Gazze Savaşı protestoları: Irak'taki ABD markalarını özel harekat koruyor

Washington Post, Türkiye'de de Amerikan markalarını taşıyan dükkanlara saldırıldığını hatırlattı

Güvenlik güçlerinin restoranları koruduğu Bağdat'ta bu görüntülere alışıldı (AP)
Güvenlik güçlerinin restoranları koruduğu Bağdat'ta bu görüntülere alışıldı (AP)
TT

Gazze Savaşı protestoları: Irak'taki ABD markalarını özel harekat koruyor

Güvenlik güçlerinin restoranları koruduğu Bağdat'ta bu görüntülere alışıldı (AP)
Güvenlik güçlerinin restoranları koruduğu Bağdat'ta bu görüntülere alışıldı (AP)

2003'te ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun işgaline uğrayan Irak'ta Gazze Savaşı'nın yankıları sürüyor. İsrail'e karşı ekonomik boykot çağrılarıyla başlayan süreç, son haftalarda Amerikan markalarının dükkanlarına saldırılmasına vardı.

IŞİD'e karşı Amerikan askerleriyle birlikte savaşan terörle mücadele birlikleri, artık Bağdat sokaklarında turlayarak bu dükkanları korumaya çalışıyor. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, İran'ın desteklediği Şii milislerin çağrısıyla maskeli kişilerin KFC ve Lee's Famous Recipe Chicken gibi markaların dükkanlarına saldırdığını bugünkü haberinde bildirdi. 

Milislerin açıklamasında, ABD'nin en yakın müttefikinin İsrail olduğunu söyleyerek yatırım projeleri için Irak topraklarının kullanılmasına karşı çıktığı zira kârın İsrail'e aktarıldığını savunduğu aktarıldı. 

Bağdat'ta restoranların haricinde, İsrail'e zırhlı buldozer sağlayan Amerikan inşaat ekipmanı üreticisi Caterpillar'la birlikte bir dil kursuna da ses bombası atıldı, PepsiCo ve Procter & Gamble ofislerinin önünde protesto gösterileri düzenlendi.

Geçen ay bir hafta içi gününde Filistin Caddesi'nde yeni açılan bir KFC şubesinde ailesiyle yemek yiyen Selam Abdülkerim bu saldırılardan birini anlattı. Sopalarla içeri giren maskeli kişilerin bir anda camları kırdığını, sandalyeleri fırlattığını ve mutfak gereçlerini parçaladığını belirtti. 

43 yaşındaki mühendis, onlarca saldırganın içeri girişini ilk olarak, yüzü kapıya dönük oturan 8 yaşındaki kızının gördüğünü söyledi:

Onları görünce korktu ve arkama bakmamı söyledi. Birkaç saniyeliğine ne yapacağımı bilemedim. Sonra eşime mekanı terk etmemiz gerektiğini hızlıca söylüyordum ki restoran ekipmanlarını parçalamaya başladılar.

Bağdat'ta ABD restoranlarının yoğun olduğu bir bölgede görevlendirilen güvenlik güçlerinden biri olan 23 yaşındaki Ali, soyadını gizleyerek şöyle konuştu:

Bir restoranı korumak üzere görevlendirilmek tuhaf geliyor. Biz özel harekat birliğiyiz, koruma değil.

İran destekli Ketaib Hizbullah'ın üyelerinden biri de şu ifadeleri kullandı:

Biz Amerikan çıkarlarını protesto eden bir milletin fertlerinden oluşan bir grubuz. Tüm Amerikan çıkarları bitirilene kadar boykotu sürdüreceğiz.

Washington Post, İsrail'deki askerlere bedava McDonald's kampanyası üzerine Mısır, Lübnan ve Türkiye'deki dükkanlara saldırıldığını hatırlattı. ABD'nin dış politikasının daha önce de benzer eylemlere yol açtığı işaret edildi. 

ABD'nin Irak'ta 2 bin 500 civarında askeri ve sivil personeli var. Bunlar yerel güvenlik güçlerine danışmanlık ve eğitim sağlıyor. 

Şii milisler, Irak'ta kayda değer ölçüde askeri ve siyasal güce sahip. Haşdi Şabi çatısı altında yönetimde etkili oluyorlar. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, 6 Haziran'da düzenlediği basın toplantısında "Haşdi Şabi içindeki kişilerin Irak başkomutanına karşı duyarlı olmamalarından, Irak ve Suriye'de şiddet içeren ve istikrarı bozucu faaliyetlere girişmelerinden endişe duymaya devam ediyoruz" diyerek bu konuya değinmişti. 

Irak Dışişleri Bakanlığı'ysa "Bazı restoranlara yapılan saldırılar kanun dışı gruplar tarafından gerçekleştirildi ve hiçbir şekilde Haşdi Şabi'yi temsil etmiyor" yanıtını vermişti.

Diğer yandan Iraklı akademisyen Akil Abbas, hükümetin olaylarla ilgili olarak düşük rütbeli milisleri yakaladığını ve "şebekenin üst düzey kısımlarını hedef almadığını" Washington Post'a söyledi:

Bu denklemde en büyük kaybeden, başbakan çünkü yatırım çekmek için verdiği mesajların tam tersi yönde eylemler var.

Independent Türkçe, Washington Post, Rudaw



Hizbullah'ın üst düzey askeri liderliğinde 'hayatta kalan tek kişi' kim?

TT

Hizbullah'ın üst düzey askeri liderliğinde 'hayatta kalan tek kişi' kim?

Hizbullah'ın üst düzey askeri liderliğinde 'hayatta kalan tek kişi' kim?

İsrail ordusu bugün (Cumartesi) Hizbullah'ın askeri liderliğini ortadan kaldırdığını açıklayarak İran destekli Lübnanlı gruba eşi benzeri görülmemiş bir darbe indirdi.

İsrail ordu sözcüsü Avichai Adrai sosyal medya hesaplarında, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın Cuma günü öldürülmesinin ardından Hizbullah'ın askeri komuta zincirinin bir şemasını yayınladı; Güney Cephesi'nin “Bedir Birimi Komutanı” Ebu Ali Rıza dışında herkes “ortadan kaldırıldı” olarak işaretlendi.

Ebu Ali Rıza kimdir?

“Hacı Ebu Hüseyin” lakaplı Rıza, Hizbullah'ın en önde gelen askeri oluşumlarından biri olan Bedir birimine komuta ediyor ve İsrail raporlarına göre 20 Eylül'de İsrail tarafından öldürülen İbrahim Akil'in yerine seçkin Rıdvan biriminin komutasını üstlendi.

Hakkında çok az şey bilinen Rıza 60 yaşında olduğu ve Lübnan'ın güneyindeki Tyre bölgesindeki Barish kasabasından geldiği belirtiliyor.

Ebu Ali Rıza'nın 1990'larda İbrahim Akil ile birlikte bir suikast girişiminden kurtulduğu ve Hizbullah saflarında yükselerek güney ekseninin en önde gelen operasyon subaylarından biri haline geldiği bildiriliyor.

Hizbullah'ın üçüncü kuşak liderleri arasında yer alan Rıza, İran'da  askeri eğitim aldı. Nadiren kamuoyu önüne çıkmakta, çıktığında da Hizbullah'ın görevlerini, hedeflerini ya da askeri bilgilerini açıklamak için yüzünü kapatmaktadır.