F1 filminin fragmanı hayranları ikiye böldü

Bazı F1 hayranları tanıtımda yer alan diyalogdaki repliği sorguluyor

F1 tanıtım fragmanından bir kare (Apple TV+)​​​​​​​
F1 tanıtım fragmanından bir kare (Apple TV+)​​​​​​​
TT

F1 filminin fragmanı hayranları ikiye böldü

F1 tanıtım fragmanından bir kare (Apple TV+)​​​​​​​
F1 tanıtım fragmanından bir kare (Apple TV+)​​​​​​​

Ancak hayranlardan karışık tepkiler geldi. Bazıları "daha fazlasını beklediğini" ve tanıtımın sadece "B-roll (asıl çekimden ziyade alternatif çekim -çn.) gibi hissettirdiğini" belirtti.

Tanıtım, Dövüş Kulübü'nün (Fight Club) yıldızı ve Pitt'in yarış takımının teknik sorumlusunu canlandıran Banshees of Inisherin'in oyuncusu Kerry Condon'ın diyaloğuyla başlıyor.

Tanıtımın 7 Temmuz Pazar günü yayımlanmasının ardından hayranlar, Pitt'in bir diyalogda ("Kim güvenlikten bahsetti ki?") güvenliği küstahça reddetmesinin ikiyüzlülüğüne dikkat çekmeye başladı. Bu özellikle Formula 1, FIA'nın gözetiminde aldığı güvenlik önlemleriyle gurur duyarken yaşanıyor.

Bir yorumcu "Bu açılış cümlesi pek çok açıdan berbat" dedi.

Biri şu espriyi yaptı:

Hadi halo'yu kaldıralım! O şey arabaya ağırlık yapıyor! Frenleri kaldıralım. Buna kimin ihtiyacı var ki?

Fragman için seçilen şarkı da internetteki hayranlar arasında muazzam bir tartışma konusu oldu.

Besteci Hans Zimmer, 27 Haziran'da Avusturya Grand Prix'sinde filmin müziklerini yapacağını açıklamıştı.

Ancak fragmanda Queen'in ünlü parçası "We Will Rock You" kullanıldı ve bu durum Zimmer'ın müziklerini duymayı uman hayranları dehşete düşürdü.

Bir X/Twitter kullanıcısı şunları yazdı:

Filmin müziklerini Hans Zimmer yapıyor... ve sen tüm fragman boyunca çalması için We Will Rock You'yu mu seçiyorsun?

Bir hayran, şarkı seçiminin fragmanı hayran yapımı gibi hissettirdiğini belirtti: 

Son zamanlardaki 70'ler/80'ler müziğinin fragmanlara yerleştirilmesi klişesi çok acı bir şekilde ortada, müzik tonla hiç uyuşmuyor, bu şarkıyla bir hayran fragmanı gibi hissettiriyor...

Ancak film için heyecanlananlar da vardı ve bir X/Twitter kullanıcısı şu yorumu yaptı:

Bilmeyenler için. Bu Top Gun: Maverick ve Oblivion'ın yönetmeni. Bu film çılgın olacak.

Bir diğeriyse "BAŞYAPIT GELİYOR!!!" diye haykırdı.

Top Gun: Maverick'i çeken Joseph Konsinski'nin yönettiği film, kurgusal APXGP takımıyla F1'e geri dönüş yapan eski pilot Brad Pitt'i konu alıyor. 60 yaşındaki yıldıza takım arkadaşı olarak Damson Idris eşlik ediyor.

Javier Bardem, Tobias Menzies ve Callie Cooke'un da rol aldığı filmde F1 hayranlarına tanıdık gelen pek çok yüz de var.

Max Verstappen, Sergio Pérez, Fernando Alonso ve Carlos Sainz tanıtımda görülen F1 pilotlarından bazıları.

F1, 27 Haziran 2025'te sinemalarda.

Independent Türkçe



Beyinde Hepatit C virüsü bulundu: Şizofreni ve bipolar semptomlarını açıklayabilir mi?

Virüslerin, bazı psikiyatrik semptomlarla ilişkili olduğu düşünülse de daha önce bir kanıt bulunamamıştı (Pexels)
Virüslerin, bazı psikiyatrik semptomlarla ilişkili olduğu düşünülse de daha önce bir kanıt bulunamamıştı (Pexels)
TT

Beyinde Hepatit C virüsü bulundu: Şizofreni ve bipolar semptomlarını açıklayabilir mi?

