İsrail'in Philadelphia Koridoru’nun üçte ikisini kontrol etmesi Mısır ile gerilimi tırmandırır mı?

Philadelphia Koridoru, Mısır ile İsrail arasında yapılan barış anlaşması kapsamında oluşturulan bir tampon bölgedir

İsrail'in 6 Mayıs’ta Mısır ile Gazze Şeridi’nin Refah şehri arasındaki sınır çiti yakınlarında düzenlediği hava saldırısının ardından yükselen dumanlar (AP)
İsrail'in 6 Mayıs’ta Mısır ile Gazze Şeridi’nin Refah şehri arasındaki sınır çiti yakınlarında düzenlediği hava saldırısının ardından yükselen dumanlar (AP)
TT

İsrail'in Philadelphia Koridoru’nun üçte ikisini kontrol etmesi Mısır ile gerilimi tırmandırır mı?

İsrail'in 6 Mayıs’ta Mısır ile Gazze Şeridi’nin Refah şehri arasındaki sınır çiti yakınlarında düzenlediği hava saldırısının ardından yükselen dumanlar (AP)
İsrail'in 6 Mayıs’ta Mısır ile Gazze Şeridi’nin Refah şehri arasındaki sınır çiti yakınlarında düzenlediği hava saldırısının ardından yükselen dumanlar (AP)

İsrail, Kahire ile ilişkilerindeki mevcut gerginliğe rağmen, Gazze Şeridi’nin Refah şehrinin derinliklerine ilerleme ve Mısır topraklarından alınmış bir ‘tampon’ bölge olan Philadelphia (Salahaddin) Koridoru’nun üçte ikisini ‘kontrol etme’ meselesini medyanın gündemine taşıdı.

Şarku’l Avsat’a konuşan uzmanlara ve eski bir diplomata göre Philadelphia Koridoru ile ilgili basında yer alan açıklamalar, Kahire ile gerginliği tırmandırma tehdidi taşıyan bir gelişme olabilir ve Mısır'ın barış anlaşmasını bozma anlamına gelmeyecek adımlar atmasına yol açabilir.

İsrail ordusu, 7 Mayıs'ta, askeri bir operasyon başlatarak e Refah Sınır Kapısı’nın Filistin tarafının kontrolünü ele geçirdi. Bu hamle, Gazze'de ateşkes için gerçekleştirilen müzakerelerin alt üst olmasına yol açtı. Mısır ise buna Tel Aviv ile koordinasyonu derhal askıya alarak ve Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail'e karşı verdiği hukuk mücadelesinde Güney Afrika'ya katılarak karşılık verdi.

Bunun ardından İsrail, iki ülke arasında imzalanan Camp David Barış Anlaşması’na aykırı olmasına rağmen, Philadelphia Koridoru’nun kontrolünü ilan edinceye kadar Mısır ile ilişkilerinde gerginliği aynı düzeyde sürdürdü.

İsrail Ordu Radyosu dün, ‘İsrail güçlerinin Refah'ın derinliklerine ilerlediğini ve Philadelphia Koridoru üçte ikisinin kontrolünü ele geçirdiğini’ duyurdu. Uzmanlara göre bu haberler sahadaki Filistinli kaynaklar tarafından yalanlandı.

cdvfg
Gazze-Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru nedir?

Gazze ile Mısır arasındaki sınırda 14 kilometre boyunca uzanan ve Salahaddin adıyla da bilinen koridor, 1979 tarihli barış anlaşması uyarınca ‘tampon bölge’ olarak kabul ediliyor. İsrail, 2005 yılında Gazze Şeridi'nden çekilme sürecinin bir parçası olarak bu bölgeden tamamen çekildi.

Mısırlı kaynaklar İsrail'in ‘ihlallerine’ karşılık olarak Mısır’ın Gazze sınırına askeri takviyede bulunduğundan söz ettiler.

İhlaller ve gerginlikler

Mısır'ın eski dışişleri bakan yardımcılarından Reha Ahmed Hasan'a göre Philadelphia Koridoru’nun üçte ikisinin kontrol altına alındığının duyurulması Mısır'la gerginliğin patlak vermesi anlamına geliyor.

