Libya: Ortak Askeri Komite'nin rolündeki azalışın nedenlerine ilişkin sorular

Politikacılar bunu, ülkenin batısındaki milislerin etkisine bağlıyor

 Nazuri ve Haddad, AFRICOM tarafından Afrika ülkelerinin savunma bakanları ve genelkurmay başkanları için düzenlenen konferansa katıldı. (Libya Ulusal Birlik Hükümeti Genelkurmay Başkanlığı)
Nazuri ve Haddad, AFRICOM tarafından Afrika ülkelerinin savunma bakanları ve genelkurmay başkanları için düzenlenen konferansa katıldı. (Libya Ulusal Birlik Hükümeti Genelkurmay Başkanlığı)
TT

Libya: Ortak Askeri Komite'nin rolündeki azalışın nedenlerine ilişkin sorular

 Nazuri ve Haddad, AFRICOM tarafından Afrika ülkelerinin savunma bakanları ve genelkurmay başkanları için düzenlenen konferansa katıldı. (Libya Ulusal Birlik Hükümeti Genelkurmay Başkanlığı)
Nazuri ve Haddad, AFRICOM tarafından Afrika ülkelerinin savunma bakanları ve genelkurmay başkanları için düzenlenen konferansa katıldı. (Libya Ulusal Birlik Hükümeti Genelkurmay Başkanlığı)

Libyalı siyasetçiler ve akademisyenler, 5+5 Ortak Askeri Komitesi'nin rolünün azaldığı konusunda görüş ayrılığına düştüler. Bu durum, ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) tarafından Afrika ülkelerinin savunma bakanları ve genelkurmay başkanları için Botsvana'da düzenlenen konferansa üst düzey askeri liderlerin katıldığı bir dönemde gerçekleşti.

Libya Temsilciler Meclisi (TM) Üyesi Ali et-Tikbali, ‘son aylarda Ortak Askeri Komite'nin rolü ve yabancı güçler ile paralı askerlerin Libya'dan çıkması gibi ele aldığı önemli dosyalar hakkındaki konuşmaların önemli ölçüde azaldığına’ dikkat çekti. Tikbali ayrıca, ‘Askeri Komite’nin orduyu birleştirme amacının bir parçası olarak silahlı oluşumları dağıtma ve silahsızlandırma çabalarıyla ilgili konuşmalarda da düşüş yaşandığını’ belirtti.

5+5 Ortak Askeri Komitesi, Mareşal Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) Genel Komutanlığı’na bağlı beş askeri personel ile Batı Bölgesi Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı diğer beş askeri personelden oluşuyor.

Ekim 2020'de komite üyeleri Birleşmiş Milletler (BM) misyonu himayesinde kalıcı bir ateşkes anlaşmasına vararak, Nisan 2019'dan beri ülkenin doğusu ve batısı arasında devam eden silahlı çatışmayı sona erdirdi.

Eski Libya Savunma Bakanı Muhammed el-Bergusi, 5+5 Ortak Askeri Komitesi’nin rolünün azaldığı yönündeki önceki argümana katıldığını belirtti. Bergusi, komitenin rolünün azalmasını, ‘batı bölgesindeki silahlı oluşumların hakimiyetiyle fiilen çatışmasına, siyasi güçler arasındaki gerilimden ve hükümetin iktidar mücadelesinden etkilenmesine’ bağladı.

Ayrıca, uluslararası çatışmaların Afrika kıtası üzerindeki etkisine ve bazı Afrika ülkelerinde Sudan yüzünden patlak veren silahlı çatışmalara dikkat çeken Bergusi, tüm bunların komitenin çalışmaları üzerinde etkisi olduğunu dile getirdi.

Bergusi Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada, ‘silahlı grupların davranışları nedeniyle batı bölgesinde tanık olunan güvenlik gerilimlerinin askeri kurumun birleştirilmesi yolunu daha da karmaşık hale getirdiği’ uyarısında bulundu. Bergusi, Libya krizinin tarafları arasındaki gerilimin halen siyasi boyutla sınırlı olduğunu ve kalıcı ateşkes anlaşmasını tehdit eden herhangi bir silahlı çatışmaya dönüşmediğini belirtti.

