Suudi Arabistan İsrail'in engellemelerini aşarak Gazze'ye insani yardım ulaştırdı

Suudi Arabistan, Ürdün ile iş birliği yaparak ihtiyaç sahiplerine mümkün olan tüm yollarla ve araçlarla yardımları ulaştırmak için nitelikli bir operasyon gerçekleştirdi

Suudi Arabistan tarafından sağlanan insani yardımlar, Gazze'deki mağdurlara ulaştırılmaya devam ediyor (SPA)
Suudi Arabistan tarafından sağlanan insani yardımlar, Gazze'deki mağdurlara ulaştırılmaya devam ediyor (SPA)
TT

Suudi Arabistan İsrail'in engellemelerini aşarak Gazze'ye insani yardım ulaştırdı

Suudi Arabistan tarafından sağlanan insani yardımlar, Gazze'deki mağdurlara ulaştırılmaya devam ediyor (SPA)
Suudi Arabistan tarafından sağlanan insani yardımlar, Gazze'deki mağdurlara ulaştırılmaya devam ediyor (SPA)

Suudi Arabistan, insani yardım kolu olan Kral Selman İnsani Yardım Merkezi (KSrelief) aracılığıyla, işgalci İsrail güçlerinin sınır kapılarını kapatarak Gazze Şeridi'nde savaştan etkilenen ihtiyaç sahiplerine insani yardımların ulaştırılmasına yönelik engellemelerini kırmak için mümkün olan tüm yolları ve araçları kullanarak Gazze Şeridi'ne insani yardımları ulaştırmaya devam ediyor.

Suudi Arabistan, Gazze Şeridi'ndeki mağdurlara yardım sağlamak amacıyla Ürdün ile iş birliği yaparak Gazze Şeridi'ne havadan ısıtmaya gerek kalmadan doğrudan tüketilebilen gıda yardımında bulundu.

Suudi Arabistan Kraliyet Divanı Müsteşarı ve KSrelief Genel Müdürü Dr. Abdullah el-Rebia, Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA tarafından aktarılan açıklamasında ülkesinin işgalci İsrail güçlerinin sınır kapılarını kapatarak Gazze'deki mağdur insanlara insani yardımların ulaştırılmasına yönelik engelini kırmak amacıyla Ürdün Haşimi Hayır Kurumu ve Ürdün Silahlı Kuvvetleri ile iş birliği yaparak Gazze Şeridi'ne havadan gıda yardımı gerçekleştirdiğini söyledi.

Suudi Arabistan’ın KSrelief aracılığıyla Ürdün'e, Gazze Şeridi'ne insani yardımların havadan atılması için 30 ton paraşüt ve ağ sağladığını belirten Dr. Rebia, KSrelief tarafından sağlanan gıda maddelerinin ısıtılmaya ihtiyaç duymadan doğrudan tüketime uygun olduğunu da sözlerine ekledi.

zhtyuıkl
Dr. Rebia, Suudi Arabistan'ın Gazze'deki insani yardım çalışmalarını destekleme ve mümkün olan tüm yollarla ve araçlarla Gazze’ye insani yardım ulaştırma konusunda gayretli olduğunu vurguladı (SPA)

Kral Selman bin Abdulaziz ile Veliaht Prens ve Başbakan Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz liderliğindeki Suudi Arabistan’ın Gazze Şeridi'ndeki insani yardım çalışmalarını destekleme, mümkün olan tüm yollarla ve araçlarla oradaki kardeşlerine yardım ulaştırma ve hava, kara ve deniz geçişlerinin kapatılması sorununun üstesinden gelme konusundaki gayretlerini vurgulayan Dr. Rebia, savaştan etkilenen ihtiyaç sahibi insanlara büyük miktarlarda insani yardımların ulaştırılması için sınır kapılarının açılması çağrısında bulundu.

Ülkesinin Gazze Şeridi'ndeki silahsız Filistinlere karşı yürütülen savaşın ilk gününden itibaren tepki gösterdiğini belirten Dr. Rebia, Suudi Arabistan’ın Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın direktifleri doğrultusunda bugüne kadar 184 milyon dolardan fazla bağışın toplandığı büyük bağış kampanyası başlattığını ve kampanya kapsamında 54 uçaktan oluşan bir hava köprüsü ve 8 gemiden oluşan bir deniz köprüsü kurulduğunu söyledi. Dr. Rebia, kurulan bu köprüler ile insani yardımlar sağlanmaya devam ettiğini kaydetti.

Dr. Rebia uluslararası çabaları desteklemek ve kardeş Filistin halkının acılarını hafifletmek amacıyla sağladıkları kayda değer ve nitelikli insani yardımlar için Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman liderliğindeki Suudi Arabistan yönetimine şükranlarını sunarken Allah-u Teala’dan bunu onların sevap hanesine yazmasını, onları İslam dini ve Müslümanlar için tüm hayırlarla ödüllendirmesini ve Gazze Şeridi'ndeki kardeş Filistin halkının yaşadığı bu zor insani krizin bir an önce sona ermesini diledi.



Körfez ülkeleri, olası İsrail-İran savaşında nasıl bir politika izleyecek?

