Kanada, vatandaşlarının akrabası olan Gazze sakinlerine 5 bin vize vermeyi planlıyor

Kanada pasaportu (arşiv)
Kanada pasaportu (arşiv)
TT

Kanada, vatandaşlarının akrabası olan Gazze sakinlerine 5 bin vize vermeyi planlıyor

Kanada pasaportu (arşiv)
Kanada pasaportu (arşiv)

Kanada dün (Pazartesi), Kanadalıların akrabalarına yönelik özel bir program kapsamında Gazze Şeridi'nde ikamet eden 5 bin kişiye, ileride ülkeyi terk edebilmeleri ihtimaline karşı geçici vize vereceğini duyurdu.

Kanada Göçmenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu oranın aralık ayında Gazze için ilan edilen özel bir program kapsamında verilen yaklaşık bin geçici ikamet vizesinde bir artış olduğu ve birçok kişinin buna ilgi gösterdiğini belirtti.

Göçmenlik Bakanı Mark Miller, “Gazze'den çıkış şu anda mümkün olmasa da durum her an değişebilir. Artırılan kontenjanla birlikte, durum geliştikçe daha fazla insana yardım etmeye hazır olacağız” dedi.

Bakan daha önce de Gazze'den ayrılmanın çok zor ve İsrail'in onayına bağlı olduğunu ifade etmişti.

Yetkililer, dün gerçekleşen İsrail hava saldırısının Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki bir kampta 45 kişinin ölümüne neden olan büyük bir yangına yol açtığını bildirdi. Söz konusu saldırı küresel çapta kınamalara yol açtı.

Miller, Kanada'nın ilk taramadan geçen Gazzelilerin isimlerini yerel yetkililerle paylaşarak bu kişileri bölgeden çıkarma çabasında olduğunu açıkladı. Bakan, programın Kanada'daki aileleri bir araya getirme çabalarında İsrail ve Mısır'ın önemine dikkat çekti.

Miller'ın sözcüsü program kapsamında bazı Gazzelilerin Kanada'ya geldiğini söyledi, ancak net bir sayı vermedi.

Diğer yandan Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun ofisi, Refah saldırısıyla ilgili yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında yaklaşık 36 bin Filistinli hayatını kaybederken, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) göre Gazze nüfusunun yüzde 75'inden fazlasını oluşturan yaklaşık 1,7 milyon kişi yerinden edildi.

İsrail verilerine göre Hamas’ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyindeki kasabalara saldırarak yaklaşık bin 200 kişiyi öldürmesi ve 250'den fazla kişiyi esir almasının ardından İsrail askerî harekâtını başlattı.



YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

YouTube artık kullanıcılarına videolar "kamerayla çekildiğinde" söyleyecek çünkü videoların birçoğu öyle değil.

Etiketler, videonun altında "bu içerik nasıl yapıldı" yazan bir mesajla birlikte yer alacak. Etikette "Bu içerik, kamera veya başka bir kayıt cihazı kullanılarak çekildi" yazacak.

Etiketler, yapay zekanın yükselişine ve onunla üretilen videoların yaratabileceği risklere bir yanıt. Birçok uzman, videoları gerçek olup olmadığına göre etiketlemenin insanların sahte görüntüler yüzünden yanlış yönlendirilmesini engellemeye yardımcı olacağını ileri sürüyor.

Videolar, çeşitli platformların videonun montaj veya gerçek olup olmadığını netleştirmek için kullanabileceği bir standart olan C2PA (İçerik Güvenirliği ve Özgünlüğü Koalisyonu) standardını kullanıyor. Örneğin bazı kamera şirketleri, YouTube'un videonun gerçekten bir cihazda kaydedilip kaydedilmediğini otomatik olarak görebilmesi için bu teknolojiyi kameralarına eklemişti.

Videolar montaj edilse de bu etiketi alabiliyor. Ancak, videonun "temel doğasında veya içeriğinde" "önemli değişiklikler" yaratacak veya videonun nereden geldiğinin tespit edilmesini imkansız kılacak şekilde montajlanmaması gerekiyor.

Google halihazırda kendi yapay zeka üretimlerini işaretleyebilmeleri için YouTube kullanıcılarının videolarında "değiştirilmiş veya sentetik içerik" bulundurduğunu belirtmek için bir düğme kullanmasına izin veriyordu. Ancak yeni sistem, kullanıcıların gerçek videoları işaretlemesine izin vererek tam tersi şekilde çalışıyor ve yalan söylemeyi zorlaştıracak teknik sistemlere de başvuruluyor.

Independent Türkçe