Görsel kaldırıldı. Nazuri ve Haddad (Libya Ulusal Birlik Hükümeti Genelkurmay Başkanlığı)

Bergusi, bu oluşumların artan silah cephaneliği ve daha fazla genç unsuru kendilerine çekmelerini sağlayan mali kapasiteleri ışığında Batı Bölgesi'ndeki Genelkurmay Başkanlığı'nın sahip olduklarıyla kıyaslayarak şu soruyu sordu: “Askeri kurumun birleştirilmesine yönelik prosedürlere tabi olmalarını nasıl bekleyebiliriz?”

Ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin Genelkurmay Başkanlığını yapan Abdurrazık en-Nazuri ve Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Genelkurmay Başkanı Muhammed el-Haddad, geçtiğimiz hafta sonu Botsvana'da AFRICOM tarafından düzenlenen konferansa katıldı.

Bergusi, Haddad ve Nazuri'nin konferansa davet edilme nedeninin ‘Washington'un Libya, Cezayir ve Nijerya sınır bölgesinde konuşlanacak doğu ve batı güçlerinden oluşan ortak bir askeri güç kurma çabası’ ile ilgili olabileceğini düşünüyor.

Bergusi, “Washington, Rusların aynı kritik sınır bölgesinde konuşlu LUO Genel Komutanlığı ile koordineli bir askeri güç oluşturabileceğine inanıyor. Bu nedenle LUO güçlerini Ruslar yerine kendilerine katılmaya çekmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

Silphium Araştırma ve Çalışmalar Vakfı Başkanı Cemal Şeluf, AFRICOM'un Nazuri ve Haddad'ı davet etme isteğinin, ‘Washington'un doğudaki ve batıdaki tüm Libyalı taraflara açık ve özellikle uluslararası çevrelerde Libya sahasının Rusların tekelinde olduğuna dair tekrarlananların doğru olmadığını kanıtlayan bir mesaj’ olduğuna inanıyor.

Şeluf, Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada, toplantının askeri kurumların birleştirilmesi sürecini yeniden canlandırması ihtimalini dışlayarak, “Libya ordusu, özellikle de 5+5 Komitesi üyeleri arasında herhangi bir anlaşmazlık yok” dedi. Şeluf, Kahire, Cenevre ve Sirte'deki önceki toplantılara ve Nazuri'nin daha önce Trablus'u ziyaret etmesine işaret etti.

Şeluf, “Herhangi bir anlaşmanın sonuçları, Libya'nın batısını temsil eden ve oradaki Genelkurmay Başkanı’na bağlı askeri personelin, oluşumların etkisi ve silahlarının gücü nedeniyle bunları uygulayamaması nedeniyle her zaman engellenmiştir” dedi.

Libyalı siyasi analist Muhammed Mahfuz ise önceki görüşlere katılmayarak, AFRICOM'un Nazuri ve Haddad'ı askeri konferansa katılmaya davet etmesinin ardında siyasi ya da askeri amaçlar olduğunu düşünüyor.

Şarku’l Avsat'a konuşan Mahfuz, davetin, askeri kurumun bölünmüşlüğü nedeniyle yapıldığını, Washington'un, askeri kurumları birleştirme ya da ortak bir askeri güç oluşturma konusunu yeniden canlandırma arzusunu destekleyecek herhangi bir belirti olmadığını söyledi.

Mahfuz, “Ordunun birleşeceğini varsayarsak, sadakatini borçlu olacağı ve emirlerine itaat edeceği siyasi otorite nerede?” diye sordu.

Batı bölgesindeki silahlı oluşumları 5+5 Ortak Askeri Komitesi’nin planlarını engellemekle suçlamayı reddeden Mahfuz, ‘ana nedenin krizin tarafları arasındaki siyasi irade eksikliği ile sınırlı olduğuna’ inanıyor.

