ABD'de 81 yaşındaki seri sapancı gözaltına alındı

Adam, Azusa'daki arka bahçesinden bilye fırlatmış.

(Azusa Police Teşkilatı)
(Azusa Police Teşkilatı)
TT

ABD'de 81 yaşındaki seri sapancı gözaltına alındı

(Azusa Police Teşkilatı)
(Azusa Police Teşkilatı)

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bir seri sapan atıcısı gözaltına alındı. Polis, zanlının yaklaşık 10 yıl boyunca komşularını "mağdur ettiğini" söyledi.

81 yaşındaki Prince King, Kaliforniya eyaletinde, Los Angeles'ın dışındaki Azusa'daki evinde geçen perşembe gözaltına alındı.

Azusa Polis Teşkilatı'ndan görevliler arama emri çıkardı ve evde bilyelerle bir sapan buldu.

Polise göre eylemleri düzinelerce kent sakinini etkileyen 81 yaşındaki adam, sapanla evlerin camlarını ve arabaların ön camlarını kırıyordu. Yetkililer, 9 ila 10 yıl boyunca gerçekleştirdiği saldırılarla adamın neredeyse insanları vurduğunu iddia ediyor.

King'e hangi suçların isnat edildiği belli değil fakat Los Angeles County Şerif Bürosu'nun kayıtlarında bunun ağır bir suç olduğu görülüyor. Kendisi ilçenin erkekler merkez hapishanesinde kefaletsiz olarak tutuluyor.

Azusa Polis Teğmeni Jake Bushey, San Gabriel Valley Tribune'a, bilyelerin çoğunlukla King'in arka bahçesinden fırlatıldığını, diğerlerininse yakındaki bir mahalleden atıldığını söyledi.

Teğmen Bushey, "Bu olay uzun yıllardır sürüyor çünkü şüphelinin kim olduğunu tespit edemedik" dedi. Yetkililerin suçların nedenini belirlemek için hâlâ çalıştığını da sözlerine ekledi.

Polis memuru, "Sadece kötü niyetle zarar verme dışında herhangi bir nedenin farkında değiliz" dedi.

King'in ilk duruşmasının bugün yapılması planlanıyor.

Independent Türkçe



YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

YouTube artık kullanıcılarına videolar "kamerayla çekildiğinde" söyleyecek çünkü videoların birçoğu öyle değil.

Etiketler, videonun altında "bu içerik nasıl yapıldı" yazan bir mesajla birlikte yer alacak. Etikette "Bu içerik, kamera veya başka bir kayıt cihazı kullanılarak çekildi" yazacak.

Etiketler, yapay zekanın yükselişine ve onunla üretilen videoların yaratabileceği risklere bir yanıt. Birçok uzman, videoları gerçek olup olmadığına göre etiketlemenin insanların sahte görüntüler yüzünden yanlış yönlendirilmesini engellemeye yardımcı olacağını ileri sürüyor.

Videolar, çeşitli platformların videonun montaj veya gerçek olup olmadığını netleştirmek için kullanabileceği bir standart olan C2PA (İçerik Güvenirliği ve Özgünlüğü Koalisyonu) standardını kullanıyor. Örneğin bazı kamera şirketleri, YouTube'un videonun gerçekten bir cihazda kaydedilip kaydedilmediğini otomatik olarak görebilmesi için bu teknolojiyi kameralarına eklemişti.

Videolar montaj edilse de bu etiketi alabiliyor. Ancak, videonun "temel doğasında veya içeriğinde" "önemli değişiklikler" yaratacak veya videonun nereden geldiğinin tespit edilmesini imkansız kılacak şekilde montajlanmaması gerekiyor.

Google halihazırda kendi yapay zeka üretimlerini işaretleyebilmeleri için YouTube kullanıcılarının videolarında "değiştirilmiş veya sentetik içerik" bulundurduğunu belirtmek için bir düğme kullanmasına izin veriyordu. Ancak yeni sistem, kullanıcıların gerçek videoları işaretlemesine izin vererek tam tersi şekilde çalışıyor ve yalan söylemeyi zorlaştıracak teknik sistemlere de başvuruluyor.

Independent Türkçe