İzleyiciler 100 tam puanlı Netflix dizisine övgüler yağdırıyor

Supacell, 27 Haziran'da gösterime girdi (Netflix)
Supacell, 27 Haziran'da gösterime girdi (Netflix)
TT

İzleyiciler 100 tam puanlı Netflix dizisine övgüler yağdırıyor

Supacell, 27 Haziran'da gösterime girdi (Netflix)
Supacell, 27 Haziran'da gösterime girdi (Netflix)

Netflix izleyicileri yeni süper kahraman dizisi Supacell'i çok sevdi.

Hayranlar, yayın platformunda gösterime girmesinden sadece günler sonra, Supacell'in ikinci sezonunun çekilmesini talep ediyor.

İlk sezonu uykusuz kalmayı göze alarak tek seferde bitirdiklerini söyleyen izleyiciler, bilimkurguyu "aydınlatıcı ve ufuk açıcı" diye nitelendirirken, bazıları "bütün gece uyumadıklarını" itiraf etti. 

6 bölümden oluşan Supacell'in Doctor Who'yla da tanınan başrol oyuncusu Tosin Cole, ışınlanma yeteneğine sahip teslimat şoförü Michael Lasaki rolünde.

Cole'a Michael'ın nişanlısı Dionne Ofori rolünde Adelayo Adedayo ve onları avlamaya çalışan Eddie Marsan eşlik ediyor. 

Supacell, 24 - 30 Haziran haftasında sadece 4 günde 33,5 milyon izlenme ve 6,4 milyon saat görüntülenmeyle Netflix'in çok izlenenler listesinde Bridgerton'ın ardından ikinci sıraya yerleşmeyi başardı.

Eleştirmenlerden 100 tam puan aldı

Rapman adıyla bilinen Britanyalı rap'çi Andrew Onwubolu imzasını taşıyan dizi, hem izleyiciler hem de eleştirmenler tarafından övgüyle karşılandı.

Bilindik bir konuyu farklı şekilde işlemesiyle televizyon yazarlarının gönlünü çalarak övgü dolu yorumlar alan Supacell, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da 100 tam puana sahip.

Süper kahraman dizisini çok beğenen bir izleyici, eski adı Twitter olan X'te şöyle yazdı: 

Hepinizin Supacell'i izlemesini istiyorum. Bu dizinin fantastik ve bilimkurgu yönü sayesinde eğlenceli olmayı başarması ama aynı zamanda bu kadar aydınlatıcı ve ufuk açıcı olması gerçekten güzel bir sürprizdi. Orak hücre hakkında yeterince konuşulmuyor! ACİLEN ikinci sezona ihtiyacım var.

"Çok akıllıca ve iyi düşünülmüş"

Bir diğeriyse şunları ekledi:

Supacell'i izledikten sonra 'Buna bayıldım' butonuna basmayı sakın unutmayın. İkinci sezonu bu şekilde alacağız.

Başka bir izleyici, "Supacell'in ikinci sezonuna hızlı bir şekilde ihtiyacım var" derken bir diğeri şöyle yazdı:

Supacell, orak hücre farkındalığı, azınlıkların kaçırılması farkındalığı ve çok daha fazlasını içeren bir bilimkurgu, gerilim ve drama. Çok akıllıca ve iyi düşünülmüş bir dizi. Çok daha fazla sezonu hak ediyor ve bence bunlara kavuşacak.

"Başka hiçbir şey umrumda değil"

Dizinin devamının gelmesini isteyen başka biri, yayın devine seslenerek ekledi:

Hey Netflix, gerçekten başka hiçbir şey umurumda değil. Sadece benim için #Supacell'in ikinci sezonunu hızlandır. Hepsi bu.

Bir hayransa daha en başından dizeye tutulduğunu ifade etti:

SupaCell'in 30. dakikasındayım ve diziyi art arda izlemem gerektiğini biliyorum.

Diziyi öven biri de şöyle yazdı:

Supacell aşırı iyi. Tüm gece uyumayacağım.
 

Independent Türkçe, Daily Mail, Deadline



Beyinde Hepatit C virüsü bulundu: Şizofreni ve bipolar semptomlarını açıklayabilir mi?

Virüslerin, bazı psikiyatrik semptomlarla ilişkili olduğu düşünülse de daha önce bir kanıt bulunamamıştı (Pexels)
Virüslerin, bazı psikiyatrik semptomlarla ilişkili olduğu düşünülse de daha önce bir kanıt bulunamamıştı (Pexels)
TT

Beyinde Hepatit C virüsü bulundu: Şizofreni ve bipolar semptomlarını açıklayabilir mi?