Virüslerin, bazı psikiyatrik semptomlarla ilişkili olduğu düşünülse de daha önce bir kanıt bulunamamıştı (Pexels)
Virüslerin, bazı psikiyatrik semptomlarla ilişkili olduğu düşünülse de daha önce bir kanıt bulunamamıştı (Pexels)

Bilim insanları şizofreni ve bipolar bozukluktan muzdarip kişilerin beyin zarında Hepatit C virüsü tespit etti. Bulgular bu kişilerdeki bazı semptomlara enfeksiyonun yol açabileceğine işaret ediyor.

Şizofreni, bipolar bozukluk ve majör depresyon gibi sorunların bazı psikiyatrik belirtileri uzun zamandır viral enfeksiyonlarla ilişkilendiriliyor. Ancak bugüne dek bu teoriyi doğrudan destekleyecek bir virüse beyinde rastlanmamıştı.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden araştırmacılar bu durumun virüslerin doğrudan beyne girmeyip beyin zarını hedef almasından kaynaklanabileceğini söylüyor.

Bulguları hakemli dergi Translational Psychiatry'de 14 Temmuz Pazartesi günü yayımlanan çalışmayı yürüten ekip, şizofreni, bipolar bozukluk veya majör depresyonu olan kişilerin ölümden sonra beyinlerinden alınan koroid pleksus örneklerini, sağlıklı bireylerin beyinlerinden alınanlarla karşılaştırdı.

Koroid pleksus, sıvı dolu boşlukların yani ventriküllerin zarını oluşturan ve özellikle beyni ve omuriliği koruyan beyin omurilik sıvısını üreten hücre topluluğunu ifade ediyor. Daha önceki çalışmalarda beyin içinde virüs keşfedilmediği için virüslerin bulaştığı bilinen bu bölgeye odaklandılar. 

Araştırmacılar 3 binden fazla hücreyi saptayabilen bir teknolojiyi kullanarak şizofreni veya bipolar bozukluktan muzdarip kişilerden alınan örneklerde daha fazla virüs tespit etti. Ancak sadece bu kişilerin beyin zarında Hepatit C vardı. 

Ayrıca kronik Hepatit C tanısı olan bazı kişilerde virüse rastlanmadı. Bu da enfeksiyonun her zaman beyin zarına ulaşmadığını gösteriyor

Bilim insanları daha sonra yaklaşık 285 milyon kişinin sağlık verilerinin tutulduğu bir veritabanına başvurdu. Şizofreni hastalarının yüzde 3,6'sında ve bipolar bozukluğu olanların yüzde 3,9'unda Hepatit C virüsünün belgelendiği saptandı. 

Majör depresyonu olanların neredeyse yüzde 1,8'inde virüs tanısı görülürken, kontrol grubunda bu oran sadece yüzde 0,5'ti. 

Ayrıca beyin zarında Hepatit C olan kişilerin, öğrenme ve hafızayla ilgili beyin bölümü hipokampusunda virüse rastlanmadı. Ancak yine de virüsün varlığı, hipokampustaki gen ifadesini değiştiriyordu. Bu durum zarda meydana gelen bir enfeksiyonun, beyin fonksiyonlarını ve davranışını etkileyebileceği ihtimaline işaret ediyor.

Araştırmacılar bulguların, şizofreni veya bipolar bozukluğu olan herkesin Hepatit C enfeksiyonu olduğunu göstermediği uyarısında bulunuyor. Ancak beyin zarındaki virüsün, semptomlarla ilişkili olabileceğini gösteriyor.

Bu rahatsızlıklardan muzdarip kişilere virüs testi yapılması ve buna yönelik tedavi uygulanması semptomların azaltılmasına katkı sağlayabilir. Enfeksiyon genellikle antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor.

Çalışmaya liderlik eden Sarven Sabunciyan "Bulgularımız, bazı kişilerin enfeksiyon nedeniyle psikiyatrik semptomlar yaşıyor olabileceğini gösteriyor" diyerek ekliyor:

Hepatit C enfeksiyonu tedavi edilebildiğinden, bu hastalara antiviral ilaçlar verilerek psikiyatrik semptomlarının azalmasına yardımcı olunabilir.

Independent Türkçe, Johns Hopkins Üniversitesi, Neuroscience News, Translational Psychiatry