"TikTok tarikatı"nı anlatan Netflix dizisi dehşete düşürdü

Şeytanın Dansçıları: 7M Adında Bir TikTok Tarikatı, her biri yaklaşık bir saat uzunluğundaki üç bölümden oluşuyor (Netflix)
Şeytanın Dansçıları: 7M Adında Bir TikTok Tarikatı, her biri yaklaşık bir saat uzunluğundaki üç bölümden oluşuyor (Netflix)
TT

"TikTok tarikatı"nı anlatan Netflix dizisi dehşete düşürdü

Şeytanın Dansçıları: 7M Adında Bir TikTok Tarikatı, her biri yaklaşık bir saat uzunluğundaki üç bölümden oluşuyor (Netflix)
Şeytanın Dansçıları: 7M Adında Bir TikTok Tarikatı, her biri yaklaşık bir saat uzunluğundaki üç bölümden oluşuyor (Netflix)

Netflix izleyicileri, yayın platformundaki tarikat belgeseli karşısında şaşkına döndü.

Şeytanın Dansçıları: 7M Adında Bir TikTok Tarikatı (Dancing for the Devil: The 7M TikTok Cult) geçen ayın sonlarında gösterime girdi ve korkunç ama gerçek hikayesiyle izleyicileri hemen etkisi altına aldı. 

TikTok dansçıları nasıl tarikata katıldı?

Belgesel bazı TikTok dansçılarının, bir ajansa ve ajansın ilişkili olduğu bir kiliseye katılmasını merkeze alıyor. Kısa süre sonra kilisenin kurucusu ve karanlık gerçekleri hakkındaki rahatsız edici ayrıntılar açığa çıkıyor.

Üç bölümlük dizi, kız kardeşi Melanie'yle birlikte "Wilking Sisters" adlı popüler bir TikTok ve YouTube kanalına sahip dansçı ve içerik üreticisi Miranda Wilking'e odaklanıyor. 

Miranda, TikTok'ta 3,3 milyondan fazla takipçi edindikten sonra 2021'in başlarında aniden sosyal medya platformundan kaybolmuştu.

Miranda'nın hayranları ve takipçileri, fenomen dansçının ani bir şekilde sessizliğe bürünmesinin ardındaki gerçeği uzun süre merak etmişti.  

Şubat 2022'de ailesi, sosyal medya üzerinden yaptıkları canlı yayında, Miranda'nın 7M Film adlı menajerlik şirketinin kurucusu Robert Shinn tarafından beyninin yıkandığını iddia etti.

Bu paylaşımın viral olmasının ardından kafalardaki soru işaretleri daha da arttı. 

"İfşa olduktan sonra hâlâ tarikatta kalmaları çılgınca"

Netflix izleyicileri, belgeseli izledikten sonra şaşkına döndü ve olayların ne denli "çılgınca" olduğunu dile getirmek üzere sosyal medyaya akın etti.

Bir kullanıcı şunları yazdı:

Şeytanın Dansçıları belgeseli inanılmaz! Ve bazılarının ifşa olduktan sonra bile hâlâ tarikatta kalmaları çılgınca!

Onunla aynı fikirdeki bir diğer izleyici ekledi:

Netflix'teki Şeytanın Dansçıları adlı belgeseli izledikten sonra aklım başımdan gitti, tüylerim diken diken oldu ve ağladım! Tüm bu olanlar çok çılgınca!

Belgeselden çok etkilendiğini söyleyen başka biri de şöyle yazdı:

Şeytanın Dansçıları: 7M Adında Bir TikTok Tarikatı'nı izlemeyi yeni bitirdim. 2024'te bile tarikatın halen gelişiyor olması gerçeği inanılır gibi değil.

"Ölüm tehditleri" iddiası

Dansçı Miranda Derrick, belgeselin gösterime girmesinden bu yana internet üzerinden ölüm tehditleri aldığını iddia ediyor. 

27 yaşındaki dansçı, belgeseli "tek taraflı" diye nitelendirerek tepki gösterdi. Derrick Instagram hesabından yaptığı açıklamada, bazı kullanıcıların kendisini ve ailesini hedef aldığını belirtti. 

Dansçı, 1,7 milyon takipçisine şunları söyledi:

Herkese merhaba. Normalde bu tür içerikler yapmadığımı biliyorum ama size karşı şeffaf olmak istedim. Bu belgeselden önce eşim (koreograf James Derrick) ve ben kendimizi güvende hissediyorduk. Artık bu belgesel yayında ve hayatlarımızın tehlikeye atıldığını hissediyoruz.

Derrick, açıklamasına şöyle devam etti:

İkimiz de arabalarımızda takip edildik, ikimiz de nefret mektupları, ölüm tehditleri aldık, insanlar bize intihar etmemiz için mesajlar gönderdi.

Independent Türkçe, Mirror, Variety, Daily Mail



Katil balinaların beklenmedik avı ilk kez görüntülendi

Dişi lider katil balina "Dakota" avlanırken yunusu havaya fırlatıyor (Maikol Barrera)
Dişi lider katil balina "Dakota" avlanırken yunusu havaya fırlatıyor (Maikol Barrera)
TT

Katil balinaların beklenmedik avı ilk kez görüntülendi

Dişi lider katil balina "Dakota" avlanırken yunusu havaya fırlatıyor (Maikol Barrera)
Dişi lider katil balina "Dakota" avlanırken yunusu havaya fırlatıyor (Maikol Barrera)

Şile açıklarında ilk kez yunuslarla beslenen bir katil balina sürüsünün saptanmasıyla, Güney Yarımküre'deki katil balinaların yeni keşfedilen avlanma becerileri aydınlatıldı.