Mısırlı eski diplomat, İsrail’in bu Philadelphia Koridoru’nda attığı adımları ‘2005 yılında imzalanan geçiş anlaşmasının değil, barış anlaşmasının öncesine dönme çabası’ olarak yorumladı.

cdfv
Geçtiğimiz kasım ayında Gazze Şeridi'nin kuzeyini Gazze şehrinin güneyindeki Salahaddin (Philadelphia) Koridoru üzerinden terk eden Filistinliler (AFP)

Şarku’l Avsat’a konuşan Reha Ahmed Hasan, İsrail'in Philadelphia Koridoru’na girmesinin barış anlaşmasının ihlali edilmesi ve gelecekte de burada kalmaya devam etmesini, Mısır'a karşı yeni bir meydan okuma, yeni krizler ve yeni ihlaller olarak değerlendirdi. Hasan, İsrail'in tırmandırdığı gerilimin daha da artmasıyla bu ‘ilerlemenin’ sekteye uğramasını umuyor.

Kahire’nin Tel Aviv'e geri adım atması için baskı yapmak üzere etkili taraflarla ve İsrail'in ABD ve Avrupa Birliği (AB) gibi ortaklarıyla görüşmeye devam edeceğini düşünen Mısırlı eski diplomat, İsrail'in Refah'taki son ihlallerinden geri adım atmaması halinde barış anlaşmasının askıya alınması ihtimalinin olmadığını, ancak uygun bir zamanda Tel Aviv ile ilişkilerin seviyesinin düşürülmesinin halen masada durduğunu ifade etti.

Philadelphia Koridoru’nun üçte ikisinin kontrol altına alındığının medya üzerinden duyurulması

Öte yandan Mısır Düşünce ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü Halid Ukkaşe, Şarku’l Avsat’a yaptığı değerlendirmede, İsrail'in Philadelphia Koridoru’nun üçte ikisini işgal ettiği iddiasının gerçek olmadığını ve Gazze’deki kaynakların da bunu doğruladığını söyledi.

dcfvbgn
Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı yakınlarında konuşlandırılan Mısır askerleri (DPA)

Ukkaşe, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

İsrail, bu bölgede (Refah) geçtiğimiz hafta olanlara benzer hamleler yapıyor. Bu hamleler, tam bir tarama anlamına gelmeyen günlük saldırılar çerçevesinde, ilerleme amacıyla kuşatma, yeni yollar kullanma ve belirli bölgelere girme girişimlerinden oluşuyor.

Mısırlı uzman, Tel Aviv'in barış anlaşmasına bağlı kaldığını söylediği son açıklamalarıyla birlikte basında sık sık Philadelphia Koridoru’nun üçte ikisinin kontrol altına alındığı ve iç kesimlere doğru ilerleme kaydedildiği haberlerinin yapılmasının, Filistinlilerin moralini ve Mısır'ı hedef almayan askeri ivmeyi zayıflatmaya yönelik birtakım mesajlar olduğunu düşünüyor.

Ukkaşe, Mısır’ın Gazze Şeridi sınırına takviye göndermesiyle ilgili olarak ise Mısırlı karar alıcıların önünde çeşitli senaryolar, alternatifler ve gerilimi tırmandırma adımları listesi olduğunu düşündüğünü söyledi.

Buna karşın Ukkaşe, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın bölgeye yapacağı ziyaretin gerginliği azaltmasını ve İsrail'i Gazze'de ateşkes için müzakere masasına geri döndürmesini umduğunu ifade etti.

Doğrudan tehdit

Nasır Askeri Stratejik Araştırmalar Akademisi Danışmanı Tümgeneral Nasır Salim, İsrail'in Mısır'la gerginliği tırmandırmak istediğini düşünüyor. Şarku’l Avsat’a konuşan Salim, “Mısır'ın ulusal güvenliği sadece Philadelphia Koridoru’nda olanlardan değil, Filistin topraklarında tüm olanlardan etkileniyor. Dolayısıyla İsrail'in söz konusu ihlalleri Mısır tarafından doğrudan bir tehdit olarak görülmeye devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Mısır'ın sınıra takviye güç göndermesinin ve UAD’deki davada Güney Afrika’ya katılmasının gerilimi tırmandırmasıyla ilgili değerlendirmeleri, Mısır'ın İsrail'in aklını başına getirme çabası olarak yorumlayan Salim, Mısır'ın ne Tel Aviv ile bir çatışmaya girmeyi ne de barış anlaşmasından geri adım atmayı istediğini vurguladı.

İran’ın birkaç hafta önce İsrail'i hedef almasını örnek veren Salim, “O sıra tüm dünya Gazze'ye destek vermekten vazgeçti ve dünya güçleri İsrail'e desteklerini vurgulamaya başladı. Bu senaryonun tekrarlanmasını istemiyoruz” dedi. Tümgeneral Nasır Salim, ateşkes müzakerelerine dönme olasılığı ve önemine ilişkin iyimserliğe rağmen, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümeti iktidarda olduğu sürece bu konuda ufukta bir ışık olmadığını düşünüyor.



