Hellboy'un 4. filmi hayranları şaşırttı

Fotoğraf: (Ketchup Entertainment)
Fotoğraf: (Ketchup Entertainment)
TT

Hellboy'un 4. filmi hayranları şaşırttı

Fotoğraf: (Ketchup Entertainment)
Fotoğraf: (Ketchup Entertainment)

Yeni Hellboy filminin ilk fragmanı yayımlandı ve serinin hayranları hep aynı noktaya değiniyor.

1 Temmuz Pazartesi günü internette paylaşılan Hellboy: The Crooked Man'in ilk fragmanında, Ron Perlman ve Stranger Things'in yıldızı David Harbour'ın canlandırdığı Hellboy rolünde başkasının oynadığı görülüyor.

Mike Mignola'nın yarattığı kırmızı çizgi roman anti kahramanını konu alan yeni yapımda, 12 Savaşçı (12 Strong) adlı aksiyon gerilim filmiyle tanınan Jack Kesey rol alıyor.

Ancak Hellboy hayranları filmle ilgili iki ayrıntı hakkında şaşkınlıklarını dile getiriyor: Birincisi, önceki filmlerde olduğu gibi neşeli bir fantastik macera yerine bir korku filmi olacak olması; ikincisiyse, duyurusu pek çok kişinin gözünden kaçmış gibi görünse de sahiden gerçekleşiyor olması.

X/Twitter'da bir kişi "Tamam, ilk tepkinin bütçenin gerçekten düşük göründüğünü fark etmek olduğunu biliyorum. AMA tonun çok doğru hissettirdiğini söylemek istiyorum" diye yazdı ve ekledi:

Bunun verdiği havayı seviyorum ve bunu memnuniyetle denemek isterim. Bu bana DREDD'in nasıl süper küçük ölçekli olduğunu ama tonunu tutturduğunu hatırlatıyor. Bakalım.

Bir başkası da şöyle dedi:

Birçok kişinin görünüşü sertçe eleştirdiğini görüyorum ama doğrusunu söylemek gerekirse bu şimdiye kadar gördüğümüz en doğru çizgi roman yorumu. Nefret etmedim ama bazılarının 'ucuz' görünebileceğini düşünmesini anlıyorum.

Bir başka hayran da şunları söyledi:

Bu gerçekten işe yarayabilecek bir hayran filmi, düşük bütçeli korku havasına sahip.

Bir kişi daha şunları yazdı:

Ne zamandan beri yeni Hellboy? Bu son derece karanlık görünüyor, bunu sevdim.

Öte yandan filmin gösterime gireceğinden haberi olmayan bir hayransa şunları söyledi:

Bu, Hellboy'un yer aldığı rastgele bir korku filmine benziyor.

Perlman, Gullermo del Toro'nun 2004 yapımı Hellboy ve 2008 yapımı Hellboy 2: Altın Ordu (Hellboy II: The Golden Army) adlı devam filminin başrolünde yer almıştı. Del Toro yapımı üçüncü bir Hellboy filminin çekilmesi için uzun süredir bir kampanya yürütülürken, planlar suya düşmüş ve bunun yerine Harbour, 2019'da Neil Marshall'ın yönettiği bir yeniden çekimde başrolü oynamıştı. Bu film eleştirel ve ticari bir fiyaskoydu.

Crank'in yönetmeni Brian Clark'ın yönettiği Hellboy: The Crooked Man, seriyi yeniden canlandırmak için mütevazı bir girişim; fragmanda tanınmış isimlerden yoksun bir oyuncu kadrosu ve daha çok düşük bütçeli bir his var.

Doğaüstü gerilim filmi 1950'lerde geçiyor ve Adeline Rudolph'un canlandırdığı çaylak BPRD (Paranormal Araştırma ve Savunma Bürosu) ajanının Appalachia sakinlerini şeytanla işbirliği yapan korkunç bir kötü adamdan korumak için Hellboy'la işbirliği yapmasını konu alıyor.

Filmde ayrıca Yellowstone oyuncusu Jefferson White, Leah McNamara, Joseph Marcell, Hannah Margetson ve Martin Bassindale rol alıyor. Mignola, filmin senaryosunu Christopher Golden'la birlikte yazdı.

