Hizbullah'ın İsrail'e karşı kullandığı yeni silahlar neler?

İran'ın Elmas füzesi (arşiv)
İran'ın Elmas füzesi (arşiv)
TT

Hizbullah'ın İsrail'e karşı kullandığı yeni silahlar neler?

İran'ın Elmas füzesi (arşiv)
İran'ın Elmas füzesi (arşiv)

Hizbullah İsrail ile çatışmalarında zaman zaman yeni silahlar duyuruyor. Son olarak perşembe günü, hedeflerinin üzerine saldırmadan önce füze fırlatan bir insansız hava aracını (İHA) yedi ay önce başlayan gerginlikten beri ilk kez kullandı. Peki, Hizbullah'ın İsrail'e yönelik saldırılarında kullandığı bu yeni silahların en öne çıkanları hangileri?

Silahlı saldırı SİHA’ları

Hizbullah, perşembe günü İsrail'in Metula kentindeki bir askeri alana iki adet S-5 füzesi ile donatılmış ‘silahlı saldırı SİHA’sı’ ile operasyon düzenlediğini ve ardından SİHA’nın infilak ettiğini duyurdu. Hizbullah, SİHA’nın tankların bulunduğu bölgeye doğru uçuşunu, iki füze ateşlemesini ve ardından patlamasını belgeleyen bir video yayınladı.

​​Hizbullah’ın ‘Sarallah’ tanksavar füze sistemi. (Hizbullah’ın yayınladığı bir videodan)

Hizbullah’ın ‘Sarallah’ tanksavar füze sistemi. (Hizbullah’ın yayınladığı bir videodan)

Hizbullah, 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasında başlayan savaşın ardından, İsrail ile karşılıklı bombardıman yapılmasından bu yana ilk kez böyle bir silah kullandığını duyurdu. İsrail ordusu perşembe günü SİHA patlaması sonucu üç askerin yaralandığını açıkladı.

Hizbullah medyası tarafından verilen bilgiye göre SİHA'nın savaş başlığı 25 ila 30 kilogram ağırlığında yüksek patlayıcı içeriyordu.

Askeri analist emekli Tuğgeneral Halil el-Hilu AFP'ye yaptığı açıklamada, bu SİHA’nın öneminin İsrail toprakları içinden saldırı düzenleyebilmesi olduğunu belirterek, Hizbullah'ın ‘kolayca kontrol edilebilen ve radarlar tarafından tespit edilmeden alçak irtifada yavaşça uçabilen İHA’lar’ gönderebilme kabiliyetinden faydalandığını kaydetti.

Hizbullah çarşamba günü, Lübnan sınırına 30 kilometreden fazla uzaklıktaki Tiberya kentinin batısında bulunan bir İsrail üssüne ‘bir dizi saldırı SİHA’sı” ile saldırı düzenlediğini duyurdu. Analistlere göre bu, karşılıklı bombardımanın başlamasından beri İsrail toprakları içinde düzenlenen en derin saldırı oldu.

Güdümlü ve ağır füzeler

Hizbullah son haftalarda, askeri mevzileri ve araçları hedef almak için İHA’lar ve güdümlü füzeler kullandığı ‘karmaşık’ olarak tanımladığı saldırılar düzenlediğini duyurdu.

Hizbullah ayrıca son zamanlarda İran yapımı Burkan ve Elmas ile adını 2015 yılında Suriye'de öldürülen bir Hizbullah komutanından alan Cihad Muğniye gibi güdümlü ve ağır füzeler kullandığını da açıkladı.

 İran'ın Burkan füzesi (Tahran'ın müttefiki Yemenli Husilere bağlı medya kuruluşları)

İran'ın Burkan füzesi (Tahran'ın müttefiki Yemenli Husilere bağlı medya kuruluşları)

Hilu ayrıca, Hizbullah'ın halen ağırlıklı olarak 5 ila 8 kilometre menzile sahip Kornet tanksavar füzelerine güvendiğini ve bunları daha uzak mesafelerde de kullanabileceğini belirtti.

Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre Hizbullah diğer yandan Demir Kubbe'yi atlatan ve sadece tanklar tarafından durdurulabilen bir başka zırh delici güdümlü füze olan Rus Konkurs füzesini de kullanıyor.

Hizbullah'ın büyüklüğü tam olarak bilinmemekle birlikte son yıllarda gelişen devasa bir silah cephaneliği bulunuyor. Hizbullah birçok kez İsrail'in derinliklerine ulaşabilen çok sayıda gelişmiş silah ve füzeye sahip olduğunu açıkladı.

Son yedi aydır Hizbullah ve İsrail, analistlerin deyimiyle, her iki tarafın da birbirlerinin saldırı yöntemlerini ve askeri taktiklerini test ettiği günlük bir yıpratma savaşı yürütüyor.



Netanyahu: Gazzeliler isterlerse gitmelerine izin verilmeli

 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Washington'da düzenlediği basın toplantısında (DPA)
 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Washington'da düzenlediği basın toplantısında (DPA)
TT

Netanyahu: Gazzeliler isterlerse gitmelerine izin verilmeli

 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Washington'da düzenlediği basın toplantısında (DPA)
 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Washington'da düzenlediği basın toplantısında (DPA)

Haaretz gazetesinin haberine göre İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu dün yaptığı açıklamada, Gazze sakinleri ayrılmak istiyorlarsa buna izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Netanyahu, kendisi ve heyetinin Washington'da kaldığı otelde düzenlediği basın toplantısında Amerikalı bir gazetecinin sorusu üzerine, Gazzelilerin ayrılmak istememesi halinde ne olacağını belirtmedi.

Şarku’l Avsat’ın Bloomberg News’ten aktardığına göre İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz dün, Filistinlilerin Gazze'den çıkışı için Negev'deki Ramon Havaalanı ve Aşdod Limanı'nın seçilmesini içeren bir plan aldığını bildirdi.

Haber ajansı, müzakerelerle bağlantılı İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberinde ordunun, Filistinlilerin güvenlik kontrollerinden geçtikten sonra Gazze Şeridi'nden güvenli bir şekilde çıkışına izin vermek için Gazze Şeridi ile beş geçişten birini seçme sürecinde olduğunu belirtti.

Bloomberg, planın Mısır'ın Gazze Şeridi'nden Filistinlileri kabul etmemeye devam edeceği varsayımına dayandığını ifade etti.

 İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz (Reuters)İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz (Reuters)

Trump, perşembe günü, “çatışmalar sona erdiğinde Gazze Şeridi'nin ABD'ye teslim edileceğini” söyleyerek plana bağlılığını yineledi. Ancak bu kez “Gazze Şeridi'ne Amerikan askeri göndermeye gerek kalmayacak ve bölgede istikrar hâkim olacak!” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu öneriyi “yıllardır yapılan ilk yenilikçi plan” olarak niteleyerek överken, savunma bakanı orduya “Gazzelileri yeniden yerleştirme planı için hazırlıklara başlaması ve ayrılmak isteyenler için kara, hava ve deniz koridorlarını güvence altına alması” talimatını verdi.