ABD istihbaratı şaşkın: Rusya savaş makinesini ittifaklarla nasıl yeniden inşa etti?

ABD ve Japonya, Putin'le Kim'in gerçekleştirdiği görüşmeye tepki göstermişti (AFP)
ABD ve Japonya, Putin'le Kim'in gerçekleştirdiği görüşmeye tepki göstermişti (AFP)
TT

ABD istihbaratı şaşkın: Rusya savaş makinesini ittifaklarla nasıl yeniden inşa etti?

ABD ve Japonya, Putin'le Kim'in gerçekleştirdiği görüşmeye tepki göstermişti (AFP)
ABD ve Japonya, Putin'le Kim'in gerçekleştirdiği görüşmeye tepki göstermişti (AFP)

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Rusya'nın savaş makinesini İran, Kuzey Kore ve Çin'le ittifak oluşturarak nasıl yeniden inşa ettiğini yazdı.

Haberde, Rusya ve diğer ülkelerin, "ABD'nin egemenliğindeki bir küresel sistem olarak gördükleri şeye birlikte karşı koymak için tarihi sürtüşmeleri bir kenara bıraktığı" belirtildi.

Buna ek olarak Rusya'nın "ABD'nin düşmanlarıyla hızlı şekilde derin bağlar kurmasının Amerikalı istihbarat analistlerini şaşırttığı" da yazıldı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşında, Kremlin'in Pekin, Tahran ve Pyongyang'la ittifak kurarak askeri kapasitesini ve gücünü pekiştirdiğine işaret edildi.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen ABD'li yetkililer, İran'ın Rusya'ya bağlı Tataristan'da silahlı insansız hava aracı (SİHA) fabrikası kurulmasına destek sağladığını savundu. Kaynaklara göre bu tesis, yılda binlerce Şahid-136 model SİHA üretme kapasitesine sahip. 

Yetkililer, bu sayede İran'ın da ürettiği SİHA'ların savaş alanında nasıl performans sergilediğini gözlemleme şansı bulduğunu söyledi. ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak, İran'ın burada öğrendiklerini "Ortadoğu'da uygulamaya koyabileceğini" savundu.

Kaynak, Tahran yönetiminin Moskova'nın başlıca silah tedarikçisi haline geldiğini iddia ederek,  savaşın başından beri Rusya'ya yüzlerce drone gönderdiğini öne sürdü. İran ise Rusya'ya silah sattığına yönelik iddiaları reddetti. 

Diğer yandan ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden adını paylaşmayan bir yetkili, Çin ve Rusya'nın insansız hava aracı (İHA) üretimi için ortak çalıştıklarını öne sürdü. 

Yetkili, Çin'in Rusya'ya tank ve zırhlı araçlar için optik cihazlar, seyir füzeleri için turbo motorlar ve mikroelektronik ekipmanlar dahil pek çok parça tedarik ettiğini savundu. 

Pekin yönetimiyse Rusya'ya Ukrayna savaşında destek verecek herhangi bir teçhizat gönderilmediğini savundu.
 

Putin, 24 yıl sonra 19 Haziran'da Kuzey Kore'yi ziyaret ederek ülkenin lideri Kim Jong-un'la bir araya gelmişti.

Rusya ve Kuzey Kore arasında imzalanan "kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması" kapsamında taraflardan birinin saldırıya uğraması halinde diğerinin askeri yardımda bulunmayı taahhüt ettiği bildirilmişti. 

Putin, açıklamasında "ittifak" tanımını kullanmazken, Kim ise anlaşmayı "pakt" diye niteleyerek ikili ilişkilerin "yüksek dayanışma" seviyesine çıkarıldığını söylemişti. 

Anlaşmaya dair daha fazla detay paylaşılmazken, WSJ'ye konuşan Amerikalı ve Güney Koreli yetkililer, Rusya'nın topçu mühimmatı ve kısa menzilli balistik füzeler karşılığında Kuzey Kore'ye uzay teknolojisi ve diğer gelişmiş sistemlerle ilgili destek sağlayabileceğini iddia etti.

Bazı ABD'li yetkililer, Kuzey Kore'nin silah üretim fabrikalarında çalışması için Rusya'ya işçi gönderdiğini de savundu.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nden Sue Mi Terry, üç ülke arasındaki yakınlaşmaya ilişkin şunları söyledi:

Rusya, Kuzey Kore ve Çin için bu, tutkulu bir aşk ilişkisinden ziyade çıkarların ve hedeflerin yakınlaşmasına ya da uyumlu hale getirilmesine dayanan bir mantık evliliği.

Independent Türkçe