradaki büyük stadyumlarda açtığını görmeyi çok isterim" diye konuştu.

Ve bunun için bastırmaya devam edeceğimizi biliyorum çünkü burada normal sezon maçlarını görmek isteyen bir Amerikan seyircisi olduğunu düşünüyorum. Ancak bu sırada, maçları mümkün olduğunca çok kişiye ulaştırmak için elimizden gelen her şeyi yapmak üzere Premier Lig'le birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

Futbol Taraftarları Derneği bu yorumlara sert tepki gösterdi ve Twitter/X'te bir açıklama yayımladı: 

2008'de 39. Maçı yendik ve herhangi bir yeniden canlandırma girişimine tam gaz, iki ayağımız yerden kesik, kramponlarımız dize girecek şekilde saldıracağız.

İspanya LaLiga Başkanı Javier Tebas, İspanya'nın en üst düzey liginde 2025-26 sezonundan itibaren maçların Birleşik Devletler'de oynanabileceğini söylemişti.

Independent Türkçe



YouTube'dan içerik üreticileri için çağrı: Resmen tanınsın

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

YouTube'dan içerik üreticileri için çağrı: Resmen tanınsın

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

YouTube, "içerik üreticiliğinin" resmen bir meslek olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

Video şirketi, YouTube ve diğer sitelerde video üretenlerin tanınmamasının sektörün ilerlemesini engellediğini iddia etti.

Birleşik Krallık (BK) hükümeti tarafından resmen tanınmanın yanı sıra sektörün daha geniş kısmından daha fazla katılımın, içerik üreticilerin çok ihtiyaç duyulan desteğe daha iyi erişmesini sağlayacağı belirtildi.

Bu, içerik üreticilerinin çalışmalarının resmi ekonomik raporlara dahil edilmesi, finansmanla ipotek kredilerine erişebilmeleri ve resmi organlarda uygun şekilde temsil edilmeleri anlamına gelecek. YouTube, bunun video çekilecek alanlara erişim gibi daha pratik sorunlarda da yardımcı olabileceğini söyledi.

Bunlar, YouTube'un ilk kez gerçekleştirdiği ve sektördeki zorlukları anlamak için içerik üreticilerle ülke çapında birlikte çalıştığı "İçerik Üretici İstişaresi"nin bulguları. Yayın, YouTube'un içerik oluşturucuların ekonomiye 2 milyar sterlinden (yaklaşık 109 milyar TL) fazla katkı sağladığını belirttiği BK'ye odaklanıyor ancak YouTube bunu ilk kez yapıyor.

Google'ın sahip olduğu platform, içerik üreticilerinden gelen geri bildirimlere dayanarak, bir "İçerik Üreticileri Bakanı" atanması, sektörün daha iyi temsil edilmesi, daha fazla mesleki beceri eğitimi, finansmana daha iyi erişim ve video çekimiyle altyapı için yeni kurallar dahil olmak üzere hükümetin bunu meslek olarak tanımasını istiyor.

YouTube bu planlar üzerinde hükümetle görüşmelere başlamış durumda. Ayrıca içerik oluşturuculara beceri kazandırmak için Ulusal Film ve TV Okulu'yla işbirliğiyle bir "İçerik Kuluçkası" başlatmak da dahil bazılarına yardımcı olduğunu söylüyor.

YouTube'un BK ve İrlanda Genel Müdürü Alison Lomax, "BK'deki binlerce yetenekli içerik üreticisinin türünün ilk örneği olan bu istişareye verdiği yanıtı görmek harikaydı" dedi.

İstişarenin bulgularından yola çıkarak, bu önemli ve genellikle yetersiz hizmet alan sektörde anlamlı bir değişim sağlayacak, gelişmiş beceri ve eğitim girişimleriyle finansmana erişimin iyileştirilmesi gibi somut politikaları savunuyoruz. Bu gelişmeler, BK içerik üretici ekonomisinin etkisinin, yenilikçiliğinin ve yeteneklerinin, genel yaratıcı endüstrilerimizin gelecekteki büyümesinde ve dünya çapında güçlü bir ihracat olarak değerli bir rol oynamasını sağlayacak.

Planlar, aralarında Chicken Shop Date programının sunucusu Amelia Dimoldenberg'in de bulunduğu içerik üreticilerden destek görüyor. Dimoldenberg, "İçerik üreticiliğine yeni adım atan, farklı yolları keşfetmek isteyen
genç, hevesli içerik üreticileri desteklemeli ve beslemeliyiz, bunun karşılığında da onlara doğru fırsatları sunacak ekipler kurmalarına yardımcı olmalıyız" dedi.

Independent Türkçe