Atık yönetimi için sineklerin genetiği değiştiriliyor

Araştırmacılar sineklerin uçmasını da engellemeyi planlıyor

Siyah asker sinekleri, Antarktika dışındaki bütün kıtalarda yaşıyor (Unsplash)
Siyah asker sinekleri, Antarktika dışındaki bütün kıtalarda yaşıyor (Unsplash)
TT

Atık yönetimi için sineklerin genetiği değiştiriliyor

Siyah asker sinekleri, Antarktika dışındaki bütün kıtalarda yaşıyor (Unsplash)
Siyah asker sinekleri, Antarktika dışındaki bütün kıtalarda yaşıyor (Unsplash)

Bilim insanları sineklerin daha fazla atığı ortadan kaldırması için genetiklerini değiştirmeye hazırlanıyor. 

Siyah asker sinekleri, atık yönetiminde ticari amaçlı olarak halihazırda kullanılıyor. Gıda gibi organik atıklarla beslenen bu sineklerin larvaları, vücut ağırlıklarının iki katını yiyebiliyor.

Bu böceklerin larvaları aynı zamanda hayvan yemi olarak kullanılıyor. 

Communications Biology adlı bilimsel dergide dün yayımlanan çalışmada, bilim insanları bu sineklerin genetiğini değiştirerek daha fazla fayda sağlanabileceğini öne sürüyor. 

Avustralya'daki Macquarie Üniversitesi'nden araştırmacılar bu sayede sineklerin hem daha fazla atık tükemesinin hem de bu süreçte, çeşitli sektörlerde kullanılacak enzimler üretmesinin sağlanacağını söylüyor. 

Halihazırda genetiği değiştirilmiş mikroplar atık yönetiminde kullanılıyor. Fakat bu canlılar steril ortamlara ve bolca suya ihtyaç duyuyor. 

Çalışmanın kıdemlı yazarı Dr. Maciej Maselko, kara asker sineklerinin doğrudan kirli çöplerle beslenebileceğini söyleyerek ekliyor:

Kara asker sinekleri, daha küçük parçalara ayrılan  büyük hacimli atıkları mikroplardan çok daha hızlı tüketecektir.

Araştırmacılar önerdikleri yöntemin, organik atıklar parçalandığında ortaya çıkan metan gazı miktarını da azaltacağını söylüyor. Makalenin başyazarı Dr. Kate Tepper, "İklim felaketine doğru gidiyoruz ve çöplüklerdeki atıklar metan gazı salıyor. Bunu sıfıra indirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullanıyor.

Dr. Tepper halihazırda sineklerin genetiğini değiştirmeye başladı. Çalışmalarını ticari boyuta taşımak için EntoZyme adlı bir şirket kuran Macquarie Üniversitesi, siyah asker sineklerinin bu yıl bitmeden kullanılmaya başlamasını bekliyor. 

Bilim insanları sineklerin atıkları tüketme sürecinde hayvan yemleri, tekstil ve eczacılıkta kullanılan enzimlerin yanı sıra biyoyakıt ve yağlayıcı yapımında faydalanılabilecek yağ bileşiklerini de üretebileceğini söylüyor. 

Genetiği değiştirilmiş sineklerin, atıkların sorun teşkil etmekten çıkıp yeniden kullanıldığı döngüsel ekonomi modeline geçişte de önemli bir adım olacağı düşünülüyor.

Dr. Tepper bu böceklerin milyarlarca dolarlık atık yönetimi pazarında önemli bir potansiyel taşıdığını belirtiyor. Araştırmacı "Sürdürülebilir bir döngüsel ekonomi istiyorsak, bunun ekonomisinin de işlemesi gerekiyor" diyerek ekliyor:

Atıklardan daha fazla değer elde etmek için böceklerin genetiğini değiştirmek gibi sürdürülebilir teknolojileri uygulamaya yönelik ekonomik bir teşvik olması, bu geçişin daha hızlı yönlendirilmesine katkı sağlar.

Araştırmacılar ayrıca sineklerin uçmasını engellemek gibi bazı değişikliklerle, atıkların yer aldığı alandan ayrılmalarını engellemeyi planlıyor.

Independent Türkçe, Guardian, Phys.org, Communications Biology



Dehşete düşüren filmin sonu iki yıl sonra neden değiştirildi?

Dehşete düşüren filmin sonu iki yıl sonra neden değiştirildi?
TT

Dehşete düşüren filmin sonu iki yıl sonra neden değiştirildi?

Dehşete düşüren filmin sonu iki yıl sonra neden değiştirildi?

Danimarka yapımı gerilim filmi Sakın Ses Çıkarma'nın (Speak No Evil) başarısı, iki yıl içinde yeniden çekilip vizyona girmesini sağlarken yeni yapımın yönetmeni James Watkins, hikayenin sonunda yaptıkları değişikliklerin gerekçesini anlattı. 

13 Eylül'de dünyayla birlikte Türkiye'de vizyona giren film hakkında GamesRadar+'a konuşan Watkins, 2008 tarihli Kan Gölü (Eden Lake) filminin sonunda izleyicilere karanlık bir son sunduğunu ve Danimarkalı yönetmen Christian Tafdrup'un da orijinal filmde benzer bir yola saptığını hatırlattı: 

Uzun süre önce yaptığım Kan Gölü, pek çok açıdan Christian'ın filmine benziyor ve bu yüzden aynısını yapmak istemedim. Seyirciye yeniden aynı şeyi dayatmanın dürüstçe olmayacağını hissettim. Hikaye, temalar ve karakterleri takip ettim.

Birleşik Krallık yurttaşı yönetmen, filmi daha net bir finalle bitirseler de bunun "mutlu son" anlamına gelemeyeceğini söyledi. 

51 yaşındaki yönetmen, Entertainment Weekly'e verdiği röportajdaysa orijinal filmdeki Danimarkalı aileyi Amerikalı yapmalarının da değişikliğe neden olduğunu anlattı.

Christian Tafdrup'un yönettiği 2022 yapımı film, Danimarkalı bir ailenin İtalya'nın Toskana bölgesine tatile gidişini ve burada Hollandalı bir aileyle yakınlaşmasını anlatıyordu. 

Aylar sonra, Hollanda'daki yeni arkadaşlarından aldıkları daveti kabul eden ailenin ziyareti hızla kabusa dönüyordu.

Yeniden çevrimde Mackenzie Davis ve Scoot McNairy, konuk edildikleri evde korkunç bir hafta sonu geçiren Amerikalı çifti canlandırıyor.

Yeniden çevrimle ilgili yorumlar da epey olumlu. Sinema yazarlarının övgü dolu incelemeleri sayesinde Sakın Ses Çıkarma, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden 85 puan almayı başardı.

Yeni yapımın başrolündeki James McAvoy, Paddy karakterini canlandırırken tartışmalı fenomen Andrew Tate'den esinlendiğini önceki günlerde açıklamıştı.  

Eski kick boksçu Tate, sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla dikkat çekmişti. Tate, Aralık 2022'de Romanya'da insan kaçakçılığı, tecavüz ve organize suç çetesi soruşturması kapsamında tutuklanmıştı.

Independent Türkçe, Screen Rant, Games Radar