Beyaz Saray: Biden, İsrail'e silah göndermesini gerektirecek yasa tasarısını veto edecek

ABD Başkanı Joe Biden (AFP)
ABD Başkanı Joe Biden (AFP)
TT

Beyaz Saray: Biden, İsrail'e silah göndermesini gerektirecek yasa tasarısını veto edecek

ABD Başkanı Joe Biden (AFP)
ABD Başkanı Joe Biden (AFP)

Beyaz Saray bugün, ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail'e savunma silahları göndermesini öngören Cumhuriyetçilerin öncülüğündeki yasa tasarısını veto edeceğini açıkladı.

CNN'nin haberine göre tasarı, Biden'ın İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine yönelik geniş çaplı saldırısına ilişkin endişeler nedeniyle, İsrail'e silah sevkiyatını askıya alma kararının ardından Kongre'de oluşan tepkiyle birlikte geldi.

Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Ofisi'nden (OMB) yapılan açıklamada şöyle denildi:

Bu yasa, yönetimin İsrail'e karşı yaklaşımının kasıtlı olarak çarpıtılması ve yanlış yönlendirilmiş bir tepkidir. Başkan bu konuda nettir: İsrail'in kendisini savunmak için ihtiyaç duyduğu şeye sahip olmasını her zaman sağlayacağız ve İsrail'e olan bağlılığımız sarsılmazdır."

" Yasa taslağı, Başkan'ın etkili bir dış politika uygulama kabiliyetini zayıflatacak ve Başkan'ın başkomutanlık ve yürütmenin başı olarak görevleri ile dış ilişkileri yürütme yetkisi de dahil olmak üzere Anayasa'nın II. maddesi kapsamındaki yetkilerinin ihlali konusunda ciddi endişelere yol açabilecektir."

Temsilciler Meclisi'nde yarın oylanması beklenen tasarı, ABD yönetiminin İsrail'e ABD savunma ürünleri veya hizmetlerinin teslimatını durdurmasını, askıya almasını veya iptal etmesini engellemeyi amaçlıyor ve tasarının yasalaşmasından sonraki 15 gün içinde, halihazırda alıkonulmuş olan ürün veya hizmetlerin serbest bırakılmasını gerektiriyor.



YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

YouTube artık kullanıcılarına videolar "kamerayla çekildiğinde" söyleyecek çünkü videoların birçoğu öyle değil.

Etiketler, videonun altında "bu içerik nasıl yapıldı" yazan bir mesajla birlikte yer alacak. Etikette "Bu içerik, kamera veya başka bir kayıt cihazı kullanılarak çekildi" yazacak.

Etiketler, yapay zekanın yükselişine ve onunla üretilen videoların yaratabileceği risklere bir yanıt. Birçok uzman, videoları gerçek olup olmadığına göre etiketlemenin insanların sahte görüntüler yüzünden yanlış yönlendirilmesini engellemeye yardımcı olacağını ileri sürüyor.

Videolar, çeşitli platformların videonun montaj veya gerçek olup olmadığını netleştirmek için kullanabileceği bir standart olan C2PA (İçerik Güvenirliği ve Özgünlüğü Koalisyonu) standardını kullanıyor. Örneğin bazı kamera şirketleri, YouTube'un videonun gerçekten bir cihazda kaydedilip kaydedilmediğini otomatik olarak görebilmesi için bu teknolojiyi kameralarına eklemişti.

Videolar montaj edilse de bu etiketi alabiliyor. Ancak, videonun "temel doğasında veya içeriğinde" "önemli değişiklikler" yaratacak veya videonun nereden geldiğinin tespit edilmesini imkansız kılacak şekilde montajlanmaması gerekiyor.

Google halihazırda kendi yapay zeka üretimlerini işaretleyebilmeleri için YouTube kullanıcılarının videolarında "değiştirilmiş veya sentetik içerik" bulundurduğunu belirtmek için bir düğme kullanmasına izin veriyordu. Ancak yeni sistem, kullanıcıların gerçek videoları işaretlemesine izin vererek tam tersi şekilde çalışıyor ve yalan söylemeyi zorlaştıracak teknik sistemlere de başvuruluyor.

Independent Türkçe