Amerika Güney Lübnan için 'özel güvenlik düzenlemeleri' istiyorhttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5030763-amerika-g%C3%BCney-l%C3%BCbnan-i%C3%A7in-%C3%B6zel-g%C3%BCvenlik-d%C3%BCzenlemeleri-istiyor
Amerika Güney Lübnan için 'özel güvenlik düzenlemeleri' istiyor
Lübnanlı bir itfaiyeci, İsrail saldırısında çıkan yangını söndürmeye çalışıyor (AFP)
ABD yönetimi, salı gecesi üst düzey saha komutanlarından birinin öldürülmesinin ardından Hizbullah tarafından gerçekleştirilen geniş çaplı saldırıya İsrail'in "güçlü bir şekilde karşılık verme" ve Lübnan toprakları içinde Hizbullah'a yönelik bombardımanı genişletme tehdidi ışığında, güney Lübnan ve kuzey İsrail için "özel güvenlik düzenlemeleri" arayışında.
Reuters'in bir güvenlik kaynağından aktardığına göre Hizbullah dün (Perşembe), 7 Ekim'de savaşın başlamasından bu yana İsrail'e yönelik en güçlü füze saldırısını gerçekleştirdi. Bu, 2006 savaşından bu yana türünün ilk örneği. Hizbullah eş zamanlı bir operasyonla, İsrail'in kuzeyindeki ve işgal altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki en az dokuz askeri bölgeye " füze ve insansız hava araçları ile" saldırı düzenlediğini duyururken, saldırıda 150 füze ve 30 insansız hava aracının (İHA) kullanıldığı tahmin ediliyor.
Yaşanan son gerginlik üzerine ABD'li üst düzey bir yetkili, ABD'nin İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmaların geniş çaplı bir savaşa dönüşmesinden derin endişe duyduğunu vurgulayarak, bölgede özel güvenlik düzenlemelerine ihtiyaç duyulduğunu ve Gazze'de ateşkesin yeterli olmadığını ifade etti. Amerikalı yetkili, "Lübnan'da 6 Ekim'de yaşanan duruma geri dönmek ne kabul edilebilir ne de mümkün bir seçenek" ifadelerini kullandı.
Ukraynalı askerler, Rus işgali altındaki hastaneden üç yıl sonra kurtarıldıhttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5184570-ukraynal%C4%B1-askerler-rus-i%C5%9Fgali-alt%C4%B1ndaki-hastaneden-%C3%BC%C3%A7-y%C4%B1l-sonra-kurtar%C4%B1ld%C4%B1
Ukraynalı askerler, Rus işgali altındaki hastaneden üç yıl sonra kurtarıldı
Fotoğraf: Reuters
Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı, Rusya topraklarının derinliklerindeki bir hastanede üç yıl boyunca saklanan 4 Ukraynalı askerin kurtarıldığını açıkladı.
Komutan Oleksiy Neyijpapa, Facebook'ta yaptığı açıklamada, askerlerin 2022'deki bir çatışmada yaralandığını, Ukrayna'nın Rusya işgali altındaki topraklarında bulunan bir hastanede kaldığını ve burada "vicdanlı doktorların" onları Rus gizli servis ajanlarından korumaya yardımcı olduğunu söyledi.
Bir deniz piyadesi, üç Ulusal Muhafız ve askerlerin saklanmasına yardım eden bir sağlık çalışanı tahliye edildi.
Neyijpapa, kurtarma operasyonunu duyuran ve operasyonun nasıl gerçekleştirildiğine dair ayrıntılar veren bir gönderide "Bizim çocuklar hiç şansları yokmuş gibi görünürken hayatta kaldı" dedi.
Askerlerin saklanmasına yardımcı olan bir sağlık çalışanı da tahliye edildi (Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı)
Tahliye çalışmaları, kısa süre önce Moskova-Kiev esir takasında verilen bir deniz piyadesinin, ikizinin 2022'de Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalar sırasında ağır yaralandığını söylemesinin ardından başladı.
Neyijpapa, "Bu bilgiyi edindikten sonra özel tahliye tedbirlerine başlama kararı aldım" dedi.
Daha sonra bu askerin ikiz kardeşiyle birlikte, üç yıldan uzun süredir orada kalmaya zorlanan üç Ukrayna Ulusal Muhafız askerinin de bu hastanede olduğu ortaya çıktı.
Güvenlik gerekçesiyle hastanenin yerini ya da askerlerin kimliğini açıklamadı.
Birkaç aşamaya bölünen operasyon, donanmanın Angels (Melekler) adlı özel kuvvetler birimi tarafından gerçekleştirildi. Neyijpapa bu birimin kuruluşundan bu yana 88 kişiyi Rus topraklarından kurtardığını söylüyor.
Cumhurbaşkanlığı Askeri Personel ve Aile Üyelerinin Haklarının Korunmasından Sorumlu Komiseri Olga Reshetylova, kısa bir süre önce takas edilen bir deniz piyadesinin ikiz kardeşinin 2022'de Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalarda yaralandığını öğrendi (Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı)
Komutan "Bu bir inanç hikayesi" diye ekledi.
Bizim çocuklar hiç şansları yokmuş gibi görünürken hayatta kaldı. Bu, düşman topraklarının kalbinden bile asker çıkarabilen Angels'ın gücüyle ilgili. Ve bizden olanı asla terk etmediğimizi bir kez daha kanıtladılar.
Duygusal bir videoda, bir askerin 4 yıldır görmediğini söylediği, kurtarılan kardeşini beklediği an görülüyor.
