130 bin galaksiden elde edilen veriler, karanlık madde teorisini sarstı

"Bu keşif mevcut modellere meydan okuyor"

Evrenin yüzde 27'sini oluşturduğu varsayılan karanlık madde, yarattığı kütleçekim kuvvetiyle saptanmaya çalışılıyor (NASA)
Evrenin yüzde 27'sini oluşturduğu varsayılan karanlık madde, yarattığı kütleçekim kuvvetiyle saptanmaya çalışılıyor (NASA)
TT

130 bin galaksiden elde edilen veriler, karanlık madde teorisini sarstı

Evrenin yüzde 27'sini oluşturduğu varsayılan karanlık madde, yarattığı kütleçekim kuvvetiyle saptanmaya çalışılıyor (NASA)
Evrenin yüzde 27'sini oluşturduğu varsayılan karanlık madde, yarattığı kütleçekim kuvvetiyle saptanmaya çalışılıyor (NASA)

Binlerce galaksiyi gözlemleyen bilim insanları, karanlık madde teorisinin gerçek olmayabileceğini öne sürdü. Bulgular, standart evren teorisinin güncellenmeye ihtiyaç duyabileceğini gösteriyor. 

Bilim insanları galaksilerin merkezinden uzaktaki cisimlerin, daha düşük bir kütleçekim kuvvetine maruz kalmasından dolayı daha yavaş hareket etmesi gerektiğini düşünüyor. 

Öte yandan bugüne kadar yapılan gözlemlerde, uç kısımlardaki yıldızların da merkezdekilere yakın hızlarda döndüğü görüldü. Bu durumu karanlık madde teorisiyle açıklayan gökbilimciler, bu görünmez maddenin yarattığı kütleçekim kuvvetinin yıldızları etkilediğini öne sürüyor. 

Bu teoriye göre galaksilerin merkezinden 300 bin ışık yılı mesafeye uzanan, hale şeklinde karanlık madde kümeleri var. Bundan daha uzağa gidildiğinde yıldızların daha yavaş hareket etmeye başlaması gerekiyor.

Fakat The Astrophysical Journal Letters adlı hakemli dergide yakın zamanda yayımlanan bir makalede merkezden 1 milyon ışık yılı uzaktaki yıldızların, mevcut karanlık ve görünür madde teorileriyle açıklanamayacak hızlarda dönmesi gerektiği öne sürüldü.

Avrupa Güney Rasathanesi'nin Şili'deki VLT Tarama Teleskobu tarafından çekilen yaklaşık 130 bin galaksiye ait görüntüleri inceleyen araştırmacılar, kütleçekimsel merceklenme denen bir olgudan yararlandı. 

Kütleçekimsel merceklenme, galaksiler gibi büyük kütleli cisimlerin, uzak bir kaynaktan gelen ışığı bükmesini ifade ediyor. 

Merceklenmeye dair incelemeler, galaksinin hem görünür madde hem de çok daha yüksek miktarda olduğu varsayılan karanlık madde miktarına dair fikir veriyor. 

Bilim insanları kütleçekimsel merceklenme verilerine dayanarak galaksilerin merkezinden 1 milyon, hatta belki 3 milyar ışık yılı ötedeki yıldızların, görünür ve karanlık madde miktarıyla açıklanamayacak hızda dönmesi gerektiğini öne sürdü.

Bulgular ya karanlık maddenin daha yüksek miktarda olması gerektiğine ya da bu teorinin temelden yanlış olduğuna ve galaksilerdeki hareketlerin farklı şekilde açıklanabileceğine işaret ediyor.

Çalışmanın yazarlarından Tobias Mistele, "Bu keşif mevcut modellere meydan okuyor" diyor.

Ya karanlık madde haleleri düşündüğümüzden çok daha büyük ya da kütleçekime dair anlayışımızı temelden gözden geçirmemiz gerekiyor.

Galaksilerin uç kısımlarındaki tuhaf hareketleri karanlık maddeye gerek kalmadan açıklayan seçenekler arasında Değiştirilmiş Newton Dinamiği (Modified Newtonian Dynamics / MOND) teorisi var. Bu teoriye göre Isaac Newton'ın kütleçekim yasası sadece bir noktaya kadar geçerli ve yüksek dönme hızlarında farklı türde bir davranış devreye giriyor. 

Makalenin ortak yazarı Stacy McGaugh, gözlemlerin bu teoriyle açıklanabileceğini düşünüyor. 

Bilim dünyası bir yandan karanlık madde teorisini destekleyecek daha güçlü kanıtlar ararken, bir yandan da farklı teorilerle evrendeki tuhaf durumlara açıklık getirmeye çalışıyor. 

