Trump Medya hisseleri çakıldı: Eski ABD Başkanı'na zararı en az 766 milyon dolar

Şirket, zararların yakın zamanda gerçekleşen birleşmenin bir sonucu olduğunu belirtiyor ancak hisse fiyatı cuma gününden bu yana yüzde 13,2 düştü.

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Trump Medya hisseleri çakıldı: Eski ABD Başkanı'na zararı en az 766 milyon dolar

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Donald Trump'ın medya şirketinin bu hafta 327,6 milyon dolarlık ilk çeyrek zararı bildirmesi, Trump Medya ve Teknoloji Grubu'nun (Trump Media and Technology Group/TMTG) hisselerinin son günlerde aniden düşmesine neden oldu.

Cuma günkü piyasa kapanışından bu yana, eski Başkan'ın Truth Social sitesinin ana şirketi TMTG'nin hisse fiyatı yüzde 13,2 düşüşle 44,19 dolara geriledi.

The Independent'ın analizine göre bu fiyat çakılması, TMTG'de 114 milyon hissesi olduğu bildirilen eski Başkan'a kişisel olarak 766 milyon dolardan fazlaya mal oldu.

Şirket pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Şirketin gelişiminin bu erken aşamasında TMTG, çeyreklik gelirden ziyade uzun vadeli ürün geliştirmeye odaklanmaya devam ediyor" diye belirtti. 

Şirket yetkilileri ilk çeyrek sonuçlarının, bu martta yapılan birleşme anlaşmasının komplikasyonlarını yansıttığını ifade etti. Anlaşma, Trump'ın medya holdinginin birleşme yoluyla halka arz olmasını sağlayan özel amaçlı satın alma şirketi Digital World Acquisition Corporation'la yapılmıştı. 

Trump Medya ve Teknoloji Grubu CEO'su Devin Nunes kazanç sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Benzeri görülmemiş, yıllar süren bir sürecin ardından birleşmemizi tamamladık ve birleşmeyle ilgili masraflarının devasa bir kısmını ortadan kaldırdık. Bu durum, şirketi iyi sermayelendirilmiş bir hale getirirken, Büyük Teknoloji sansürüne karşı bir ifade özgürlüğü kalesi sağlama misyonumuza inanan çok sayıda perakende hissedar tarafından desteklenmemizi sağladı" dedi.

Gelirlerinin 1 milyon doların altında ve ABD'deki aktif mobil kullanıcı sayısının 100 bin kişinin biraz üzerinde olmasına rağmen şirketin değeri 7 milyar doların üzerinde; ayrıca X gibi rakiplerinin yüzlerce kat daha fazla kullanıcıya sahip olmasına rağmen büyük bir teknoloji şirketiyle kıyaslanabilir seviyede.

Donald Trump, şirketle olan yakın ilişkisi nedeniyle hem kazanç sağladı hem de zarar gördü.

Trump Medya ve Teknoloji Grubu'nun çoğunluk sahibi eski Başkan, şirketin hisse fiyatı performansı sayesinde yaklaşık 1,8 milyar dolar hisse senedi ikramiyesi kazanmıştı.

Bununla birlikte Trump Medya, nisanda Trump'ın sus payı davasının ilk gününde hisse fiyatında yaklaşık yüzde 20'lik bir düşüş yaşamıştı. 

Trump, şirketin halka arzından 6 ay sonraya yani eylüle kadar hiçbir hissesini nakde çeviremeyecek.
Independent Türkçe



Yunanistan plajlarında şezlong savaşları: Tüm sahili kapladılar

Yunanistan bu yıl 1200 turizm işletmesine daha izin çıkaracak (AFP)
Yunanistan bu yıl 1200 turizm işletmesine daha izin çıkaracak (AFP)
TT

Yunanistan plajlarında şezlong savaşları: Tüm sahili kapladılar

Yunanistan bu yıl 1200 turizm işletmesine daha izin çıkaracak (AFP)
Yunanistan bu yıl 1200 turizm işletmesine daha izin çıkaracak (AFP)

Yunanistan'da sahil şeritlerinin korunması için devlet harekete geçerken, bazı aktivistler adımların yetersiz kaldığını belirtiyor.