Videoda "Onu çok özledim. Şimdi onunla buluşacağım. Böyle bir şeyi atlatmak kolay değil" diyor.
"Askerlerimiz şu anda güvende ve nihayet yakınlarının yanındalar" diyen Neyijpapa, birimin "şimdiden 88 kişiyi kurtardığını ve Ukraynalı askerler için hiçbir şeyin imkansız olmadığını bir kez daha kanıtladığını" sözlerine ekledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski temmuzda yaptığı açıklamada, Kiev'in 2022'den bu yana 6 bin 400'den fazla Ukraynalının Rus esaretinden kurtulmasını sağladığını söylemişti. Bu askerlerin 5 bin 857'si Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleşen bir dizi esir takası sırasında serbest bırakıldı. Bu takasların çoğu, Moskova ve Kiev heyetlerinin bu yıl mayısta yeniden yüz yüze görüşmelere başlamasının ardından gerçekleşti.
Independent Türkçe
Katar, ABD’nin Doha’daki İsrail saldırısından önce Katar’ı bilgilendirdiği yönündeki Beyaz Saray açıklamalarını yalanladıhttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5184569-katar-abd%E2%80%99nin-doha%E2%80%99daki-i%CC%87srail-sald%C4%B1r%C4%B1s%C4%B1ndan-%C3%B6nce-katar%E2%80%99%C4%B1-bilgilendirdi%C4%9Fi-y%C3%B6n%C3%BCndeki
Katar, ABD’nin Doha’daki İsrail saldırısından önce Katar’ı bilgilendirdiği yönündeki Beyaz Saray açıklamalarını yalanladı
Salı günü Doha'da Hamas liderlerini hedef alan İsrail saldırısında hasar gören bir bina (Reuters)
Beyaz Saray Salı günü, Başkan Donald Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkow'un Katar Dışişleri Bakanlığı'nın yalanladığı Doha'ya yönelik İsrail saldırısı hakkında Katar'ı önceden bilgilendirdiğini açıkladı.
Beyaz Saray sözcüsü Caroline Levitt gazetecilere, “Başkan Trump, Özel Temsilci Steve Whitford'a Katar'a yaklaşan saldırı hakkında bilgi vermesini talimat verdi ve o da bunu yaptı” dedi.
Levitt, ABD ordusunun İsrail saldırısından önce Trump yönetiminin diğer taraflarını da bilgilendirdiğini, ancak İsrail'in önceden orduyu bilgilendirip bilgilendirmediğine dair açıklama yapmayı reddetti.
Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Macid Al-Ensari, Twitter hesabından “Katar'ın saldırıdan önceden haberdar edildiğine dair dolaşan iddialar tamamen asılsızdır” dedi. Ensari, ABD'li yetkilinin telefonunun, saldırıdan kaynaklanan patlamaların hala duyulduğu sırada geldiğini açıkladı.
Beyaz Saray sözcüsü, ABD başkanının saldırıdan sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Katar Emiri ile görüştüğünü ve Katar Emiri'ne “böyle bir olayın kendi topraklarında tekrarlanmayacağına” dair güvence verdiğini söyledi.
Beyaz Saray, Trump'ın İsrail'in Katar'daki Hamas hedeflerine yönelik saldırısının üzücü olduğunu ve bölgedeki barışı teşvik etmediğini düşündüğünü ifade ettiğini söyledi.
Dün Kudüs'teki bir otobüs durağında meydana gelen saldırının olay yerinde polis memurları ve kurtarma ekipleri. Netanyahu olay yerini inceledi (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün iki büyük saldırıya maruz kaldı. İlki Kudüs'te yedi İsraillinin öldürüldüğü silahlı bir saldırıydı, ikincisi ise İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyinde Hamas'ın düzenlediği saldırıda dört askerinin öldürüldüğünü açıklamasıydı.
Netanyahu ve hükümet yetkilileri hiç vakit kaybetmeden, büyük bir güvenlik ihlali olarak değerlendirilen saldırının gerçekleştiği, hükümetin merkezinin bulunduğu Kudüs'e gittiler. Silahlı iki kişi, Kudüs yakınlarındaki Ramot Yerleşimi Kavşağı’nda bir yolcu otobüsüne ateş açtı. Polis tarafından yapılan açıklamada saldırganların etkisiz hale getirildikleri bildirildi. Netanyahu, “Şunu açıkça belirtmek isterim ki, bu olaylar terörle mücadele kararlılığımızı daha da güçlendiriyor” diyerek savaşlarına devam edeceğinin sinyalini verdi.
Hamas ve İslami Cihad hareketleri, saldırıyı üstlenmedi, ancak övdü. Dün akşam itibariyle, soruşturmalar faillerin bağlantılarını ortaya çıkarmadı. Filistin Yönetimi’nden yapılan açıklamada “Filistinli ve İsrailli sivillere yönelik her türlü saldırı’ kınandı. Açıklamada, ‘kaynağı ne olursa olsun, her türlü şiddet ve terörizmi reddetme’ çağrısı yapıldı.
Öte yandan Hamas kaynakları, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Gazze'deki savaşı sona erdirmek için kendilerine sunduğu fikirlerin ‘ortadan kaldırılması gereken birçok mayınlı madde’ içerdiğini belirtti. Aynı kaynaklar, kendilerine sunulanları sert bir tutum sergilemeden ele almaya açık olduklarını vurguladı.
Diğer taraftan İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, “Bugün Gazze semalarına güçlü bir kasırga vuracak” diyerek tehdit etti.
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة