Netanyahu’ya göre Gazze’de “ertesi gün” senaryosu Hamas’ın hakimiyetinin son bulmasıyla ilişkili
Filistinliler Batı Şeria’da Nekbe'yi anarken Nekbe Gazze'de yeniden yaşanıyor
İsrail ordusunun dün Gazze'nin Zeytun Mahallesi’nden çekilmesinin ardından İsrail hava saldırılarında yıkılan binaların enkazı arasında yürüyen Filistinliler (DPA)
Netanyahu’ya göre Gazze’de “ertesi gün” senaryosu Hamas’ın hakimiyetinin son bulmasıyla ilişkili
İsrail ordusunun dün Gazze'nin Zeytun Mahallesi’nden çekilmesinin ardından İsrail hava saldırılarında yıkılan binaların enkazı arasında yürüyen Filistinliler (DPA)
Reuters, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun dün Gazze Şeridi'nde savaşın ‘ertesi gün’ senaryosundan söz edilmesini Hamas’ın hakimiyetinin sona ermesiyle ilişkilendirdi. Netanyahu, Gazze Şeridi’nde alternatif bir Filistin hükümetinin iş başı yapması için Hamas Hareketi’nin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
İsrail basının aktardığına göre Netanyahu şunları söyledi:
“İsrail aylardır Hamas'ın ardından Gazze'yi kimin yöneteceği meselesi üzerinde çalışıyor. Hamas'ın Gazze'yi askeri olarak yönetmeyeceği netleşene kadar tarafların hiçbiri kendi güvenliğinden korktuğu için Gazze'deki sivil yönetimi kabul etmeye yanaşmayacaktır.”
Netanyahu bu açıklamayı, Filistinlilerin, İsrail'in 1948 yılında yaklaşık 15 bin Filistinliyi ve Arap'ı öldürmesi, 950 binini yerinden etmesiyle sonuçlanan Nekbe'nin (Büyük Felaket) 76. yıldönümünü andıkları bir dönemde yaptı. İsrail, bugün de Gazze’de ikinci bir Nekbe’ye imza atıyor. Gazze’de İsrail’in saldırıları sonucu 35 bin kişi öldü, yaklaşık 1.9 milyon Filistinli ve Arap evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Öte yandan Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, Nekbe’nin yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yaptı. Başbakan açıklamasında “Filistinlilerin farkındalığı ve topraklarına bağlılığı, Nekbe'den bu yana devam eden tüm yerinden edilme girişimlerini, en önemlisi de son 8 aydır sistematik olarak devam eden yıkımın ve soykırımın ardından Gazze halkını yerinden etme planlarını çökertecektir” ifadelerini kullandı.
İnsani krizler karşısında Sudan'ı desteklemeye yönelik uluslararası çabaların artırılmasıhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5130939-i%CC%87nsani-krizler-kar%C5%9F%C4%B1s%C4%B1nda-sudan%C4%B1-desteklemeye-y%C3%B6nelik-uluslararas%C4%B1-%C3%A7abalar%C4%B1n
İnsani krizler karşısında Sudan'ı desteklemeye yönelik uluslararası çabaların artırılması
Uluslararası yardımların bir parçası (Şarku’l Avsat)
Sudan'da devam eden insani kriz ve ülke içinde ve komşu ülkelerde nüfusun artan temel ihtiyaçları ışığında, 2023 yılında çatışmaların patlak vermesinden bu yana devam eden zor durumunda Sudan halkına destek sağlamaya yönelik uluslararası çabaların önemi artıyor.
Raporlar, Sudan'ın, özellikle ülke içinde ve dışında savaştan etkilenen insanların ve mültecilerin sayısının artmasıyla birlikte gıda, sağlık, barınma ve eğitim dahil olmak üzere acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.
İnsani yardım kuruluşları
Geçtiğimiz yıl boyunca insani yardım kuruluşları Sudan genelinde 15,6 milyondan fazla insana 1,8 milyar dolarlık destekle ulaştı. Sağlanan yardımlar arasında 13 milyondan fazla insan için gıda ve geçim desteğinin yanı sıra su, sanitasyon, hijyen, sağlık, beslenme ve barınma yardımı da yer aldı.
Komşu ülkelerde faaliyet gösteren insani yardım kuruluşları bir milyondan fazla kişiye gıda, yarım milyon kişiye tıbbi destek ve 800 binden fazla kişiye koruma hizmetleri sağlayarak hayat kurtarıcı yardımlarda bulundu.
