İran: Reisi ve beraberindekiler vefat etti

Hamaney vatandaşlarına devletin işleyişi konusunda güvence vermeye çalıştı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi
TT

İran: Reisi ve beraberindekiler vefat etti

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi

İran'ın İdari İşlerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhsin Mansuri bugün (Pazartesi) yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı İbrahimi Reisi'nin dün öğleden sonra Azerbaycan sınırına yakın dağlık bir bölgede helikopterinin düşmesi sonucu hayatını kaybettiğini doğruladı.

İran devlet televizyonu, Reisi ve onunla birlikte Azerbaycan sınırındaki bir barajın açılışından dönen helikopterde seyahat eden Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan'ın da vefat ettiğini bildirdi.

Helikopterin bulunduğunun açıklanmasından dakikalar sonra, İran Kızılay'ının başkanı devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, kaza mahallinde herhangi bir canlı izine rastlanmadığını söyledi.

İran'ın Mehr haber ajansı ise Cumhurbaşkanı'nı taşıyan helikopterdeki tüm yolcuların öldüğünü teyit etti.

İran medyasında yer alan haberlere göre İran Kabinesi helikopter kazası nedeniyle acil toplantı düzenledi.

İran haber ajansı IRNA'ya göre gece geç saatlerde yapılan toplantıya Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir başkanlık etti.

Muhbir kurtarma operasyonu için ilave prosedürleri uygulamaya başladı. Protokole göre Muhbir, ülkenin geçici cumhurbaşkanı olacak.



İsrail Genelkurmay Başkanı: Sivillerin dayanıklılığı hayati önem taşıyor

 İran füzelerinin Bat Yam'da yol açtığı yıkımdan (AFP)
İran füzelerinin Bat Yam'da yol açtığı yıkımdan (AFP)
TT

İsrail Genelkurmay Başkanı: Sivillerin dayanıklılığı hayati önem taşıyor

 İran füzelerinin Bat Yam'da yol açtığı yıkımdan (AFP)
İran füzelerinin Bat Yam'da yol açtığı yıkımdan (AFP)

İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, Bat Yam'da İran'a ait bir balistik füzenin düştüğü bölgeyi ziyaret etti ve "sivillerin dayanıklılığı bizim için kritik önem taşıyor. Operasyonlarımıza devam edebilmemiz için kilit bir unsurdur" ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu tarafından yayınlanan bir videoda İç Cephe Komutanlığı subaylarına hitap eden Zamir "Burada bize başka seçenek bırakmayan bir savaş veriyoruz ve bu savaş her düzeyde sürüyor. Görevlerimizi tamamlamaya kararlıyız ve bize verilen her şeyi başaracağız" dedi.

Eyal Zamir, "Olağanüstü bir andayız. Şu anda balistik füzeleri avlıyoruz, insansız hava araçları var, savaş uçaklarımız da işin içinde, bu çılgınlık... İsrail'den bin 500 kilometre uzakta balistik füzeleri takip ediyor ve imha ediyoruz" şeklinde konuştu.

 Genelkurmay Başkanı General Eyal Zamir- soldan ikinci (EPA)Genelkurmay Başkanı General Eyal Zamir- soldan ikinci (EPA)

Zamir şöyle devam etti, "Bu noktada sizin rolünüz devreye giriyor ve bu son derece önemli. Ne zaman bir acil durum meydana gelse, kuvvetler sahada oluyor ve insanlar sizi gördüklerinde güçleniyorlar. Hızlıca geliyorsunuz, insanları güvenli bir şekilde kurtarıyorsunuz ve yaralıları tedavi ediyorsunuz. Ne yazık ki bu olaylarda ölümler de yaşanıyor."

Zamir, "Sivillerin dayanıklılığı bizim için çok önemli. Operasyonlarımızı sürdürme yeteneğimizin temel bir unsuru. Bunu siz de söylediniz; şimdi durmayacağız. Neden durmayalım? Çünkü iç cephenin dayanıklılığı güçlü. İç cephenin dayanıklılığı güçlü olduğunda operasyonlarımızı sürdürme konusunda kendimize güveniyoruz" vurgusunda bulundu.