İran'ın İsrail'e misillemesi Tahran'da sevinçle karşılanmıştı (AFP)
İran'ın İsrail'e misillemesi Tahran'da sevinçle karşılanmıştı (AFP)
TT

Körfez ülkeleri, olası İsrail-İran savaşında nasıl bir politika izleyecek?

İran'ın İsrail'e misillemesi Tahran'da sevinçle karşılanmıştı (AFP)
İran'ın İsrail'e misillemesi Tahran'da sevinçle karşılanmıştı (AFP)

İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmaların İran'a da sıçramasıyla Ortadoğu'da topyekun savaş riski her geçen gün artıyor. 

Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian'ın analizinde, Sünni bir koalisyon oluşturan Körfez ülkelerinin İran'a ya da onun desteklediği milislere doğal olarak sıcak yaklaşmadığı belirtiliyor.

Guardian'ın diplomasi editörü Patrick Wintour'un kaleme aldığı analizde, Körfez ülkelerinin İsrail'in İran'a karşı saldırıları artırmasını istemediği ve gerilimi düşürmek için ABD'nin devreye girmesini talep ettiği aktarılıyor. 

Irak, Kuveyt, Umman, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının bölgede istikrar ve refaha giden tek yol olduğunu vurguladığı belirtiliyor. 

Ayrıca analizde, Körfez ülkelerinin Filistinlilere insani yardım ve siyasi destek dışında bir şey sağlamamaya yönelik ortak stratejilerini değiştirmeyeceği savunuluyor. 

Son çatışmaların ardından İsrail'in misilleme olarak İran'daki petrol altyapısını ve nükleer tesisleri hedef alabileceği de öne sürülüyor. Wintour, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nin (GCC) bu olasılıktan epey tedirgin olduğunu aktarıyor. 

GCC'nin Lübnan'daki saldırılarını durdurması için İsrail'e çağrı yaptığı fakat İran'in İsrail'e misillemesini destekleyen bir açıklamada bulunmadığına işaret ediliyor. 

Analizde, İsrail'in saldırılarını genişletmesiyle Körfez ülkelerinin bir ikilemle karşı karşıya kalacağı belirtiliyor. Bir yandan İran'ın bölgedeki etkisinin uzun vadede zayıflaması, burada sadece İsrail'in egemen olduğu istikrarsızlaştırıcı bir güç boşluğu yaratabilir. Diğer yandan bu boşluk, Körfez ülkeleri için İran'ın zayıflığından faydalanma ve Tahran'ın desteklediği milisleri geri püskürtme fırsatı yaratabilir. 

Analize göre İran'ın zayıflaması, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'ye Tahran destekli grupları dizginlemesi için daha fazla alan sağlayabilir. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da Lübnan'daki nüfuzunu yeniden kazanabilir.

Wintour, en önemli denge unsurunun Suudi Arabistan-İran ilişkileri olduğunu belirtiyor. İki ülke, Çin'in ev sahipliğiyle 10 Mart 2023'te bir araya gelerek ilişkileri normalleştirme kararı almıştı. 7 yıl aradan sonra diplomatik ilişkiler tekrar başlatılmıştı.

Berlin merkezli Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin pazartesi yayımladığı raporda da Riyad ve Tahran arasındaki ilişkilerin bölgede barışı sağlamaya yönelik kilit önem taşıdığına dikkat çekilmişti.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan'la Katar'da dün yaptığı görüşmede, İsrail'in bölgedeki saldırganlığına karşı İslam ülkelerine birlik çağrısı yapmıştı.

İsrail'in bir sonraki adımı ne olacak?

İsrail'in önce Hamas lideri İsmail Haniye'yi Tahran'da, sonra da Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı Beyrut'ta öldürmesinin ardından İran da aylardır beklenen misillemeyi salı gecesi yapmıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ın "ağır bedel" ödeyeceğini söylerken, ABD de Tel Aviv yönetimine destek veriyor. 

Amerikan medya kuruluşu CNN, "bölgesel savaşın fiilen başladığını" yazıyor. Kimliğinin açıklanmamasını isteyen İsrailli bir eski üst düzey askeri yetkili, Tel Aviv yönetiminin seçeneklerini değerlendirdiğini belirtiyor. 

Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett, İran'a kapsamlı saldırı düzenlenmesini savunuyor fakat CNN'e konuşan yetkili, Tel Aviv'in fevri davranmayacağını ve daha ölçülü bir saldırı planı yapabileceğini öne sürüyor. 

Öte yandan Amerikan gazetesi New York Times (NYT), İsrail ordusunun İran'a güçlü bir misilleme düzenleyebileceğini yazıyor. İsrail'in Ulusal Güvenlik Konseyi'nde İran stratejisinden sorumlu eski yetkili Yoel Guzansky, şunları söylüyor: 

İsrail'de ordu, savunma uzmanları, analistler ve siyasetçiler arasında İran'ın saldırısına güçlü şekilde karşılık verilmesine dair fikir birliği var.

NYT'ye konuşan yetkililer, Tel Aviv'in misillemeye yönelik kararını büyük ihtimalle cuma akşamı Roş Haşanah'ın sona ermesiyle vereceğini belirtiyor. Roş Haşanah'ta Yahudiler, İbrani takvimine göre yeni yılın gelişini kutluyor.

Independent Türkçe, Guardian, New York Times, CNN