‘Seçimler yapılmadan ve güçlü bir birleşik hükümet kurulmadan Libya'nın, askeri ve güvenlik kurumlarının gerçek anlamda birleşmesine tanık olamayacağını’ belirten Mahfuz, ‘Gazze Şeridi'ndeki durum gibi bölgedeki diğer yakıcı meselelere kıyasla Libya dosyası uluslararası gündemde gerilediği için seçim hakkının halen çok uzakta olduğuna’ inanıyor.



Babu’l Heva yeniden faaliyete geçti… Suriye'nin kuzeybatısında ‘ihtiyatlı sükûnet’ hâkim

Suriye-Türkiye sınırındaki Babu’l Heva Sınır Kapısı, Şubat 2023 (AFP)
Suriye-Türkiye sınırındaki Babu’l Heva Sınır Kapısı, Şubat 2023 (AFP)
TT

Babu’l Heva yeniden faaliyete geçti… Suriye'nin kuzeybatısında ‘ihtiyatlı sükûnet’ hâkim

Suriye-Türkiye sınırındaki Babu’l Heva Sınır Kapısı, Şubat 2023 (AFP)
Suriye-Türkiye sınırındaki Babu’l Heva Sınır Kapısı, Şubat 2023 (AFP)

Suriye ile Türkiye arasındaki Babu’l Heva Sınır Kapısı, Halep ve İdlib kırsalındaki protestolar ve Türk güçleriyle yaşanan çatışmaların ardından bir buçuk gün kapalı kaldıktan sonra bu sabah yeniden açıldı. Bu arada Halep'in kuzey kırsalında, özellikle de geçtiğimiz pazartesi günü protestocularla Türk güçleri arasında en yoğun çatışmalara sahne olan Afrin'de güvenlik alarmı ve iletişim kesintileri ikinci gün üst üste devam etti.

Halep'in kuzey kırsalındaki şehirlerde ve İdlib'in bazı bölgelerinde düzenlenen gösteriler, Türkiye'nin Kayseri ilinde Suriyeli mültecilere ve mülklerine yapılan saldırı nedeniyle tetikledi. Nakliye kamyonlarının yakılması, Türk bayraklarının yırtılması ve Türk ordu güçleriyle taşlı ve mermili çatışmaları içeren tepkiler, Afrin'de yedi kişinin ölümüne ve bölge genelinde onlarca kişinin yaralanmasına neden oldu.

cdfvgbrh
Halep'in kuzey kırsalında  vurularak öldürülen yedi kişinin cenaze töreninden (Şarku’l Avsat)

Türk hükümetinin dün (salı) ırkçı çağrıları engellemek ve mültecilere yönelik saldırıdan sorumlu sabotajcı ve kışkırtıcıları tutuklamak için önlemler aldığını açıklamasının ardından kuzeybatı Suriye'nin çoğu bölgesinde sükûnet hâkim oldu. Ancak Afrin'de Türk güçleri tarafından vurularak öldürülenlerin cenazeleri, slogan atmak ve öfkeyi ifade etmek için yeni bir fırsat doğurdu.

Afrin kenti ağırlıklı olarak Kürtlerden oluşuyor ve Mart 2011'de Suriye krizinin başlamasından bu yana birçok Suriye kentini ve kırsal bölgeyi etkileyen demografik değişimlerden etkilenmiş durumda.

fvgbrhtnyju
Afrin'deki protestolarda ölenlerin cenazeleri defnedildi. (Şarku’l Avsat)

Şarku’l Avsat, onlarca insanın toplandığı, Suriyeli muhaliflerin bayraklarını salladığı ve 2018'den bu yana bölgeyi yöneten Türk güçlerinin gitmesi için sloganların atıldığı cenaze törenlerini ziyaret etti.

Güvenlik nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir aktivist, protestocuların taleplerinin yeni olmadığını belirterek, söz konusu protestoları, Türkiye'nin bölge üzerindeki vesayetinin reddi olarak tanımladı.

Aktivist, “Bağımsız karar alma mekanizmalarını kaybeden gruplarımızın ve hükümetlerimizin vesayetini reddetmek için ortaya çıktık. Amacımız karar mekanizmasını geri almaktır” ifadelerini kullandı.

Cenaze törenine katılanlar, Suriyeli mültecilere yönelik saldırının, temel talepleri ‘Suriye muhalefetinin bağımsız karar alması’ olan protestolar için sadece bir ‘kıvılcım’ olduğunu vurguladı.

Birkaç gün önce Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, rejim bölgeleri ile Halep'in kuzey kırsalı arasında ticari bir geçişin açılmasıyla eş zamanlı olarak Devlet Başkanı Beşşar Esed ile ilişkileri yeniden kurma niyetini açıkladı.

xscdvfgbh
Geçtiğimiz pazartesi günü Suriye'nin kuzeyindeki Halep kırsalında yer alan Ebin Seman'da Türk ordusuna ait bir gözlem noktasının yakınındaki Suriyeli protestocular (AFP)

Aktivist, davalarının ‘satıldığını’ düşünen kuzeydeki Suriyelileri kızdıran şeyin bu olduğunu, ardından Türkiye'de Suriyelilere karşı ırkçı olayların yaşandığını ve bunun da Suriye'nin kuzeyindeki öfkeli halk protestolarını hızlandırdığını belirtti.

Diğer yandan Türk güçleriyle birlikte 2018'den bu yana bölgeyi kontrol eden Suriye Geçici Hükümeti Savunma Bakanlığı'na bağlı Suriye Milli Ordusu birliklerinin protestocularla çatışmaya girmediği, ancak protestoculara yönelik gözaltı kampanyası korkularının son birkaç saattir devam ettiği belirtiliyor.

zcdvfbrgt
Türkiye ile Suriye arasındaki Babu’l Heva Sınır Kapısı’nın açılmasını bekleyen insanlar

Türk hükümetinin eylemleri ve yetkililerin ırkçılığı reddeden ve Suriyelilere karşı kışkırtmayı önleyen açıklamalarına, Halep'in kuzey kırsalında çoğunlukla Türk telekomünikasyon ağına bağlı olan çoğu bölgede internet ve telekomünikasyonun kesilmesi eşlik etti. Bunu ticari malların, insani yardımların, hastaların ve kuzeybatı Suriye'ye girmesi ya da çıkması gereken yolcuların geçtiği sınır kapılarının kapatılması izledi.

Bölgede başta sebze olmak üzere temel ürünlerin fiyatları hemen yükselmeye başlarken, havalelerin ve bölgedeki resmî kurumlarda çalışanların maaşlarının ulaştırıldığı PTT posta merkezleri kapatıldı.

sxcdfvgrbt
Suriyeliler pazartesi günü Babu’s Selame Sınır Kapısı önünde protesto gösterisi düzenledi. (Reuters)

Önlemler, yaklaşan yakıt ve gıda kıtlığı endişesi ve korkusuna yol açarak halkın ilk günden fırınlara ve benzin istasyonlarına akın etmesine neden olurken, Suriye Geçici Hükümeti gibi muhalefete bağlı organlar kaosa son verilmesi çağrısında bulunan ve Türkiye ve Suriye halkları arasındaki dostluğu vurgulayan açıklama ve bildiriler yayınladı.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Hadi el-Bahra, Koalisyon'un resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamasında, Türkiye'deki Suriyeli mültecilere yönelik kışkırtmaları ve Suriye içinde Türk kamyon şoförlerinin hedef alınmasını kınadı. Suriye İslam Konseyi de bir açıklama yayınlayarak Afrin'deki ölümler için başsağlığı diledi ve ‘kaosa sürüklenmeme’ çağrısında bulundu.