Fransız haber ajansı AFP, geçen yaz başlayan "havlu hareketinin" ardından devletin adım atarak plajları yasadışı şekilde şezlong ve masalarla kaplayan işletmelere ceza kestiğini aktardı. 

Yetkililerin, drone'larla sahillerde sürekli denetim yaptığı ve halkın şikayetlerini bildirebileceği MyCoast uygulaması üzerinden gelişmeleri takip ettiği belirtildi. 

Martta uygulamaya konan yeni yönergeye göre şemsiye ve şezlongların denizden en az 4 metre uzakta olması gerekiyor. Ayrıca 4 metreden daha az sahil şeridine sahip bölgelerde, işletmelerin şezlong ve şemsiye kiralamasına izin verilmiyor. 

Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'yla Çevre ve Enerji Bakanlığı'nın nisanda aldığı kararla, "bakir plajlar" listesinde yer alan 198 sahil bölgesinin imara kapatıldığı da duyurulmuştu. 

AFP'nin aktardığı rakamlara göre nisandan bu yana MyCoast uygulaması üzerinden toplamda 6 bin şikayet iletildi. Bunlardan 680'i, Yunanistan'ın Orta Makedonya bölgesindeki Halkidiki'de yer alan işletmelerle ilgiliydi.

Yunanistan'daki plajlarda günlük iki şezlong ve bir şemsiye kiralamanın ortalama maliyeti 20 ila 40 euro. Ancak bazı sahillerde fiyatlar çok daha yüksek. 

Kıyıların korunması için eylemler düzenleyen George Theodoridis, sahil şeridindeki sorunlara ilişkin şunları söyledi: 

Yunanistan'daki plajlarla ilgili sorun, işletmelerin izin alarak ya da yasadışı şekilde sahilin bir bölümünü şezlong, şemsiye, masa ve hatta kalıcı yapılarla kapatmasından kaynaklanıyor.

Theodoridis, devletin daha etkili önlemler alması gerektiğini belirterek, işletmelere çıkarılan izin sayılarının azaltılmasını talep ettiklerini söyledi. 

Ayrıca turizm işletmecileri de yeni sistemin etkili biçimde çalışmadığını savundu. 

Sofi Papagiannidou, şirketinin gerekli tüm evrakları teslim ettiğini ancak sezon başlamış olmasına rağmen halen onay beklediğini söyledi. 

Adının açıklanmasını istemeyen başka bir turizmci "Yunan devletine hiç güvenim kalmadı" dedi. İşletmeci, geçen yıl 39 bin euro para cezası aldıklarını fakat bu miktarı ödemelerine rağmen halen kendilerine çalışma izni çıkarılmadığını belirtti. 
 

Halkidiki'deki Kassandra Belediye Başkanı Anastasia Halkia ise sistemin çok yeni olduğunu ve bazı mekanizmaların henüz tam oturmadığını söyledi. 

Halkia, sahil şeritlerinde denetim yapacak personel sayılarının yetersiz kaldığına dikkat çekerek, "Bu yeni bir uygulama, dolayısıyla nasıl gittiğini görmek için hepimiz temkinli hareket ediyoruz" dedi.

Kassandra'daki Pefkoçori bölgesinde yıllar önce yazlık ev aldığını söyleyen 64 yaşındaki emekli Evgenia Rapti ise turizm sektörünün kontrolden çıktığını belirterek şu ifadeleri kullandı:  

Tüm sahili masa, sandalye ve şezlonglarla kapladılar. 40 yıl önce evimizi aldığımızda durum tamamen farklıydı. Kumsal boştu, orada rahatça uzanmak çok güzeldi.

Geçen yıl 32 milyon yabancı turistin ziyaret ettiği Yunanistan'da çevreciler, özel işletmelerin sahilleri işgal edip fahiş fiyat uyguladığını savunarak "Sahiller halkındır halkın kalacak" sloganıyla havlu hareketini başlatmıştı. 

Hızla büyüyen hareket Türkiye'ye de sıçramış, Datça, Çeşme ve Ayvalık gibi sahil bölgelerinde yürüyüş ve oturma eylemleri düzenlenmişti.

Independent Türkçe, AFP, New York Times