Avrupa Uzay Ajansı'nın geçen yıl fırlatılan Euclid Uzay Teleskobu'nun daha iyi kütleçekimsel merceklenme verileri sağlaması bekleniyor. Teleskobun gözlemleri galaksilerin uç kısımlarındaki gizemin aydınlatılmasına katkı sunabilir.

Independent Türkçe, Science News, Knowridge Science Report, The Astrophysical Journal Letters



Google'dan arama motoruna yapay zeka güncellemesi

Google, arama motoruna yapay zekayı daha fazla dahil ediyor (Reuters)
Google, arama motoruna yapay zekayı daha fazla dahil ediyor (Reuters)
TT

Google'dan arama motoruna yapay zeka güncellemesi

Google, arama motoruna yapay zekayı daha fazla dahil ediyor (Reuters)
Google, arama motoruna yapay zekayı daha fazla dahil ediyor (Reuters)

Google, arama motoruna daha fazla yapay zeka eklemek için şimdiye kadarki en büyük değişikliklerinden bazılarını yapıyor.

Şirket artık kişilerin videolarla arama yapmasına, resimlerle arama yaparken sesli soru sormasına ve şarkıları tanımlamasına izin verecek. Şirket ayrıca arama sonuçlarını yeniden düzenleyecek, yeni alışveriş yolları ekleyecek ve bu süreçte yapay zeka desteği kullanacak.

Google ayrıca geçen aylarda kullanıma sunduğu "Yapay Zeka Genel Bakış" özelliğini sunma şeklini de değiştirecek. Kullanıcıların sorularını yanıtlaması beklenen bu özellik, tuhaf sorunlar çıkardı; taş ve yapıştırıcı yemeyi teşvik etmesi de bunlardan biri.

Artık bu genel bakışlar, sorulara daha fazla bağlam sağlamak amacıyla internet sayfalarına daha fazla bağlantı içerecek.

Bu araçlardan bazıları birlikte de çalışacak. Google, Search Labs programındaki ilk test kullanıcılarına bir video kaydederken soru sormak için benzer bir araç sunmaya başlayacağını doğruladı. Yapay zeka araçlarının bir yapay zeka yanıtı ve internetten yararlı kaynaklar gösteren bir Yapay Zeka Genel Bakışı üretmeden önce "videoyu ve sorunuzu bir araya getirerek anlamlandırabileceğini" söyledi.

Güncellemeler, dünyanın en büyük teknoloji firmaları arasında, mevcut kullanıcıların ilgisini canlı tutmak ve yeni kullanıcıları çekmek için yeni ve ilgi çekici yapay zeka destekli araçlar sunma üzerine süregelen yarışı sürdürüyor.

Çarşamba günü, üretici yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin arkasındaki firma OpenAI, en son finansman turunda 6,6 milyar ABD doları (şimdiye kadarki en yükseği) topladığını doğruladı ve şirkete 150 milyar dolardan fazla değer biçti, bu da yapay zeka etrafındaki çılgınlığın sürdüğünün işareti.

Google güncellemesinde ayrıca, mobil cihazlarda yemek tarifleri ve yemek ilhamıyla ilgili aramalardan başlayarak yeni, yapay zeka tarafından organize edilmiş arama sonuçları sayfalarını öncelikle Birleşik Devletler'de kullanıma sunacağını açıkladı.

Artık sadece sizin için düzenlenmiş alakalı sonuçlarla tam sayfa bir deneyim yaşayacaksınız. Makaleler, videolar, forumlar ve daha fazlasını, internetin dört bir yanındaki içerikleri ve bakış açılarını tek bir yerde kolayca keşfedebilirsiniz.

Google, Yapay Zeka Genel Bakış'ta yapılan yeni değişiklikleri test ederken, bu "geliştirilmiş deneyimin önceki tasarıma kıyasla destekleyici internet sitelerine yönelik trafikte artış sağladığını" gördüğünü söyledi.

Bazı eleştirmenler daha önce AI Genel Bakış'ın listelenen arama sonuçlarının üzerine yerleştirilmesinin yayıncılar ve reklamverenler üzerinde bir etkisi olabileceğini ve sayfanın daha aşağısına taşınmaları halinde internet sayfalarına tıklamaların düşebileceğini öne sürmüştü.

Google, Genel Bakış'a bağlantıların eklenmesinin "kişilerin ilgisini çeken siteleri ziyaret etmeyi daha kolay bulduğu" anlamına geldiğini söylemişti.

Teknoloji devi, Google Arama'yı kullanan işletmelere yardımcı olmak için bir başka hamleyle, ABD'de mobil cihazlardan başlayarak Yapay Zeka Genel Bakış içinde reklamlar sunduğunu da doğrulamıştı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

Independent Türkçe