Cinsiyetçi ifade Eurosport yorumcusunun sonu oldu

Bob Ballard, Paris'teki La Defense Arena'da düzenlenen yüzme müsabakalarını yorumluyordu (Reuters)
Bob Ballard, Paris'teki La Defense Arena'da düzenlenen yüzme müsabakalarını yorumluyordu (Reuters)
TT

Cinsiyetçi ifade Eurosport yorumcusunun sonu oldu

Bob Ballard, Paris'teki La Defense Arena'da düzenlenen yüzme müsabakalarını yorumluyordu (Reuters)
Bob Ballard, Paris'teki La Defense Arena'da düzenlenen yüzme müsabakalarını yorumluyordu (Reuters)

Eurosport yorumcusu Bob Ballard, cinsiyetçi bir yorumda bulunmasının ardından yayıncı kuruluşun Olimpiyat yayınından çıkarıldı.

Mollie O'Callaghan, Shayna Jack, Emma McKeon ve Meg Harris'ten oluşan Avustralya kadınlar 4x100m serbest bayrak takımı, Ballard'ın tartışmalı yorumundan önce altın madalya kazanmıştı.

Lizzie Simmonds'la yaptığı Paris 2024 sunumundan bir video kısa süre içinde sosyal medyada viral oldu ve büyük öfkeye yol açtı.

Ballard'ın şöyle dediği duyuldu:

Evet, kadınların işi yeni bitti. Kadınların nasıl olduğunu bilirsiniz... Makyaj yaparlar, oyalanırlar.

Yayıncının görevinden alınması için derhal harekete geçen Eurosport, şu açıklamayı yaptı: Eurosport'un dün geceki yayınlarının bir bölümünde yorumcu Bob Ballard uygunsuz bir yorumda bulunmuştur. Bu nedenle kendisi derhal geçerli olmak üzere yorumcu kadromuzdan çıkarılmıştır.

Avustralya kadın takımı 3.28.92'lik derecesiyle tarih yazarak bu etkinlikte üst üste 4. kez altın madalya kazandı.

Bay Acayip mayo için uygun bir ad bulmak gerekiyordu ve sanırım bu iş görür.

Simmonds ortak yorumda bu yorumu "çirkin" diye niteledi.

TikTok'ta videoyla ilgili yapılan yorumlarda söz konusu ifade "ortalıkta dolaşan gündelik cinsiyetçiliğin" bir örneği olarak gösterilirken, bir kişi Olimpiyatlarda Bük Britanya takımının kazandığı tek madalyanın kadınlardan geldiğine dikkat çekti.

Sözkonusu yorum, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin Paris 2024'ü, katılımcıların yüzde 50'sini kadınların oluşturması nedeniyle "Eşit Oyunlar" diye övdüğü bir dönemde geldi.

Yüzme programıyla ilgili görüşlerini sosyal medyada paylaşan Ballard, henüz yorumuyla ilgili bir şey söylemedi.

Independent Türkçe



Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?
TT

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorların asteroit çarpmasından önce çöküşe geçtiği teorisinin doğru olmadığı öne sürüldü.

Milyonlarca yıl boyunca yeryüzüne hükmeden dinozorların soyu, 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan bir göktaşının etkisiyle tükenmişti. 

Bugüne kadar bulunan bazı fosiller, dinozorların bu olaydan önce sayı ve çeşitlilik açısından gerilediğine işaret ediyordu. Özellikle göktaşından önceki yıllarda fosil sayısının azalması bu teoriyi destekliyordu. Bazı bilim insanları, asteroit gezegene çarpmasa bile bu sürüngelerin yok olma sürecine girdiğine inanıyordu. 

University College London'dan paleontolog Chris Dean "Dinozorların asteroit çarpmadan önce de yok olmaya mahkum olup olmadığı 30 yılı aşkın süredir tartışılan bir konu" diyor.

Dean ve ekip arkadaşları bu soruya yanıt bulmak için 66 milyon ila 84 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da yaşamış 4 dinozor türüne ait 8 binden fazla fosili inceledi. 

Bulguları hakemli dergi Current Biology'de dün (8 Nisan) yayımlanan çalışmada dinozor çeşitliliğinin yaklaşık 76 milyon yıl önce zirveye ulaştığı ve ardından kitlesel yok oluşa kadar azaldığı bulundu. Bu eğilim, dinozorların soyu tükenmeden önceki 6 milyon yılda daha belirgindi. 

Ancak araştırmacılar, paleontologların asteroit çarpmasından önceki yıllarda ne kadar araziye erişebildiğini ve bu bölgelerde kaç kazı çalışması yapıldığını hesaplayınca, bilim insanlarının elinde pek örnek olmadığını tespit etti. Ekip, bu döneme ait jeolojik kayıtların açığa çıkmadığını veya üstünün bitki örtüsüyle kaplı olduğunu buldu.

Ayrıca çevresel koşullar veya diğer faktörlerin bu düşüşü açıklayamadığını söylüyorlar. Geliştirdikleri modellere göre dinozorların sayısı, göktaşı çarpmasına kadar stabildi. 

Bilim insanlarına göre dinozorlar kitlesel yok oluştan önce muhtemelen çökmeye başlamamıştı. Bu izlenimin, döneme ait fosillerin iyi korunmamış ya da bulunmasının zor olmasından kaynaklandığını düşünüyorlar. 

Makalenin bir diğer yazarı Alfio Alessandro Chiarenza, "Dinozorlar muhtemelen kaçınılmaz bir yok oluşa mahkum değildi" diyerek ekliyor: 

Eğer o asteroit olmasaydı, hâlâ bu gezegeni memeliler, kertenkeleler ve hayatta kalan torunları olan kuşlarla paylaşıyor olabilirlerdi.

Diğer yandan bazı bilim insanları yeni çalışmanın, dinozorların türlerinin azalmaya başladığı teorisini çürütmediğini savunuyor.

Reading Üniversitesi'nden Manabu Sakamoto'nun araştırmasına göre dinozorların yaşadığı 175 milyon yıl boyunca, yeni dinozor türlerinin ortaya çıkma hızı genel olarak yavaşlamıştı ve yeni türlerinin gelişmesinden çok daha fazla sayıda türün nesli tükeniyordu. 

Sakamoto, yeni araştırma mevcut fosillerde sapma olduğunu öne sürmesine karşın dinozor çeşitliliğindeki bu uzun vadeli düşüşün geçerliliğini koruduğunu söylüyor: 

Bu iki durum aynı anda geçerli olabilir.

Independent Türkçe, Live Science, New Scientist, Current Biology