Virüslerin, bazı psikiyatrik semptomlarla ilişkili olduğu düşünülse de daha önce bir kanıt bulunamamıştı (Pexels)
Virüslerin, bazı psikiyatrik semptomlarla ilişkili olduğu düşünülse de daha önce bir kanıt bulunamamıştı (Pexels)

Bilim insanları şizofreni ve bipolar bozukluktan muzdarip kişilerin beyin zarında Hepatit C virüsü tespit etti. Bulgular bu kişilerdeki bazı semptomlara enfeksiyonun yol açabileceğine işaret ediyor.

Şizofreni, bipolar bozukluk ve majör depresyon gibi sorunların bazı psikiyatrik belirtileri uzun zamandır viral enfeksiyonlarla ilişkilendiriliyor. Ancak bugüne dek bu teoriyi doğrudan destekleyecek bir virüse beyinde rastlanmamıştı.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden araştırmacılar bu durumun virüslerin doğrudan beyne girmeyip beyin zarını hedef almasından kaynaklanabileceğini söylüyor.

Bulguları hakemli dergi Translational Psychiatry'de 14 Temmuz Pazartesi günü yayımlanan çalışmayı yürüten ekip, şizofreni, bipolar bozukluk veya majör depresyonu olan kişilerin ölümden sonra beyinlerinden alınan koroid pleksus örneklerini, sağlıklı bireylerin beyinlerinden alınanlarla karşılaştırdı.

Koroid pleksus, sıvı dolu boşlukların yani ventriküllerin zarını oluşturan ve özellikle beyni ve omuriliği koruyan beyin omurilik sıvısını üreten hücre topluluğunu ifade ediyor. Daha önceki çalışmalarda beyin içinde virüs keşfedilmediği için virüslerin bulaştığı bilinen bu bölgeye odaklandılar. 

Araştırmacılar 3 binden fazla hücreyi saptayabilen bir teknolojiyi kullanarak şizofreni veya bipolar bozukluktan muzdarip kişilerden alınan örneklerde daha fazla virüs tespit etti. Ancak sadece bu kişilerin beyin zarında Hepatit C vardı. 

Ayrıca kronik Hepatit C tanısı olan bazı kişilerde virüse rastlanmadı. Bu da enfeksiyonun her zaman beyin zarına ulaşmadığını gösteriyor

Bilim insanları daha sonra yaklaşık 285 milyon kişinin sağlık verilerinin tutulduğu bir veritabanına başvurdu. Şizofreni hastalarının yüzde 3,6'sında ve bipolar bozukluğu olanların yüzde 3,9'unda Hepatit C virüsünün belgelendiği saptandı. 

Majör depresyonu olanların neredeyse yüzde 1,8'inde virüs tanısı görülürken, kontrol grubunda bu oran sadece yüzde 0,5'ti. 

Ayrıca beyin zarında Hepatit C olan kişilerin, öğrenme ve hafızayla ilgili beyin bölümü hipokampusunda virüse rastlanmadı. Ancak yine de virüsün varlığı, hipokampustaki gen ifadesini değiştiriyordu. Bu durum zarda meydana gelen bir enfeksiyonun, beyin fonksiyonlarını ve davranışını etkileyebileceği ihtimaline işaret ediyor.

Araştırmacılar bulguların, şizofreni veya bipolar bozukluğu olan herkesin Hepatit C enfeksiyonu olduğunu göstermediği uyarısında bulunuyor. Ancak beyin zarındaki virüsün, semptomlarla ilişkili olabileceğini gösteriyor.

Bu rahatsızlıklardan muzdarip kişilere virüs testi yapılması ve buna yönelik tedavi uygulanması semptomların azaltılmasına katkı sağlayabilir. Enfeksiyon genellikle antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor.

Çalışmaya liderlik eden Sarven Sabunciyan "Bulgularımız, bazı kişilerin enfeksiyon nedeniyle psikiyatrik semptomlar yaşıyor olabileceğini gösteriyor" diyerek ekliyor:

Hepatit C enfeksiyonu tedavi edilebildiğinden, bu hastalara antiviral ilaçlar verilerek psikiyatrik semptomlarının azalmasına yardımcı olunabilir.

Independent Türkçe, Johns Hopkins Üniversitesi, Neuroscience News, Translational Psychiatry