Independent Türkçe



Sanat eserlerinin beyindeki etkisi ortaya kondu

Katılımcıların beyin aktivitelerinin gözlemlenmesi için özel cihazlar kullanıldı (Mauritshuis Müzesi)
Katılımcıların beyin aktivitelerinin gözlemlenmesi için özel cihazlar kullanıldı (Mauritshuis Müzesi)
TT

Sanat eserlerinin beyindeki etkisi ortaya kondu

Katılımcıların beyin aktivitelerinin gözlemlenmesi için özel cihazlar kullanıldı (Mauritshuis Müzesi)
Katılımcıların beyin aktivitelerinin gözlemlenmesi için özel cihazlar kullanıldı (Mauritshuis Müzesi)

Müzelerdeki gerçek sanat eserlerinin, tıpkıbasımlara ya da posterlere kıyasla beyni daha fazla uyardığı belirlendi.

Hollanda'dan bilim insanlarının çalışmasında, göz izleme ve MRI taramaları kullanılarak orijinal eserlerle posterler arasında beynin uyarılması açısından "muazzam fark olduğu" ortaya kondu. 

Barok ressam Jan Vermeer'in İnci Küpeli Kız tablosunun sergilendiği Lahey'deki Mauritshuis Müzesi'nin yaptırdığı çalışmada, orijinal eserleri ve reprodüksiyonlarını inceleyen 20 katılımcıların beyin aktiviteleri gözlemlendi. 

Araştırmada, orijinal eserleri inceleyenlerin beynindeki aktivitenin, reprodüksiyonları inceleyenlerinkine kıyasla 10 kat daha fazla olduğu belirlendi. 

Mauritshuis Müzesi'nin direktörü Martine Gosselink, bulgulara dair şunları söyledi:

10 katlık fark muazzam, orijinal bir esere kıyasla bir reprodüksiyona baktığınızda ortaya çıkan şey budur. Farkında olsanız da olmasanız da bir şeyler gördüğünüzde zihinsel açıdan zenginleşirsiniz çünkü beyninizde bağlantılar kurarsınız.

Çalışmayı yürüten Neurensics araştırma enstitüsünün ortak kurucusu Martin de Munnik, çalışmanın iki temel unsura dayandığını belirtiyor. 

Yaşları 21'le 65 arasında değişen katılımcılar, beyinlerindeki elektriksel aktiviteyi kaydetmek için kullanılan EEG tarayıcısıyla bir göz izleme ekipmanı taktı. Bu kişilerden önce müzedeki 5 tabloya, daha sonra da bunların müzenin mağazasında satılan posterlerine bakmaları istendi. 

Nörobilimciler, Amsterdam Üniversitesi'ndeki MRI makinesine bağlı ekipmanla elde edilen sonuçları inceledi. Araştırmacılar, orijinal sanat eserlerinin beynin bilinç, düşünce ve kişisel anılarla ilgili bölümü olan precuneus bölgesinde güçlü bir olumlu tepki uyandırdığını gözlemledi. 

dsvgrf
İnci Küpeli Kız'ın yüzünde oluşan üçgen, dikkatin uzun süre odaklanmasını sağlıyor (Mauritshuis Müzesi)

Örneğin Hollandalı ressam Gerrit van Honthorst'un Viyolonist tablosunun orijinaline bakanlarda 1 üzerinden 0,41'lik olumlu bir uyaran çıkarken, aynı eserin posterine bakıldığında bu değer 0,05'e geriledi. 

Araştırmacılar, İnci Küpeli Kız'ın "sürekli dikkat döngüsü" diye tanımladıkları bir etkiye yol açtığını da belirtiyor. Nörobilimciler, tablodaki kızın ön plana çıkarılan gözü, çenesi ve küpesi arasında bir üçgen oluştuğuna işaret ediyor. Ziyaretçilerin gözünün sürekli bu üçgene takıldığını belirten Munnik, bundan ötürü İnci Küpeli Kız'a daha uzun süre bakıldığını söylüyor. 

Independent Türkçe, Guardian, Phys.org