Beyonce'nin annesi, kızının küçükken zorbalığa uğradığını anlattı

Knowles, 1981'de eski eşi Mathew'la birlikte Beyonce'yi kucağına aldı

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

Beyonce'nin annesi, kızının küçükken zorbalığa uğradığını anlattı

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

Beyonce onlarca yılını kamuoyunun gözü önünde geçirdi ancak annesi yeni bir röportajda süperstarın her zaman spot ışıkları altında olmaya bu kadar hevesli olmadığını açıkladı.

Vogue'la yaptığı röportajda 70 yaşındaki Tina Knowles, büyük kızının küçükken yaşadığı zorlukları anlattı ve onun "utangaç" bir çocuk olduğunu itiraf etti.

26 Mayıs'ta Instagram'da paylaştığı videoda Knowles, yayın organına, "Beyonce, çok utangaçtı ve biraz zorbalığa uğradı ama bir gün birini savundu ve kendini değil onları savundu" dedi.

Eski eşi Mathew Knowles'tan Solange adında 37 yaşında bir kızı daha olan moda tasarımcısı, Beyonce'nin çocukluğuna dair anıyı paylaşırken gözleri doldu.

Knowles, "Bu konuda konuşurken duygulanıyorum" diye devam etti.

Onunla ne kadar gurur duysam az.

Knowles, videonun açıklamasına "Her çocuk farklı! Ama hepsi çok özel. Çocukların kişilikleriyle doğduklarına inanıyorum" diye ekledi.

Knowles ayrıca her ne kadar kan bağı olmasa da 43 yaşındaki aktris Kelly Rowland'ı kızlarından biri olarak saydığını söyledi. Rowland, Doria Rowland Garrison ve Christopher Lovett'in kızı ancak 11 yaşındayken Knowles ailesinin yanına taşınmıştı.

Anne Knowles, Rowland'ın her zaman "uzlaştırıcı" olduğunu ve önemsediği herkese kanat gerdiğini söyledi.

Ayrıca en küçük kızı Solange'ın anılarından da bahsederek Gençlik Ateşi: Hep ya da Hiç'in (Bring It On: All or Nothing) yıldızının Hollywood çıkışından çok önce tutkulu bir sosyal aktivist olduğunu paylaştı.

Knowles, "Solange, okulda bir imza kampanyasına katılıyordu, daha 5. sınıftaydı ve dışarıda dilekçeleri imzalatıyordu" dedi.

Yani o her zaman bir aktivistti.

Gururlu ebeveyn videonun açıklamasında "Üç kızım da olayları çok farklı ele aldı. Kişiliklerini öğrenin ve bireyselliklerine saygı duyun" diye devam etti.

Asla olumsuzlukları karşılaştırmayın, her zaman olumlu farklılıkları övün ve onlar hakkında övünebileceğiniz şeylere dikkat edin. Buna bayılırlar ve bu olumlu davranışları teşvik eder.

Knowles, 1980'de Mathew'la nikah masasına oturmuş ve birlikte 31 yıl geçirmişlerdi. Knowles, Mathew'dan ayrıldıktan 4 yıl sonra Richard Lawson'la evlenmişti. Çift, 2023'teki son ayrılıklarından önce 8 yıl birlikteydi. Us dergisi tarafından elde edilen mahkeme belgelerine göre Knowles boşanmalarına gerekçe olarak "uzlaşmaz farklılıkları" göstermişti. 
Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances