Meksika'nın ilk kadın lideri Claudia Sheinbaum kimdir?

Resmi olmayan sonuçlara göre Sheinbaum, rakiplerine fark attı.

61 yaşındaki Sheinbaum'un iki çocuğu var (Reuters)
61 yaşındaki Sheinbaum'un iki çocuğu var (Reuters)
TT

Meksika'nın ilk kadın lideri Claudia Sheinbaum kimdir?

61 yaşındaki Sheinbaum'un iki çocuğu var (Reuters)
61 yaşındaki Sheinbaum'un iki çocuğu var (Reuters)

Meksika'da resmi olmayan sonuçlara göre Claudia Sheinbaum ülkenin ilk kadın devlet başkanı seçildi.

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın aktardığına göre Sheinbaum, yüzde 58,3 ila yüzde 60,7 oranında bir oyla seçimleri kazandı.

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), iktidardaki Ulusal Yenilenme Hareket'inin (MORENA) 61 yaşındaki adayının kazanmasının, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un politikalarına desteğin sürdüğünü gösterdiğini yazdı. 

CNN'in haberindeyse seçimlerde Sheinbaum'un diğer adaylara açık ara fark atmasının "şok etkisi yarattığı" ifade edildi.

Meksika için Geniş Cephe adayı ve eski Hidalgo Belediye Başkanı Xochitl Galvez yüzde 29,84'la ikinci, eski milletvekili Jorge Alvarez Maynez ise yüzde 10,48'le üçüncü sırada yer alıyor.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Amerikalar Arası Diyalog'dan Michael Shifter, WSJ'ye "Sheinbaum, seçimleri kazanmasını Obrador'a borçlu" dedi. 

Haberde, ABD'nin özellikle yasadışı göçün önlenmesi ve fentanil kriziyle ilgili Sheinbaum'la ortak çalışmak isteyeceğine işaret edildi. 

ABD'nin eski Meksika Büyükelçisi Earl Anthony Wayne ise eski ABD Başkanı Donald Trump'ın kasımdaki seçimleri kazanması durumunda, Washington-Meksiko ilişkilerinin zora girebileceğini söyledi. 

Wayne, "Trump işin içine girerse ne olacağını kestirmek güç ABD'yle ilişkileri yönetmek çok daha zor hale gelir" dedi.

Yahudi kökenli

Avrupa'dan Meksika'ya göçen Yahudi bir aileden gelen Sheinbaum, Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nde fizik eğitimi aldı. Enerji mühendisliği alanında doktora derecesine sahip Sheinbaum, akademik kariyeri nedeniyle "La Doctora" lakabıyla da anılıyor.

Sheinbaum'un ailesi de bilim insanlarından oluşuyor. Annesi Annie Pardo Cemo biyolog, babası Carlos Sheinbaum Yoselevitz kimya mühendisi, kardeşi Julio ise fizikçi. 

İklim değişikliği ve enerji tüketimi alanlarında bilimsel çalışmalar yapan Sheinbaum, 2007'de Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'ne (IPCC) katıldı. Birleşmiş Milletler'e bağlı IPCC, aynı yıl Nobel Barış Ödülü'nü aldı.  

1970'lerde eğitim alanında özelleştirmelere karşı düzenlenen eylemlere katılan Sheinbaum, 2000'de siyasete girdi.

2000'de Meksiko Belediye Başkanı seçilen Obrador, Sheinbaum'u başkentteki hava kirliliğini azaltması için çevreden sorumlu sekreter olarak atadı. 

"Veri ve kanıtlara önem veriyor"

Sheinbaum, Obrador'la yakın çalışması nedeniyle ülkenin başına geçtiğinde bağımsız hareket edemeyeceğine dair eleştiriliyordu. 

İspanyol gazetesi El Pais'in analizinde, seçim döneminde yapılan bu eleştirilerin sağlam bir dayanağı olmadığı yazıldı. 

Sheinbaum'un "karar verirken veri ve kanıtlarla hareket ettiğine" dikkat çekilirken, Obrador'un partiye sadakati öncelendirdiği ifade edildi. 

Sheinbaum'la ilgili bir biyografi kitabı yayımlayan Meksikalı gazeteci Jorge Zepeda, Obrador'un Sheinbaum'u her zaman yakın çevresinde tuttuğunu ama iki siyasetçi arasında fark olduğunu belirterek şunları söyledi: 

Bilimsel düşünme şeklini, uyum sağlama, iyi çalışma ve kendisinden talep edilen sorumluluğu yerine getirme kişiliğiyle harmanlıyor. Bu, Obrador'un aksine onun her gün ayağa kalkmasını sağlayan itici güç.

Independent Türkçe, CNN, Wall Street Journal, Reuters, El Pais 



Rusya: Kiev'in Zafer Günü kutlamalarında Moskova'ya saldırması halinde hayatta kalması garanti değil

Sovyet döneminden kalma bir T-34 tankı, St. Petersburg'daki Zafer Günü geçit töreni provası sırasında askeri araçlardan oluşan bir konvoya öncülük ediyor. (AP)
Sovyet döneminden kalma bir T-34 tankı, St. Petersburg'daki Zafer Günü geçit töreni provası sırasında askeri araçlardan oluşan bir konvoya öncülük ediyor. (AP)
TT

Rusya: Kiev'in Zafer Günü kutlamalarında Moskova'ya saldırması halinde hayatta kalması garanti değil

Sovyet döneminden kalma bir T-34 tankı, St. Petersburg'daki Zafer Günü geçit töreni provası sırasında askeri araçlardan oluşan bir konvoya öncülük ediyor. (AP)
Sovyet döneminden kalma bir T-34 tankı, St. Petersburg'daki Zafer Günü geçit töreni provası sırasında askeri araçlardan oluşan bir konvoya öncülük ediyor. (AP)

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev dün yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın 9 Mayıs'taki İkinci Dünya Savaşı ‘Zafer Günü’ kutlamaları sırasında Moskova'ya saldırması halinde başkent Kiev'in 10 Mayıs'a kadar ayakta kalacağını kimsenin garanti edemeyeceğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin pazartesi günü, Sovyetler Birliği ve müttefiklerinin İkinci Dünya Savaşı'ndaki zaferinin 80’inci yıldönümü münasebetiyle Ukrayna ile savaşta üç günlük bir ateşkes ilan etti.

Kremlin'den yapılan açıklamada 72 saatlik ateşkesin 8 Mayıs'tan 10 Mayıs'a kadar süreceği belirtildi. Ayın 9'unda Putin, aralarında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in de bulunduğu devlet başkanlarını ‘Zafer Günü’ kutlamaları için ağırlayacak.

Moskova'nın üç günlük ateşkes teklifine karşılık Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 30 günlük olması halinde ateşkesi kabul edebileceğini söyledi ki Putin kısa vadeli bir duraklama değil uzun vadeli bir çözüm istediğini söyleyerek yakın vadede bunu zaten reddetmişti.

ukı
St. Petersburg'daki Zafer Günü geçit töreni provası sırasında S-400 füze rampaları (AP)

Zelenskiy, Rusya ile devam eden savaş nedeniyle Ukrayna'nın 9 Mayıs'taki geleneksel askerî geçit töreni için Moskova'yı ziyaret eden yabancı devlet adamlarının güvenliğini garanti edemeyeceğini söyledi.

Zelenskiy, “Rusya Federasyonu topraklarında olanlardan biz sorumlu değiliz. Sizin güvenliğinizden onlar sorumlu, bu nedenle size herhangi bir garanti vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Eski bir Rusya Devlet Başkanı olan Medvedev, Zelenskiy'nin sözlerini ‘sözlü provokasyon’ olarak nitelendirdi ve 9 Mayıs kutlamaları sırasında kimsenin Kiev'den güvenlik garantisi istemediğini belirtti.

Medvedev resmi Telegram kanalında yaptığı açıklamada, “Zelenskiy, Zafer Günü'nde gerçek bir provokasyon olması durumunda, hiç kimsenin Kiev'in 10 Mayıs'a kadar ayakta kalacağını garanti edemeyeceğini biliyor” dedi.

Kremlin ise dün yaptığı açıklamada, Putin tarafından önerilen ateşkesin Kiev'in barış için ‘hazır olup olmadığını test etmeyi’ amaçladığını vurguladı. Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Rusya tarafından geçtiğimiz nisan ayında önerilen Paskalya ateşkesinin ve 8, 9 ve 10 Mayıs kutlamaları sırasında ateşkes ilan edilmesine yönelik mevcut girişimin amacı, Kiev'in uzun vadeli ve kalıcı bir barışa giden yolu bulmaya hazır olup olmadığını test etmektir” ifadesini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Zelenskiy'nin Zafer Günü ateşkes girişiminin reddine ilişkin açıklamalarını ‘uluslararası bir teröristin tehdidi’ olarak değerlendirdi. Bakanlık, Ukrayna Devlet Başkanı'nın Moskova'daki kutlamalara katılanların güvenliğine ilişkin açıklamasının da ‘doğrudan bir tehdit’ olduğunu ifade etti.