Kötüleşen koşullar
Bu bağlamda Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), insani krizin başlangıcından bu yana Sudan'a destek sağlıyor. Suudi Arabistan, Nisan 2023'te krizin patlak vermesinden önce daha sürdürülebilir müdahaleler uygulamaya yönelen Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi'nin (KSrelief) çabalarının bir parçası olarak, birçok coğrafi alana ve insani sektöre dağıtılan 132 milyon dolarlık insani yardım da dâhil olmak üzere Sudan'a 3 milyar dolardan fazla destek sağladı.
KSrelief, çatışma nedeniyle kötüleşen insani durumun bu kazanımları heba ettiğini, bunun da KSrelief’i acil yardım sağlamak için geri dönmeye zorladığını ve Nisan 2023'ten bu yana Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer insani yardım kuruluşlarıyla iş birliği içinde 73 milyon dolardan fazla maliyetle 70'ten fazla insani yardım projesi uyguladığı Sudan'daki ihtiyaç alanlarındaki çabalarını iki katına çıkardığını açıkladı.
Kalkınma projeleri
BAE Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan son istatistikler, BAE'nin 2014-2025 yılları arasında 3,5 milyar dolar değerinde insani yardım ve kalkınma yardımı sağladığını ortaya koyarken, 2023'te çatışmanın patlak vermesinden bu yana 600,4 milyon dolar tahsis edildi. Bu yardımlardan iki milyondan fazla kişi doğrudan faydalandı.
Sudan'a yönelik Suudi yardımı hava yoluyla ulaştırıldı. (Şarku’l Avsat)
Bu çabaların bir parçası olarak BAE, Şubat 2025'te Addis Ababa'da düzenlenen Sudan için Üst Düzey İnsani Yardım Konferansı'nda 200 milyon dolar taahhüt etti. BAE ayrıca 162 uçak ve bir deniz sevkiyatı aracılığıyla, 6 bin 388 tonu Sudan içinde ve 280 tonu tıbbi yardım olmak üzere 12,6 bin ton gıda, sağlık ve yardım malzemesi dahil olmak üzere yardımların ulaştırılmasına katkıda bulundu.
Sudanlı mültecileri desteklemek üzere Çad'a 6 bin ton ve Uganda'ya 200 ton gönderildi. Ayrıca bir sağlık merkezine destek sağlandı, 3 su kuyusu açıldı ve 10 sağlık tesisi inşa edildi. BAE ayrıca, Güney Sudan'daki mültecilere 300 ton yardım sağladı.
Sağlık sektörü
Sağlık sektöründe BAE, Çad'da 90 bin 889'dan fazla hastaya tıbbi hizmet sağlayan iki sahra hastanesi kurdu ve Güney Sudan'ın Bahr el-Gazal eyaletinde bir hastane açtı. Ayrıca 14 Sudan eyaletinde 127 sağlık tesisi desteklendi.
İstatistikler, BAE'nin Sudan'da faaliyet gösteren BM kurum ve kuruluşlarına 70 milyon dolar, komşu ülkelerdeki Sudanlı mültecilere de 30 milyon dolar sağladığını gösterdi. Buna Dünya Gıda Programı (WFP) için sağlanan 25 milyon dolar da dahil.
BAE yardımı, Sudan'da mağdur olanlara yardım etmek için çeşitli kalemler içeriyor. (WAM)
Söz konusu mali katkılar şöyle: WFP’ye 25 milyon dolar, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) 20 milyon dolar, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) 8 milyon dolar, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) 7 milyon dolar, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) yaklaşık 5 milyon dolar ve Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’ne (OCHA) yaklaşık 5 milyon dolar.
Ek destek
BAE ayrıca, krizden etkilenen Sudanlı mülteci kadınlar için WHO’ya 3 milyon dolar, UNHCR'ye 3 milyon dolar, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'na (UNFPA) 2 milyon dolar, Kadın Barış ve İnsani Yardım Fonu'na 2 milyon dolar ve Çad'daki Toplumsal Cinsiyete Dayalı Müdahale Programı'na 250 bin dolar olmak üzere 10,25 milyon dolar değerinde ek destek sağladı.
Eğitime destek bağlamında BAE, UNICEF ile Çad'daki Sudanlı mültecilerin eğitimine 4 milyon dolar destek sağlamak üzere bir anlaşma imzaladı.
Bu çabalar, Sudan'ın hem ülke içinde hem de mülteci kamplarında milyonlarca insanın yaşam koşullarının kötüleştiği bir ortamda, insani krizi hafifletmek için daha koordineli bir uluslararası desteğe ihtiyacı olduğunu vurguluyor.