Geçmişte katil balinaların, denizaslanlarını yakalamak için yerel balıkçı teknelerinin hareketlerinden ustaca faydalandığı belgelenmişti. An itibarıyla drone görüntüleri, katil balinaların başarılı bir şekilde gölgeli yunus avlayarak, yiyecekleri sürü içinde paylaştığını gösterdi.

Frontiers in Marine Science isimli akademik dergide yayımlanan araştırmada detaylandırılan keşif, katil balinaların beslenme alışkanlıklarına yeni bir ışık tutuyor. Bu keşifle Güney Yarımküre'deki popülasyonlarının daha iyi korunması sağlanabilir.

Bu araştırma, Şili kıyılarındaki katil balinaların beslenmesinde, yunuslar gibi diğer deniz memelilerinin giderek daha fazla yer tutabileceğini ileri sürüyor.

Zeki süper yırtıcılar olan katil balinalar, çeşitli beslenme şekillerine ve eşsiz davranışlara sahip. Geçmişteki araştırmalar, bazı katil balina popülasyonlarının musurgilleri taciz ettiğini ve öldürdüğünü ama yemediğini ortaya çıkarmıştı.

Son araştırmalar, dünyanın farklı bölgelerinde katil balinaların teknelere çarptığı tuhaf davranışı açıklamaya çalışmıştı.

Bilim insanları geçen sene, Güney Afrika açıklarındaki bir katil balinayı, kendisi de vahşi bir süper yırtıcı olarak kabul edilen büyük beyaz köpekbalığını avlayıp canlı canlı yerken görüntülemişti.

Hatta katil balinaların, mavi balinaları avlayıp öldürdüğü bile görülmüştü.

Katil balina popülasyonlarında davranışların, tercih edilen yiyeceklerin, seslerin ve genlerin çeşitlilik göstermesi sebebiyle, onlara yönelik koruma yöntemleri geliştirilebilmesi için her sürünün anlaşılması önem taşıyor.

Örneğin Güney Yarımküre'de "A Tipi" ve "B1 Tipi" gibi popülasyonlar, deniz memelilerine odaklanırken diğerleri balıkları tercih ediyor.

Araştırmacılar, en yeni çalışmada Güneydoğu Pasifik kıyısındaki Humboldt Akıntısı'ndaki bir katil balina popülasyonunu inceledi.

zxcv
Şili'nin kuzeyinde, katil balina görülen iki konumu gösteren harita (Ana García Cegarra et al., Frontiers in Marine Science)

Kendi araştırmalarından verileri değerlendirmenin yanı sıra balina izleme ve balıkçı teknesi gezileri sırasında katil balinaları takip eden amatör bilim insanlarının verilerinden de faydalandılar.

Araştırmacılar, verilerle popülasyonun bilinen üyelerinin kataloğunda çapraz karşılaştırma yapmak üzere fotoğraf ve videolar da kullandı.

Drone fotoğrafları ve videolarla birleştirilen veriler, bilim insanlarının bölgedeki katil balina varlığının haritasını çıkarmasına yardımcı oldu.

xcvfdbg
Katil balinalar, sürü içinde gölgeli yunusun etini paylaşıyor (Luis Aguilar, CETALAB)

Araştırmacılar, bir dizi videoda Menacho katil balina sürüsünün, daha önce bölgedeki hiçbir orka sürüsünün avlamayı başaramadığı bir tür olan gölgeli yunusları yakaladığına dair kanıt buldu.

Görüntülerde sürünün dişi lideri Dakota, gölgeli bir yunusu havaya atıyor.

Bilim insanları "Yiyecek dağıtımı, ilk önce dişi liderden genç erkeğe, ardından yalnız yetişkin erkeğe ve en sonda da yemeği kendisine ait olduğu varsayılan yavrularla da paylaşan yetişkin dişiye yapıldı" diye yazdı.

Katil balinalar arasında yiyecek paylaşımı, geçmişte türün pek çok popülasyonunda belgelenmiş bir davranış.

xcfbg
Dişi lider Dakota, yunusu genç erkekle paylaşıyor (Ana García Cegarra et al., Frontiers in Marine Science)

Bilim insanları, bazı gruplardaki dişi katil balinaların sık sık üyelerle et paylaşırken ve ilişkileri daha yakın olanların daha erken yemesine izin verirken görüntülendiğini söyledi.

Araştırmanın ortak yazarlarından García Cegarra, "Yeni doğan yavruları gözlemlememiz önemli çünkü bu ürediklerini gösteriyor ancak yavruların hayatta kalma oranlarını bilmiyoruz" dedi.

Yurttaş bilimi sayesinde katil balinaların varlığını Şili'nin kuzeyindeki kıyılarda binlerce kilometre boyunca takip edebiliyoruz ancak orka gözlemlerinin çoğu şans eseri gerçekleşiyor.

Independent Türkçe